Dikke winst Italië, Turkije verslaat Duitsland

VoV, 30-05-2024. 2:55 uur. Voorafgaand aan China vs. Nederland werd in Macao het duel tussen Italië en Frankrijk gespeeld. Italië had in de eerste week 3 wedstrijden gewonnen, Frankrijk één. En de Italiaanse ploeg stond een heel eind hoger op de FIVB-ranglijst maar moet zich nog wel voor de OS in Parijs plaatsen. Gezien de resultaten in de eerste week lijkt dit gezien de voorsprong in ranking punten wel een zekerheidje.

Italië deed niet aan onderschatting van de tegenstander en begon op ‘oorlogssterkte’ met Orro (sv), de Gennaro (lib), Egonu (dia), Danesi en Lubian (mid) en Bosetti en Sylla (pl). En dat was ook te merken aan de setstanden. In de eerste set werd het na 7-4 een 12-4 en 17-9 tussenstand. Het verschil van acht punten werd tot 21-13 vastgehouden en aan het eind naar een marge van tien getild bij 25-15.

In de tweede set maakten Bosetti, Egonu en Lubian in het middendeel van de set na 11-10 het verschil naar 17-11. Egonu liet 20-12 noteren, Orro serveerde een ace voor de 24-13 stand, waarop Frankrijk bij 24-14 een foute opslag afleverde.

In de derde doorgang kwamen naast midspeelster Sarah Fahr ook nog diverse andere wissels binnen de lijnen, maar dit had geen invloed op de overmacht van Italië. Bij 8-4 en 15-5 waren er time-outs voor Frankrijk, een ace van Lubian en een blokpunt van Fahr maakten 17-5, waarna Italië de teugels iets minder strak aanhaalde, maar strak genoeg om met een 25-14 zege en dus 3-0 te kunnen afsluiten.

Italië had met 57 om 24 eigen punten heel veel voordeel, Egonu werd topscorer met 13 punten, bij Frankrijk kreeg Ndiaye als topscorer 4 punten achter haar naam. Haar collega’s Rotar en Haewegene scoorden even vaak.

In Arlington in de VS speelde Zuid-Korea vs. Bulgarije Dat was een duel in de onderste regionen van de ranglijst tussen twee teams die erg aan elkaar gewaagd waren. Blijkens ook de totaalscore van 108 om 109 punten, waarbij M. Nikolova van Bulgarije de meeste punten achter haar naam kreeg, totaal 30.

In de eerste set kon Bulgarije een 22-21 achterstand met een serie van vier punten veranderen in een 22-25 zege. De rollen in de tweede set waren omgedraaid, nu was het Zuid-Korea dat na 21-20 via een laatste serie van vier punten met 25-20 won. Zuid-Korea zag in de derde set een 20-17 voorsprong verloren gaan (20-20, 24-24) maar kon via 26-24 de 2-1 voorsprong in sets nemen.

Bulgarije dwong de tiebreak af middels 21-25 winst in de vierde set. Een nipte 19-21 voorsprong leverde bij 19-24 een handvol setpoints op. Bij 21-24 was het raak. In de tiebreak werd met 8-7 van speelhelft gewisseld, via 8-10 en 11-14 pakte Bulgarije de 13-15 setwinst voor de 2-3 wedstrijdwinst.

Duitsland, dat volgens bepaalde statistische berekeningen geen kans meer maakte op de OS in Parijs, maar er nog wel vol voor ging (stel dat twee geplaatste teams zich om welke reden dan ook terugtrekken) leed een nederlaag tegen Turkije, de nummer één van de wereld. Het werd 1-3 voor de Turkse ploeg via de setstanden 25-20, 20-25, 9-25 en 24-26. Ruime en nipte verschillen, waarbij de marges in derde en vierde set opvallend waren.

In de derde werd het via 0-4 een 5-17 tussenstand. Na 8-24 pakte Turkije de 9-25 winst.  In de vierde set stond Turkije met 15-22 voor, maar de Duitse ploeg, die er dus nog voor ging, had die achterstand bij 23-23 weggewerkt. Turkije deelde na 24-24 de beslissende klappen uit.

In de eerste set bleef Duitsland na een 11-12 achterstand vanaf 13-12 aan de leiding. En bracht het verschil op vijf punten (23-18) in de finale. In de tweede set nam Turkije na 17-18 afstand naar 17-22 en won met 20-25.

Turkije scoorde 20 eigen punten meer, Vargas (foto) werd met 23 treffers topscorer, Kindermann liet de meeste punten (14) voor Duitsland noteren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.