DeVoKo snoept koploper Dynamo een set af

VoV, 08-10-2017. 11:55 uur. Maar eigenlijk hadden dat er ook net zo goed twee of misschien wel drie kunnen zijn. Dynamo wist twee sets precies op tijd de juiste versnelling te vinden om een achterstand op de drempel van de big points ongedaan te maken. Dat gebeurde na 19-16 in de tweede set en 19-15 in de derde set, in de vierde kon DeVoKo hen met gelijke munt terug betalen door een 18-20 achterstand in 25-22 om te buigen. In de eerste set was Dynamo duidelijk de bovenliggende partij.

Het in personele bezetting sterk gewijzigde TiMaX / DeVoKo speelde in de eerste set tot aan de 9-10 tussenstand frank en vrij mee. Een 5-9 achterstand door voornamelijk scores van Jette Kuipers werd zo goed als ongedaan gemaakt, maar op het moment dat dit zou moeten gebeuren serveerde Wies Bekhuis de gasten naar een 9-15 stand. Daarover heen kwam nog een serie van Lieke Wensink waardoor de thuisploeg vlot tegen een 10-18 achterstand aankeek.

Op de side out ging het vervolgens naar 16-24, waarna Jilke Rikhof het winnende punt voor de ploeg van het trainersduo Johan Booyink en Raymond Keemers scoorde. Met een 7 om 12 aanvallende score en een 1 om 4 voordeel op aces was Dynamo in deze set de duidelijk betere ploeg.

Maud Oude Luttikhuis serveerde de thuisploeg, via onder andere drie aces, in de tweede set na de 1-2 stand naar 6-2,  Laura Behrens maakte er in haar servebeurt 9-3 van. TiMaX / DeVoKo begon overweldigend, Dynamo was afwachtend, te afwachtend. Dat veranderde toen Jette Kuipers aan serve kwam en zij zoveel druk op de Denekampse passlijn legde dat het ene na het andere punt voor Dynamo kon worden bijgeschreven. Jenne Morsink maakte met haar score via het blok een eind aan de serie. Het stond toen 10-12. Dynamo bouwde uit naar 12-16 maar kwam na de rake klap van Laura Behrens voor 13-16 zwaar onder druk.

Merle Roetenberg serveerde haar team naar 19-16, de laatste drie punten waren aces. Dynamo zag er ronduit slecht uit in die periode maar krabbelde wel terug in de wedstrijd. Fouten van DeVoKo en punten van Mareille Huiskes en Jorieke Loohuis hielpen een handje om bij 22-22 weer naast DeVoKo te komen. Jenne Morsink zette de Denekampers op 23-22, de foutserve maakte 23-23, na de score van Lieke Mensink (23-24) ging trainer coach Paul Op de Weegh van DeVoKo de time out in, zonder succes want Jilke Rikhof blokkeerde het laatste punt daarna tegen de vloer.

DeVoKo maakte het de gasten knap lastig in de derde set. Met uitzondering van een 9-10 tussenstand moesten de bezoekers constant in de achtervolging. Zoals bij de tussenstanden 5-2, 8-6, 12-10 en 16-13. DeVoKo gaf veel punten weg, waardoor Dynamo met weinig eigen scores toch redelijk kon bijblijven. Desalniettemin bouwde de thuisploeg en mooie voorsprong op, een blokpunt en een ace van Merle Roetenberg maakten 19-15, waarop Johan Booyink zijn ploeg naar de zijlijn haalde.

Op 19-17 deed Paul op de Weegh hetzelfde, maar deze pauze had niet hetzelfde effect als dat van collega Booyink. Integendeel Lieke Mensink bleef maar serveren en zij gaf pas weer af, nadat Dynamo uit had geslagen voor 20-23. Jette Kuipers zette Dynamo op matchpoint, Laura Behrens kon verlies één keer uitstellen, waarop de foutserve van DeVoKo voor de 21-25 en 0-3 stand zorgde.

In de vierde doorgang bleven de beide teams in de score vooreerst bij elkaar tot aan de tussenstand 6-6. Dynamo bleef hardnekkig punten voor DeVoKo maken (bij 11-7 al zeven stuks) en de thuisploeg maakte dankbaar gebruik van deze presentjes om de stand uit te bouwen naar 16-11. Britt Roeleveld scoorde via een snelle midaanval. Dynamo kwam terug in de set bij 16-14, Lieke Wensink en Jette Kuipers verkleinden het verschil van 18-15 naar 18-17. Vervolgens werd de spelverdeelster van DeVoKo drie keer achter elkaar afgefloten voor ‘twee keer spelen‘ en stond Dynamo zomaar met 18-20 voor.

Merle Roetenberg haalde de serve terug, Laura Behrens maakte gelijk bij 20-20, waarop Dynamo ook een technische fout tegen kreeg en vervolgens de bal in het net joeg voor 22-20. Dynamo kwam op 22-21, Laura Behrens en Jenne Morsink scoorden de volgende punten voor DeVoKo, waarmee de thuisploeg op setpoint kwam. Zenuwen? Foutserve! 24-22. Het blok van Britt Roeleveld en Jenne Morsink zorgde voor het laatste DeVoKo puntje.

In totaalscore was Dynamo met 85 om 97 punten de betere ploeg. Ze maakten meer aanvallende punten (+6) en minder fouten (-5). En op blok en serveaces hadden ze tezamen een minimaal voordeel (+1). Beide teams grossierden in foutserves, de DeVoKo passlijn leverde daarnaast nogal wat ‘overpasses’ af, een servepass die door de tegenstander met een rake klap in een keer kan worden afgemaakt. Ook voor technische fouten via ‘twee keer spelen’ werd de thuisploeg te vaak afgefloten.