Degelijk Orion wint met 3-0 van PDK.

VoV, 8-12-2022. 6:00 uur. Gisteravond speelde Orion in Doetinchem tegen PDK Huizen. Een wedstrijd in het voren vanwege Europese verplichtingen in Baku, Azerbeidzjan volgende week op 15 december. De return in de achtste finale, waar Orion een 3-1 voorsprong verdedigt.

Gisteravond was dus PDK Huizen de tegenstander. Via een 0-3 zege tegen SV Dynamo had Orion veel zelfvertrouwen getankt na de verliespartijen tegen ZvH en SSS. Het was volleyballen met pieken en dalen, de zege op Dynamo zou de ommekeer naar alleen pieken moeten zijn. Die ommekeer zou dan ook met het oog op de topper van zondag thuis tegen Lycurgus heel goed uitkomen.

PDK Huizen is de nummer negen uit de stand en leed in de laatste vijf wedstrijden vier nederlagen. Alleen van VoCASA werd gewonnen, verlies was er tegen VC Limax, SV Dynamo, TTP en ZVH. Het mag duidelijk zijn dat PDK als underdog aan de strijd begon.

De wedstrijd: In de openingsset waren de teams tot pakweg 8-8 elkaars gelijke, maar door onder andere twee blokpunten van Jasper Diefenbach voor 11-8 en 12-9 kon de thuisploeg uitlopen naar drie punten verschil, waarop nog twee punten voor Orion volgden (14-9). De marge was gemaakt, trainer/ coach Teun Buijs van PDK haalde de ploeg bij 17-11 voor het eerst naar de zijlijn, de tweede keer volgde bij 21-13. Maar Orion gaf geen krimp en sloot met tien punten voorsprong de set af. (25-15)

In set twee ging Orion in het begin op dezelfde voet door, bij 8-3 was er al de eerste pauze op verzoek van PDK. Dat had succes, na twee blokpunten trok de ploeg uit Huizen de stand bij 8-8 gelijk. Met Jannes van der Ham aan serve en via scores van onder andere Colin Zuidgeest kon de thuisploeg vervolgens het verschil maken naar 15-11,

PDK wilde echter niet capituleren en kwam terug tot 16-14, waarop trainer/ coach Dirk Sparidans de thuisploeg om zich verzamelde. Dat deed Teun Buijs bij 19-14 ook. Alex Meijs scoorde voor PDK de 20-15, via een foutserve kwam Orion wat later op setpoint bij 24-20. Met de side out score van Colin Zuidgeest werd het 25-21 en 2-0.

In de derde set kwam PDK twee keer terug van een ruime achterstand. Al vroeg in de set maakten ze van 4-1 achter een 8-7 stand, ook kon het verschil van vier punten bij 13-9 nog gehalveerd worden bij 17-15. Orion bleef echter leidend, bleef degelijk spelen en gaf weinig weg. De 17-15 werd 22-17, waarna de set met 25-20 en de wedstrijd met 3-0 werd afgesloten.