Derde zege op rij voor Oranje dames

VoV, 23-08-2021. 6:10 uur. Aan de snelle en eenvoudige EK-zeges van de Oranje dames tegen Oekraïne en Finland werden ze geacht een vervolg te geven tegen Roemenië, dat nog zonder zege was op dit EK. Ze verloren met 1-3 van Turkije en 0-3 van Zweden tot nu.

Op de Europese ranking voor landenteams staat Nederland gedeeld tweede, Roemenië bezet daarop een vijftiende plaats. Dat verschil diende Oranje ook in de wedstrijd tot uitdrukking te brengen op het scorebord.

De onderstaande Oranje starting seven, die op één positie afweek van de vorige startformaties, begon aan de missie om aan de twee zeges een snelle derde toe te voegen.

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Myrthe Schoot
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Nika Daalderop
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Eline Timmerman

Invalbeurten waren er voor Laura Dijkema en Elles Dambrink via de dubbele wissel, verder begon Elles in de vierde set in de basis. En voor Marrit Jasper (serve en passing) en Kirsten Knip (passing).

Oranje kon aan het eind een 3-1 zege bijschrijven. Dikke setwinsten 25-12, 25-17 en 25-14 werden in de tweede set onderbroken door een 25-27 nederlaag. Van de totaal 73 eigen punten namen de midspeelsters (Lohuis 13, Timmerman 11) er 24 voor hun rekening, de passer lopers 31 (Buijs 17, Daalderop 13 en Jasper 1), spelverdeelster Bongaerts 1 en de diagonalen 17 (Plak 8 en Dambrink 9). Oranje scoorde aanvallend (+9), blokkerend (+4) en serverend (+7) beter dan Roemenië en maakte daarnaast minder punten voor de tegenstander dan dat ze er kregen..

De openingsset werd glansrijk door Oranje gewonnen. Zonder ook maar een moment in de problemen te komen. De serveseries van Anne Buijs (van 9-6 naar 12-7) en van Eline Timmerman (van 13-7 naar 18-8) zorgden voor een zeer geruststellende voorsprong, die daarna geen moment meer in gevaar kwam. Timmerman had vroeg in de set al met een ace voor 2-0 gezorgd, tijdens haar serie serveerde ze er nog een, haar blokpunt maakte 24-11, daarna sloeg Anne Buijs de 25-12 hard tegen de vloer.

In de tweede doorgang was er tot aan 15-10 geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Via 4-1 en 10-6 had de ploeg van Selinger een ruim voordelig verschil opgebouwd. Met veel servedruk en de nodige Nederlandse fouten wist de thuisploeg daarna ondersteunt door een fanatieke supportersschare het Nederland toch nog weer lastig te maken. Dat begon met een serie die van 17-13 een 17-18 stand maakte. Selinger moest bij 20-22 de time out in, kreeg niet het punt voor de coach bijgeschreven, maar via de video challenge werd de vermeende uitgeslagen Nederlandse aanval gecorrigeerd naar 21-22. Blokpunten van Juliët Lohuis en Elles Dambrink maakten van 22-24 een 24-24 stand, ook de 24-25 werd ongedaan gemaakt, maar dat lukte bij 25-26 na een score van Alexia Carutasu niet nog een keer.

Na de 3-3 in de derde set maakte Oranje via scores van Nika Daalderop en Anne Buijs er een 8-3 tussenstand van, Roemenië had het antwoord paraat en zette daar meteen een serie van vijf punten tegenover voor de 8-8 stand. Een ace van Juliët Lohuis scoorde wat later de 11-8, na twee blokpunten nam Oranje een 14-10 voorsprong, die echter ook weer vlot werd ingeleverd (14-14).

Plak ging eruit, Dambrink kwam erin, Roemenië was gul met drie kadootjes en Juliët Lohuis scoorde met twee omloop ballen tot aan de 20-16 stand. Time out Roemenië. Na de pauze scoorden ze de 20-17, Anne Buijs haalde de serve terug, waarna Juliët Lohuis de set met o.a. twee aces naar 24-17 serveerde. Het laatste punt pakte Oranje blokkerend.

Elles Dambrink begon op de diagonaal in de vierde set. Daarin kon Roemenië tot aan 7-6 bij Oranje aanhaken, vervolgens serveerde Anne Buijs via o.a. aces twee aces de stand naar 14-7, bij 16-7 ging Roemenië naar de zijlijn en kon daarna een driepunter toevoegen, waarop Oranje een driepunter als antwoord had. Zo kwam de stand op 19-10 en koerste Oranje op een ruime set zege af. Marrit Jasper serveerde nog een ace (21-12), Anne Buijs sloeg een deukje in de vloer met een bikkelharde smash (22-13) en Elles Dambrink liet vervolgens het laatste punt van de wedstrijd noteren voor de 25-14 en 3-1 eindstand.

Eerder op de dag had Turkije met 3-0 van Zweden gewonnen. Daar was de eerste set met 31-29 spannend en maakte Isabelle Haak het de ploeg van haar VakifBank coach Guidetti knap lastig. Na de 25-21 in de tweede set volgde de ruime 25-11 in de derde.

Morgen om 16.30 uur Nederlandse tijd volgt dan de topper voor Oranje tegen Turkije, met als inzet de eerste plaats in poule D.

Na gisteren is de stand, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 1> en 2> Nederland en Turkije 3-9
  • 3> Zweden 2-5
  • 4> Oekraïne 1-3
  • 5> Finland 0-1
  • 6> Roemenië 0-0