Derbywinst voor Eurosped in Ootmarsum

VoV, 19-12-2021. 6:02 uur. Set-Up ’65 was gisteren in de Twentse derby tegen Eurosped eerst heel ver van winst verwijderd en vervolgens er heel dichtbij. Na 0-2 in sets achter wisten ze alsnog de tiebreak af te dwingen, waarin het winnende laatste punt maar niet wilde vallen. Joanna Brilhuis zette de thuisploeg bij 14-13 en 15-14 op matchpoint, Charlot Vellener en Anneclaire ter Brugge deden dat bij 15-16 en 16-17 voor Eurosped, die laatste kans benutte Evie van Kerkvoorde met een ace voor 16-18.

Voor Wies Bekhuis van Eurosped was er een opvallende rol weggelegd in deze wedstrijd. Zij verving Charlot Vellener een paar keer op spelverdeling, nam de diagonaalpositie van Anneclaire ter Brugge over toen het in de vierde set even niet zo goed ging en begon in de vijfde set als libero, toen Noa de Haas wegens een blessure bij Eurosped moest opgeven.

Eurosped was in de eerste set de betere ploeg. Eline Geerdink pakte in het begin met een paar mooie mid aanvallen punten voor de gasten (6-9), waarop Brahim Abchir de time out inging. Een lange inhaalrace had voor Set-Up succes toen na de time out van Petra Groenland bij 13-14 de thuisploeg gelijk kon maken, echter volgde daarop meteen een driepunter van de gasten (14-17). Eurosped hield het verschil vast (16-20) en serveerde vervolgens de set in een keer uit naar 16-25.

In de tweede set dwong Elyne Nijhuis met haar scherpe opslagen naar 7-3 (2 aces) Eurosped in de time out. Eline Geerdink stond daarna sterk te blokkeren en Evie van Kerkvoorde en Anneclaire ter Brugge pakten hun puntjes mee tot aan de 9-12 tussenstand. Bij 14-16 maakte Ilse Sinnige haar debuut in de Schalm, maar ook zij kon het driegende verlies dat zich bij 15-22 aftekende niet verhinderen. Pien Vos liet met een ace de 17-22 noteren, een driepunter besliste de strijd daarna voor Eurosped.

Jorieke Bodde serveerde Set-Up in de derde set naar een 5-0 voorsprong en dat verschil kreeg Eurosped niet ongedaan gemaakt. Na de tussenstanden 10-4 en 13-7 nam Wies Bekhuis de spelverdeling bij Eurosped over. Hetgeen echter niet voor een beslissend verschil zorgde. Het bleef zes punten bij 16-10, na een scorend lobje van Jorieke Bodde.

Na 16-10 tot aan de 25-19 eindstand werd er nog maar weinig gevolleybald, de opslagen namen het van het volleybal over. In die periode werden er 18 punten gescoord, waarvan 12 via foutserves en aces. Dat is makkelijk aan de punten komen. Lisanne Baak (2) en Elyne Nijhuis maakten de aces, de foutieve opslagen laten we even onbenoemd.

In de vierde set ging het weer om de wedstrijdwinst voor Eurosped of de tiebreak voor Set-Up. Bij 0-2 haalde Brahim Abchir de thuisploeg al naar de zijlijn, dat resulteerde in 3-3 en 7-4 toen o.a. Ilse Sinnige een pracht van een kill-block voor de 6-4 afleverde. Bij 14-9 kwam Wies Bekhuis als diagonaal Anneclaire ter Brugge vervangen.

Set-Up rook de tiebreak en liet zich niet meer van de koers ernaartoe afbrengen. De 17-10 werd 21-11, waarbij Jorieke Bodde, Elyne Nijhuis en Ilse Sinnige punten voor hun rekening namen, Joanna Brilhuis liet de 22-12 en 23-14 noteren, waarna Daphne Broekhuis en Jorieke Bodde voor de finishing touch zorgden. Met 25-16 hield Set-Up een mogelijke eerste seizoenwinst in eigen hand.

Hoe de vijfde set verliep in de bigpoints vertelden we al in de eerste alinea. Set-Up had bij 5-4 het initiatief met een klein voordelig verschil, maar drie fouten op rij maakten daarvan een klein nadelig verschil. Bij 6-8 was de veldwissel, de 9-8 was het sein voor Petra Groenland om de ploeg naar de zijlijn te halen, bij 11-9 deed ze dat opnieuw. Brahim laste een pauze in bij 12-11 en scoorde het punt voor de coach met een foute opslag daarna van Eurosped.

Anna Zijl en Lisanne Baak zorgeden voor de gelijkmaker, Joanna Brilhuis voor het eerste matchpoint voor Set-Up. En als u nu op de vijfde regel in de eerste alinea verder leest weet u voor de tweede keer hoe het afliep. Al zal de Set-Up fan dat liever niet nog een keer de revue laten passeren.

Jorieke Bodde werd met 29 punten topscorer. We mogen wel stellen dat de 36 om 18 foutenlast de thuisploeg fataal werd gezien het voordeel van 79 om 64 op de eigen score.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan Bredewoud.