Topteams bevestigen hun positie, Eurosped wint derby

VoV, 19-12-2021. 5:53 uur. In de Eredivisie dames waren er gisteren zeges zonder set verlies voor Sliedrecht Sport, Apollo 8, Team 22 en VCN.  Hun tegenstanders Voltena, FAST, VV Utrecht en Sneek bleven met lege handen achter. Peelpush won in Apeldoorn met 1-3 en de spannende Twentse derby werd in de tiebreak met 14-16 in het voordeel van het bezoekende Eurosped beslist. Regio Zwolle Volleybal was speelvrij.

Sliedrecht Sport nam in de eerste set tegen Voltena na 5-5 en 9-5 een 15-9 voorsprong die ze na 20-18 met 25-21 afsloten. In de volgende set maakten ze na 17-16 het verschil. De serie naar 23-16 was het opstapje naar de 25-18 en 2-0. De koploper maakte het in de derde set met 25-10 af, de serie van 9-6 naar 19-7 maakte daarin het verschil. De top 5 speelsters met de meeste gescoorde punten droegen een Sliedrecht Sport shirt, waarvan Carlijn Ghijssen-Jans bovenaan kwam met 12 punten en spelverdeelster Rochelle Wopereis er met 7 nog altijd ééntje meer scoorde dan het Voltena trio Silke van der Giesen, Lynn van Mill en Raïsa Schoon.

Apollo 8 (foto boven) nam tegen FAST meteen in de eerste set een forse voorsprong (13-4), liet de bezoekers mede door eigen fouten nog tot 20-17 terugkomen en maakte daarna de set met 25-21 af. In de tweede set waren ze van meet af de bovenliggende partij en was FAST constant in de achtervolging. Via 10-5 en 19-11 werd het 25-17.

En in de derde doorgang golfde de score nogal op en neer. De 0-5 werd 5-5 en de 9-6 was bij 10-10 door FAST weer ongedaan gemaakt. Na de 15-15 kon de thuisploeg met 21-16 afstand nemen en de wedstrijd met 25-19 voor zich beslissen.

Team 22 stapte tegen VV Utrecht voor de negende keer achter elkaar als winnaar van het veld. Het werd een 3-0 zege. In de openingsset kon VVU een 16-15 achterstand veranderen in een 16-19 voorsprong, maar in de finale trokken ze na 24-22 toch met 25-23 aan het kortste eind. De 19-9 in de tweede set leek naar een snelle 2-0 voorsprong voor Team 22 te leiden, maar bij 21-18 had VVU de tegenstander alweer behoorlijk in het vizier. Ze bleven echter op drie punten verschil steken (25-22).

Team 22 nam na 10-10 in de derde set afstand naar 15-10, VVU kwam tot op twee puntjes bij 17-15, maar verloor daarna het contact. (21-17). De set ging met 25-18 naar de talenten.

Team 22 maakte aan het net het verschil via aanval (38 om 31) en blok (11 om 5). Nicole van der Vosse (15 punten) en Iris Vos (10 punten) kwamen bij Team 22 in de dubbele cijfers, Lynn Zweekhorst scoorde 12 keer voor VVU.

VCN ontsnapte in de eerste set tegen VC Sneek aan set verlies toen het een ruime voorsprong (10-6) zag veranderen in een nog ruimere achterstand (15-20). Vervolgens verzuimde Sneek in de finale de 20-23 in winst om te zetten. VCN maakte met een vijfpunter er 25-23 van.

Die tik moet behoorlijk hebben doorgewerkt, want in de tweede set liep VCN uit naar 15-9. In het middendeel kon Sneek het gelijk makende breakpoint bij 15-14, 16-15 en 17-16 niet maken, waarop VCN het verschil op twee punten bij 21-19 bracht en daarna de set uitserveerde. In de derde set was VC Sneek in geen velden of wegen meer te bekennen, na 15-5 werd het via 23-7 een 25-10 nederlaag.

In Apeldoorn lukte het SV Dynamo niet om de eerste thuiswinst van het seizoen binnen te halen. Peelpush ging er met de volle buit vandoor via een 1-3 zege. Waarvan we durven te beweren dat de 40 om 22 foutenlast de oorzaak was. Want Dynamo had op eigen score een 69 om 58 voordeel en had in Benthe Wismans en Caya van Cooten (beide 19 punten) ook de betere schutters in de ploeg dan de gasten, waar Lotte van der Horst en Celine Keijsers beide tot 14 punten kwamen.

In de eerste set maakte Peelpush van 21-19 achter een 21-25 zege. In de vierde set ging een 14-18 voorsprong voor Peelpush verloren (21-20) maar lukte het Dynamo niet om de tiebreak na 24-23 binnen te halen Peelpush won met 24-26.

Set twee had Peelpush na de 19-19 en 21-22 met 21-25 voor zich beslist. Ook in deze set waren ze in de finale scorend het effectiefst, c.q. maakten ze de minste fouten. Alleen in set drie kon Dynamo doordrukken. De 17-18 veranderden ze in 21-19 en ze wonnen de set daarna met 25-22.

De Twentse derby werd gewonnen door Eurosped. De gasten uit Vroomshoop kwamen met ruime setwinsten (16-25, 17-25) op een 0-2 voorsprong, maar slaagden er niet in om daarna in de derde en vierde set door te drukken. Met 25-19 en 25-16 kwam Set-Up ernaast en ging voor de vierde keer dit seizoen proberen om de tiebreak tot een goed einde te brengen. Bij 14-13 en 15-14 had de thuisploeg die kans maar slaagde niet. Eurosped deed dat bij 16-17 via een ace van Evie van Kerkvoorde wel.

Jorieke Bodde werd met 29 punten topscorer, Evie van Kerkvoorde kreeg bij Eurosped de meeste punten achter haar naam, totaal 20. De 79 om 64 eigen score in het voordeel van Set-Up werd door de 36 om 18 foutenlast geheel tenietgedaan. Resulterend in een 99 om 103 totaalscore.