Vizier op volleybal

 

DELA Beach Open, de eliminatie rondes

VoV, 06-01-2019. 5:55 uur. Het mannentoernooi begon zaterdag morgen met de tussenronde voor de achtste finales. Daarvoor hadden zich geplaatst Mees Blom / Yorick de Groot en Jasper Bouter / Ruben Penninga. Beide Nederlandse teams moesten het tegen duo’s uit Amerika opnemen. Dat landenduel eindigde in 1-1.

Blom / de Groot vs Patterson / Budinger: Bij de eerste veldwissels was het verschil nog maar gering in Nederlands nadeel. Na de 3-4 en 6-8 bedroeg het bij de technische time out drie punten (9-12). Blom / de Groot sloten bij 11-12 en 12-13 aan, maar kregen het niet voor elkaar de gelijkmaker op de borden te slaan, dat lukte ook na de 15-16 en 17-18 tussenstand niet. Met drie punten op rij maakten de Amerikanen de set daarna uit.

In de tweede set konden de Nederlanders minder lang goed partij geven. De achterstand bij 5-11 was al erg ruim en werd vervolgens bij 8-16 nog een stukje ruimer. Via 11-18 ging de set met 14-21 verloren. Voor het BTN – duo zat het toernooi erop, Team USA gaat verder naar de achtste finales.

Bouter / Penninga vs Kolinske / Evans: Het Nederalndse duo had een geweldige start, twee aces op rij maakten er 5-0 in de eerste set van. Team USA ging wel aan het inhalen, maar kwam niet dichter bij dan twee punten (9-7), bij de technische time out stond het 12-9, en bij de vierde veldwissel was het verschil alweer zes punten (17-11). Team USA vocht voor was het waard was, kwam bij 19-16 nog weer in de buurt, maar echt spannend konden ze het niet meer maken. Het werd 21-17 voor Nederland.

In set twee liep het BTN duo uit naar 12-5 en kwam daarna eigenlijk nooit meer in de problemen. De Amerikanen leken zich heel on-Amerikaans bij het dreigende verlies nee te leggen, hadden zo af en toe nog wel een opleving, maar die werd vakkundig door Bouter / Penninga gepareerd. Op de demarrage naar 20-10, met in die serie een paar mooie aces, moesten ze het antwoord helemaal schuldig blijven. Een dikke 21-11 bezegelde hun verlies en de Nederlandse winst, waardoor ze dus doorgaan naar de achtste finale.

De kwart finale bij de dames.

Keizer / Meppelink vs Lahti / Parkkinen.  De kwartfinale was het eindstation voor het duo Sanne Keizer / Madelein Meppelink. De Finse tegenstanders waren gedurende grote delen van de twee sets net dat beetje beter om te winnen. Na de 4-3 voorsprong van Nederland in de eerste set nam Finland de leiding over (4-7, 8-10) en duurde het tot 13-13 voor het BTN duo weer op gelijke hoogte was. Om vervolgens weer een drietal punten achter te komen, die bij 18-18 weer weggewerkt waren. Ook setpoint voor Finland bij 18-20 werkten ze weg, maar op 20-21 was er geen verweer mogelijk tegen een Finse 2de bal score.

In de tweede set ging het al vlot de verkeerde kant op (1-4), maar zorgde hard werken en slim spelen ervoor dat de schade beperkt bleef. Bij 13-14 was er de mogelijkheid op de gelijkmaker, daarna greep Finland het initiatief met beide handen en liep uit naar een zeer comfortabele 15-20. Ze wonnen met 16-21 en dus met 0-2. Keizer / Meppelink worden vijfde, de Finse dames gaan door naar de laatste vier.

De achtste finales bij de heren:

Twee BTN – duo’s hadden de achtste fianles gehaald. Brouwer en partner via de poulezege, Bouter / Penninga via een zege in de KO ronde zoals hieboven aangegeven. In de achtste finales hadden beide teams op papier hele pittige tegenstanders, te weten Kantor / Losiak uit Polen en Samoilovs / Smedins uit Letland. Teams die in de afgelopen jaren meer dan eens op het hoogste treetje van het podium stonden.

Brouwer / Meeuwsen vs Samoilovs / Smedins:  De achtste finale van Brouwer/Meeuwsen werd niet gespeeld, aangezien de Letten Samoilovs/Smedins genoodzaakt waren zich terug moeten trekken uit het toernooi. Smedins kampt met een virus en de arts adviseerde  hem niet te spelen. Hierdoor zijn Brouwer/Meeuwsen automatisch door naar de kwartfinale.

In de kwartfinale behielden Brouwer en Meeuwsen constant de controle tegen Heidrich en Gerson. Zonder groots te spelen, maar met een volwassen attitude, werden de Zwitsers met 2-0 (21-17, 21-19) opzij geschoven.

Kantor / Losiak vs Bouter / Penninga. Jasper Bouter en Ruben Penninga leden een 2-0 nederlaag tegen hun Poolse tegenstander. In de eerste set was Polen de betere partij, ook omdat Nederland met een te hoge foutenlast speelde. Te vaak ging het op beslissende momenten serverend net mis, waardoor een inhaalactie strandde. Zoals bij 5-7 en 7-8. De Polen liepen uit naar 10-15, Nederland kwam nog terug naar 16-18, kwam in de big points periode echter net tekort.

In de tweede set speelden beide teams een ijzersterke side out. De tussenstanden 3-3, 6-6, 9-9, 14-14, 16-16 en 19-19 onderstrepen dat. Twee punten verschil in de tussenstand was een uitzondering. Oranje hielp Polen bij 19-19 via een uitgeslagen bal aan set- en matchpoint. De Polen benutten het bij eerste gelegenheid.

Aan het eind van de zaterdag was er dus nog één Nederlands team in de strijd. Brouwer – Meeuwsen stonden in de halve finale, waarin ze vanmorgen om 11.35 uur tegen de Duitsers Julius Thole en Clemens Wickler, die in de tweede helft van 2018 furore maakten in de World Tour, spelen. De Duitsers waren in hun kwartfinale te sterk voor Pedro Solberg en Bruno Oscar Schmidt uit Brazilië. Bruno werd in 2015 wereldkampioen en in 2016 olympisch kampioen aan de zijde van Alison Cerutti.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. ten dele Nevobo. Foto FIVB.