Derbywinst Apollo 8, zege Sliedrecht Sport.

VoV, 08-03-2020. 5:05 uur. Apollo 8 boekte gisteravond in De Veste een 3-2 zege op Eurosped. Het was alweer de vierde zege van de ploeg uit Borne in de Kampioenspoule, waardoor ze met 4-14 aan kop blijven staan. Sliedrecht Sport won in Sneek met 1-3 en staat met 4-14 op de tweede plaats. Eurosped blijft derde en zag het verschil tussen hen en de top twee drie punten worden.

Het begon goed voor Eurosped. De 1-5 tussenstand in de eerste set was een stevige basis voor een snelle winst, die via 6-11, 10-16 en 11-20 vlot met 15-25 werd binnengehaald.

De beloofde weinig goeds voor koploper Apollo 8, dat zich echter in de tweede set weer in de wedstrijd knokte. Nu waren de teams elkaars gelijke en dat kwam tot uitdrukking in de tussenstanden 5-6, 9-10, 15-14, en 16-16. Apollo maakte de side out en Juliet Huisman serveerde er een ace overheen voor 18-16, waarop coach Diane Rademaker haar ploeg naar de zijlijn haalde.

Apollo hield met een sterke side out het verschil vast, tot 22-20, bij die stand sloeg Eurosped zich via een uitbal naar een 23-20 achterstand, waarna ze opnieuw de time out ingingen. Carlijn Koebrugge blokkeerde Apollo 8 naar set point bij 24-20. Eurosped wist echter niet van wijken, Jolien Knollema en Eline Timmerman brachten de stand op 24-23, time out Apollo. Het laatste punt scoorde Juliët Huisman. Blok uit, set uit, 1-1.

Dagmar Boom serveerde Eurosped in de derde set van 7-9 naar 8-17, waarbij ze aan serve gehouden werd door onder andere Eline Timmerman en een paar aces van haar zelf. Bij 8-17 was de strijd gestreden en Eurosped koerste zelfverzekerd en routineus op een duidelijke zege af. Rademaker haalde de ploeg bij 11-21 nog naar de zijlijn voor de laatste aanwijzingen, de 12-25 was net nog overtuigender dan de setwinst in de eerste set. Met de 1-2 stand had Eurosped de beste papieren voor de winst in handen.

In set vier ging het initiatief na 7-5 naar de thuisploeg, die via een serie van Carlijn Koebrugge meer dan een handvol punten afstand nam bij 11-5. Eurosped verweerde zich dapper, kon het verschil in eerste instantie ook nog wat punten terugbrengen, maar kwam door scores van Tess de Vries en een ace van Carlijn Koebrugge ook weer verder achter, zoals bij 20-13. Eurosped deed nog een ultieme poging de strijd in vier sets te beslissen, kwam na 23-16 op 23-18, waarna Juliët Huisman voor setpoint zorgde. De 25-18 blies zelfs de lijnrechter van de sokken.

En dus een tiebreak. Eurosped kwam daarin eerst met 2-5 voor, vervolgens tilden ze hun voorsprong voor de tweede keer naar drie punten verschil na de veldwissel bij 7-10. De time-outs van beide teams volgden elkaar snel op. Op 7-10 Apollo, op 9-10 Eurosped. Het werd gelijk (10-10) en bleef even gelijk (11-11, 12-12). Dagmar Boom zette Eurosped op voorsprong (12-13).

Juliet Huisman maakte weer gelijk en bij 14-13 sprong de hele bank, althans de hele Apollo staf en wissels als door een zwerm bijen gestoken overeind. Dat herhaalde zich op 15-13, en dit keer stoven ze voorbij de boarding het veld in om met de ploeg de 3-2 zege te vieren.

Sneek verloor in eigen huis met 1-3 van Sliedrecht Sport en miste zo de aansluiting naar de top 3. Sneek had in de eerste set met 9-7 een geringe voorsprong, maar die ging met een lange serve serie van de gasten naar 9-14 verloren. Sliedrecht denderde door naar 11-21 en won de eerste set afgetekend met 14-25.

In de tweede set draaide Sneek de rollen om. Vanuit achterstand (4-5) kwamen ze op 9-6 en na de 14-14 sloegen ze zich daadkrachtig naar een 20-14 verschil. Sliedrecht zag de inhaalrace bij 22-20 stoppen, waarop de thuisploeg de winst met 25-20 opeiste.

De teams waren in de derde set tot aan 17-18 aan elkaar gewaagd. Het gaatje naar 17-21 was beslissend, na 19-22 kreeg Sneek geen punt meer op het scorebord. Sliedrecht kwam in de vierde set heel ver voor (6-12), Sneek wist echter niet van opgeven en knokte zich in een alles of niets inhaalrace naar een 17-15 voorsprong. Ze begonnen ook met (gering) verschil aan de finale, bij 21-19. Sliedrecht wilde echter geen tiebreak spelen en draaide de 22-21 achterstand om in een 22-25 zege. Dus 1-3 als eindstand.

Vandaag wordt nog gespeeld de wedstrijd FAST vs. Regio Zwolle Volleybal.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.