Vizier op volleybal

 

Derde nederlaag Nederland op de Filipijnen. 3-0 vs. Japan

VoV, 21-06-2024. 15:00 uur. Na nederlagen in de derde VNL-week tegen Brazilië (3-1) en Iran (3-2) was Japan de derde tegenstander voor de Oranje mannen, die slechts een percentage achter de komma kans hebben om zich nog voor de Olympische Spelen in Parijs te plaatsen.

Maar met 16,3 World Ranking punten erbij (bij 3-0 winst vandaag) en 13,92 punten minder voor Servië (bij 3-0 verlies tegen Turkije) kan de stand van zaken er meteen weer heel anders uitzien. Dan maken we wel 30 punten achterstand in een keer goed.

Even met beide been op de grond blijven, geen luchtkastelen bouwen! Japan staat derde op de FIVB-wereld ranglijst en zevende in de huidige VNL-stand. Ze wonnen zes van de negen wedstrijden tot nu. Japan versloeg Oranje in oefenwedstrijden in de aanloop naar de VNL-competitie twee keer met 3-1. En Turkije is laatste met één zege, Servië heeft al 4 keer gewonnen en staat tiende.

Japan en Servië zijn dus wel de favorieten in deze voor Oranje belangrijke wedstrijden. Dus die 30 punten inhalen? Zou ook zomaar niet kunnen gebeuren. En dan staat tussen Nederland en Servië ook nog Cuba, dat ook meedingt naar een ticket voor Parijs. En daarom is het percentage kans op Parijs minimaal. Maar ook minimale kansen zijn wel eens verzilverd.

Bondscoach Piazza stuurde de volgende zeven basisspelers het veld in bij de eerste set:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz,
  • Midspelers: Michaël Parkinson, Fabian Plak
  • Passer Lopers: Maarten van Garderen, Wouter ter Maat

Verder werden in de loop van de wedstrijd via invalbeurten of een basisplaats nog ingezet Michiel Ahyi, Tom Koops, Sil Meijs, Gijs Jorna en Twan Wiltenburg.

De openingsset ging met 18-25 naar Japan. Tot 6-6 was het een gelijk opgaande strijd, na 12-14 miste Oranje de side out en kwam met 12-17 achter. Het verschil van 6 punten bij 15-21 kon Oranje nog terugbrengen tot 4 punten bij 18-22, maar daarna pakte Japan met een serie van 3 punten de ruime setwinst. Van de 14 eigen punten in deze set maakte Ter Maat er 4 en Parkinson 3.

In set twee ging de strijd tot 8-8 gelijk op, een serie van 7 punten naar 15-8 zette Oranje op een hopeloze achterstand. Voor Oranje scoorden Ahyi, van Garderen en Abdel-Aziz nog wel wat punten, maar het verschil bleef zeer ruim bij 19-12, 21-14 en 23-16. Aan Japanse zijde waren Nishida en Ishikawa de plaaggeesten voor Oranje. Via een rommelblok op linksvoor kwam Japan op 23-16, daarna bepaalden foutserves en een ace de score tot aan 24-19. Met een snelle midaanval pakte Japan de 25-19 winst.

Oranje leek met ter Maat en Ahyi in de ploeg in de derde set goed op weg om voor de setwinst te gaan. Na de 6-6 pakte Oranje via van Garderen en een ace van Keemink als mede een paar Japanse presentjes een 11-6 voorsprong. Ishikawa en Nishida brachten de achterstand terug naar 12-8, daarna serveerde Nishida met o.a. 3 aces de tussenstand naar 12-16, met in die fase twee Nederlandse time-outs, die niks opleverden.

Na de 12-16 was de set wel gespeeld, Op de side out ging het naar 15-19, vervolgens pakte Japan nog twee breakpoints voor de 15-21 stand. En na 17-21 voegden ze mede via een paar Nederlandse fouten er nog drie aan toe voor de 17-24 bij matchpoint. Drie keer kon Oranje het verlies uitstellen, daarna maakte Ishikawa het laatste punt voor de 20-25 setwinst en de 0-3 wedstrijd winst.

Bij Nederland werd Maarten van Garderen met 10 punten de topscorer. Nishida maakte er voor Japan 16.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.

Noot: Parijs is nu definitief uit beeld. Geen OS voor de Oranje mannen!