Drie halve finalisten beker (m) bekend

VoV, 06-01-2019. 6:00 uur.  Abiant Lycurgus heeft zich gisteravond moeiteloos geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In Groningen werd Achterhoek Orion met 3-0 verslagen via de setstanden 25-16, 25-19 en 27-25.

In de eerste set kende Abiant Lycurgus totaal geen problemen en sloeg het gaatje bij 10-8. Via 13-9 ging het naar 19-12, waarop de ruime setwinst volgde. In set twee werd het verschil na 18-18 gemaakt met een serie van drie punten op rij. Het ace van van Gestel besliste de set.

In de derde en laatste set streed Orion voor de laatste kans, liet Pim Kamps op spelverdeling beginnen en kon toen verlies zich aftekende bij 22-19 via wat toverballen de stand nog bij 24-24 gelijktrekken. Na de servefout (26-25) maakte Wietze Kooistra de winst perfect.

Topdivisionist Zalsman Reflex knikkerde Eredivisieploeg Coniche Topvolleybal Zwolle uit de beker. In een geweldig meelevende Reflexhal, waarin het fanatiek Kamper publiek voor beide teams een belangrijke rol speelde,  won de thuisploeg de boeiende IJsselderby, die na vele jaren eens weer om het echie werd gespeeld, met 3-1. Via de setstanden 25-21, 26-24, 23-25 en 25-22.

Beide ploegen waren heel erg aan elkaar gewaagd en met name in de tweede en derde set kon de winst beide kanten op vallen, en deed dat ook één keer. Zwolle – coach Gerard van Vliet op Stg. Sportief Zwolle: “Zij maakten denk ik het verschil met hun stabiele aanval, want verder waren beide ploegen volledig gelijkwaardig, dit was een supergave wedstrijd. Je kent elke speler aan de andere kant van het net. We oefenen ook vaak tegen ze. En als het er dan om gaat in zo’n volle hal, dan wil je helemaal graag winnen.”

De coach van Zwolle vond dat zijn ploeg qua niveau en mentaliteit een goede en sterke wedstrijd had gespeeld, ze knokten zich meerdere keren uit achterstand weer terug en het lukte dan weer om de spanning erin te houden. Echter niet met de gewenste afloop.

Ook Draisma Dynamo heeft halve finales van de Nevobo beker bereikt.  In de eerste wedstrijd van dit jaar werd met 3-1 van VoCASA gewonnen. Nadat beide teams een set voor zich hadden beslist (25-19 en 23-25) moest Dynamo heel hard werken voor de zege. Met twee keer 25-21 pakten ze het ticket voor de halve finale. Alleen in de eerste set waren ze duidelijk de betere ploeg, daarna moest voor ieder punt hard geknokt worden.

Bijna had VoCASA in de vierde set nog een tiebreak eruit gesleept toen de thuisploeg drie punten voorsprong bij het begin van de big points (21-18) verspeelde. Maar Rik van Solkema schoot daarna met scherp en besliste de set en de wedstrijd.

In de halve finale spelen Lycurgus en Reflex tegen elkaar. Dynamo treft de winnaar van de vandaag nog te spelen wedstrijd tussen Donitas en Sliedrecht Sport.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart uit Dynamo vs VoCASA.