Vizier op volleybal

 

Geen Olympische Spelen voor Wies Bekhuis!

VoV, 21-06-2024. 15:32 uur.  De kogel is door de kerk. Op de Spelen in Parijs zal het aantal Nederlandse damesteams bij het beach toernooi beperkt blijven tot een. Na toetsing door NOC*NSF is besloten om het door Nevobo voorgedragen tweede damesteam niet over te nemen. Dus geen Spelen voor Nations Cup winnaars Bekhuis/ Piersma.

Na het behalen van de internationale prestatie-eis, heeft Nevobo de beoordelingscommissie van NOC*NSF ervan proberen te overtuigen dat het tweede damesteam van Nederland een reële kans maakt op een Top 8 klassering in Parijs. Het NOC*NSF vindt dus van niet! De Nevobo had Brecht Piersma en Emi van Driel als hoogst gerankt duo op de Olympische ranking voorgedragen.

De voorgeschiedenis tot aan de voordracht en het besluit van het NOC*NSF was allesbehalve een duidelijk traject. De voordracht van Piersma/ van Driel i.p.v. Bekhuis/ Piersma was al vreemd, ook al zegt de Nevobo dat alles bij iedereen helder en duidelijk was voor wat betreft de prestatie-eis van het NOC*NSF alsook van de voor te dragen speelsters.

Want, ja want!! In de Twentsche Courant/ Tubantia stond onlangs een artikel over de kansen dat Tubbergse beachvolleybalster Wies Bekhuis een startbewijs zou kunnen krijgen voor de Olympische Spelen in Parijs. Samen met haar partner Brecht Piersma maakte ze deel uit van Team Nederland dat in Letland de CEV Nations Cup won. Het andere duo was Kirsten Bröring/ Emi van Driel.

Winnen van dat toernooi geeft normaal gesproken recht op deelname van de Olympische Spelen, ware het niet dat dit dan voor één van de twee duo’s geldt en er ook nog aan een door het NOC*NSF gestelde eis moet worden voldaan. Namelijk op een Elite16 toernooi bij de eerste acht eindigen. Is dat niet het geval dan hangt het van de Nevobo-lobby bij de NOC*NSF af of ze het voor elkaar krijgen dat er alsnog, naast Katja Stam/ Raïsa Schoon een tweede Nederlandse beachduo naar Parijs gaat.

De Nevobo had echter te kennen gegeven bij de lobby richting NOC*NSF de voorkeur aan het duo Brecht Piersma/ Emi van Drie te geven boven Wies Bekhuis/ Brecht Piersma. Dit heeft de bond haar onlangs medegedeeld.

Brecht Piersma en Wies Bekhuis vormen een succesvol beachduo dat dit seizoen al een gouden en zilveren medaille op een Future toernooi won. Het niveau in Parijs wordt voornamelijk gevormd door koppels die uitkomen in de Elite-16 toernooien, hetgeen een stukje hoger is dan de CEV Future. Het duo Bekhuis/ Piersma presteerde in ieder geval op die toernooien beter dan het duo Bröring/ van Driel.

Bij monde van de algemeen directeur van de Nevobo was in de TC/ Tubantia als reactie van de bond te lezen: “De Nevobo heeft met de spelers van Beachvolleybal Team Nederland een intern selectiedocument opgesteld. Dit document schrijft voor dat wanneer Nederland zich via de Nations Cup plaatst voor de Olympische Spelen, deze plaats toegewezen wordt aan het team dat het hoogste staat op de olympische ranglijst.

Deze ranking is op 10 juni 2024 gesloten. Op dat moment zag de ranking er voor de betreffende teams als volgt uit: Van Driel/Piersma: zes gespeelde toernooien en 2160 punten. Piersma/Bekhuis had met twee gespeelde toernooien 760 punten.

Nevobo heeft dit interne selectiedocument voorgelegd aan haar huisjurist en die kwam tot de conclusie dat de volgorde zoals hier beschreven leidend is. Om die reden heeft Nevobo ervoor gekozen om het team Emi van Driel/ Brecht Piersma voor te dragen bij NOC*NSF.”

Op dat moment was nog niet duidelijk of NOC*NSF deze voordracht over zou nemen, dat is dus niet het geval.

De vraag was natuurlijk of dat bewuste document een dictaat van de Nevobo richting speelsters was en of het zin had zich daartegen te verzetten, met wellicht het gevolg dat men niet ingeschreven werd voor belangrijke toernooien.

Blijkbaar was het allemaal toch niet zo duidelijk want in de TC/ Tubantia zei Wies Bekhuis dat zij geen duidelijkheid kregen over wie er mogelijk naar Parijs zou gaan, daar deed de bond heel vaag over. “Zoiets wil je als topsporter toch weten voordat je aan zo’n cruciaal toernooi begint”.

Nederland won in 2021 ook de Nations Cup. Ook toen gaf dat recht aan een duo om aan de Olympische Spelen in Tokyo deel te nemen. Beachkoppel Stam/ Schoon en van Iersel/ Ypma speelden toen in Scheveningen een “Beach-off”, de winnaar van die tweestrijd kreeg het Olympische ticket.

Dat werd Stam/ Schoon, zij gingen naar Tokyo! We hebben nooit gelezen of gehoord dat er toen ook een soortgelijk document was, anders had er toch geen play-off duel in een winderig Scheveningen gespeeld hoeven te worden.

Voor de Olympische Spelen van 2012 ging het deelname ticket wel naar de hoogst genoteerde duo, te weten naar Madelein Meppelink/ Sophie van Gestel en niet naar Michelle Stiekema/ Rimke Braakman, die toen het andere Oranje duo vormden dat daarvoor in de race was.

In 2016 wonnen Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist de Continental Cup in Stavanger samen met Rimke Braakman en Jolien Sinnema. En het duo van Gestel/ van der Vlist kreeg daarmee het ticket voor Rio.

In alle keren (2012, 2016, 2021) werd geen nieuw duo voorgedragen door deelname, bestaande uit speelsters van beide tweetallen. Onzes inziens getuigt de huidige gang van zaken dan ook niet bepaald van een bestendige gedragslijn binnen de selectieprocedure door daar nu wel (zelfs twee keer) van af te wijken.

Overigens is het wel een beetje vreemd dat nu 6 toernooien en 2160 punten worden vergeleken met 2 toernooien en 760 punten. De ratio is dan volgens ons nog in het voordeel van Bekhuis/ Piersma.

Wies Bekhuis reageerde met: “Het is een bittere tegenvaller”. Brecht Piersma en zij speelden in 2022 ook als samen maar werden toen zonder opgaaf van redenen als duo ‘ontkoppeld’. Zoals het nu gaat geeft haar ‘een vervelend gevoel. Het is heel onduidelijk naar welke behaalde punten en gespeelde toernooien er precies werd gekeken. “Eigenlijk vormen Brecht en Emi helemaal geen team meer”

Hoe het ook zou aflopen, welk duo er mogelijk zou gaan, het leek erop dat Brecht Piersma van de partij was. Maar dat is dus nu ook niet aan de orde met de afwijzing van het NOC*NSF.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo en TC/ Tubantia. Foto’s CEV.