Derde zege binnen een week voor Lycurgus

VoV, 06-11-2022. 7:00 uur. In speelronde zeven heeft Samen Lycurgus gewonnen van Prima Donna Kaas Huizen. Via de setstanden 25-18, 25-21 en 25-20 kwam de bekerwinnaar nooit in de problemen en controleerde de wedstrijd.  Via de derde zege in een week gaat Samen Lycurgus zich nu voorbereiden op de Europese confrontatie in de CEV-Cup tegen het Sloveense Calcit Kamnik.

Met een andere basis dan gebruikelijk startte Samen Lycurgus tegen de promovendus. Jacob Kern, Ryan Coenen, Maarten Bartels, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jaron Spiegelaar en Tieme de Jong begonnen in een ijskoude hal. Dat betekende dat Geoffrey van Gent, Kyle McCauley en Markus Held aan de kant bleven en ook niet in actie zouden komen.

Na een stroeve start, 7-4 achter, namen de gasten snel het heft in handen via een prima servereeks van Bartels. Dat leverde zeven punten op rij op en een geruststellende voorsprong. Met veel servedruk speelde Samen Lycurgus een prima set. Met een maximale voorsprong van negen punten toen een klap van Bartels 24-15 betekende. Vervolgens duurde het even om het af te maken, maar Kern sloeg het vierde setpoint via het blok binnen.

De tweede set kende een vergelijkbaar beeld. Het begin was weer wat stroefjes, maar een 9-7 achterstand poetste Bartels met zijn serve weg en via vijf punten op rij stond het in no time 13-9. Bij de stand 11-15 gaf de scheidrechter een bal in die uit leek. Dat gaf PDK Huizen hoop en Samen Lycurgus begon een beetje te knoeien. Dat resulteerde in 16-16. Een ace van De Vries bracht het verschil weer op twee; 18-16. Het werd nog 20-19, maar daarna trok Samen Lycurgus de beslissende sprint via onder andere een blok van De Jong en twee knallen van Coenen. Een uitgeslagen aanval aan de kant van de thuisploeg betekende het einde van set 2.

In de laatste set lag de thuisploeg op de rug en verzuimde de ploeg van coach Arjan Taaij om helemaal gehakt te maken van de thuisploeg. Dat had wel gekund, maar het ontbrak deels ook aan ritme in de set door een aantal opmerkelijke beslissingen van de scheidsrechters. De voorsprong was steeds voldoende groot om met vertrouwen verder te spelen. Bij een 19-15 voorsprong kwam Ferdy van Dijk in het veld voor aanvoerder Coenen. Nadat Hofhuis 9-6 op het bord zette was snel duidelijk waar het heen zou gaan. De maximale voorsprong bedroeg zes punten bij 22-16. Het was uiteindelijk het blok van Hofhuis na een serve van De Vries die beslissend was en het eerste matchpoint direct verzilverde.

Komende woensdag speelt Samen Lycurgus tegen Calcit Kamnik en komende zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen Talentteam Papendal.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema. Foto Rudy Biekart.