Vizier op volleybal

 

Dinkelland Derby, burenruzie op Topdivisie niveau

VoV, 22-09-2022. 4:59 uur. “Hoe lang is het nu geleden?” Dat was een vaste vraag in een TV-programma waarin onwerkelijke of spannende gebeurtenissen werden verteld, en waarop steevast volgde “en wat gebeurde er toen precies.”

Voor de Dinkelland derby tussen DeVoKo Denekamp en Set-Up ’65 Ootmarsum kunnen we met een gerust hart zeggen dat het in ieder geval negen jaar geleden is dat beide teams in competitieverband tegen elkaar speelden. Als dat ooit al het geval is geweest.  Omdat? Ja, omdat Set-Up in die periode in de Eredivisie speelde en DeVoKo in de Eerste Divisie en misschien nog net een tijdje in de Topdivisie.

“Het kan verkeren” zei Bredero heel lang geleden al. Omdat Set-Up ’65 op eigen verzoek uit de Eredivisie degradeerde en DeVoKo via een omweg promoveerde uit de Eerste Divisie treffen beide teams elkaar nu in de Topdivisie, het op één na hoogste niveau in Nederland.

Altijd mooi zo’n derby, helemaal als er, nadat vorige week het nieuwe seizoen is begonnen, verder maar weinig volleybal te beleven is in Twente (en Nederland) vanwege de aftrap van het WK Dames, waar Nederland de avond ervoor om 20:00 uur tegen Kenia speelt. Dat is zeker een perfecte reden om het hele programma er na een week spelen uit te gooien.

Terug naar de derby in Denekamp. Daar lopen nogal wat lijntjes door elkaar heen. Bij de trainers bijvoorbeeld. Bij Set-Up ’65 staat Marcel Veneklaas voor de selectie, samen met Kitty Sanders. Marcel heeft in het verleden een jaar of zes DeVoKo onder zijn hoede gehad en speelde toen ook Topdivisie. Bij DeVoKo is Johan Booyink nu de verantwoordelijke trainer/ coach voor Dames 1. Johan heeft een Set-Up verleden. Onder andere was hij in Ootmarsum trainer/ coach van de Dames 2 selectie. De selectie die dit jaar tot Dames 1 is gepromoveerd.

Toen namelijk bekend werd dat Set-Up een stapje terug ging doen vertrokken een aantal speelsters, Eurosped werd, zoals de laatste jaren wel vaker voorkwam bij vertrekkers uit Ootmarsum (Evie van Kerkvoorde, Wies Bekhuis), de nieuwe ploeg van bijvoorbeeld de ex-Set-Uppers Daphne en Luna Broekhuis en ook van Ilse Sinnige. Je zou bijna denken dat Set-Up een voorportaal van Eurosped is. Immers uit de huidige Eurosped selectie hebben ook Anneclair ter Brugge en Eline Geerdink ook een Set-Up verleden, als we ons niet vergissen.

Bij Set-Up ’65 staat een oude bekende van DeVoKo op mid. Daphne Giesselink bezette die positie een aantal jaren in DeVoKo dames 1. Wat de Dinkelland derby helemaal ook een streekderby maakt is de aanwezigheid in de DeVoKo selectie van bijvoorbeeld Daniek Scholten, die overkwam van Wevo ’70 uit Weerselo, Dana Nijhuis die Rosstars uit Rossum verruilde voor volleyballen in Denekamp en wonen in Oldenzaal en Ruth Eppink, die een Dynamo Tubbergen verleden heeft en tegenwoordig in Deurningen woont. Als al die dames hun fans meenemen zaterdag wordt de Dorper Esch te klein. Heel Twente trekt dan richting Denekamp.

Gaat het al ergens om? Het is nog vroeg in het seizoen en winnen of verliezen zal wel niet meteen van doorslaggevende betekenis voor de titel of  degradatie zijn, maar het is een derby tussen de “Köttelpeern oet’n doarp en de Siepels uit de stad.” En die wedstrijd wil je dus niet verliezen. Van Apollo 8 dames 2, Krekkers, Dynamo Tubbergen of Rivo gebeurt er niet meteen een sportieve ramp als je die streekderby’s verliest, maar tegen Set-Up c.q. tegen DeVoKo verliezen! Dan breekt je ‘s nachts zomaar ineens het koude zweet uit, alleen al bij de gedachte  eraan vooraf.

Een beetje als in mijn jonge jaren toen ik met Dos ’19 tegen het Oldenzaalse Quick ’20 speelde. Op het scherps van de snede! En dan hebben we het over voetbal, niet over volleybal.

Vorige week wist DeVoKo met een ware Houdini-ontsnappingsact er tegen mede promovendus Sudosa-Desto D2 een 3-2 zege uit te slepen, na een achterstand van meer dan een handvol punten in de vijfde set bij de veldwissel. Set-Up daarentegen behaalde een 3-1 zege tegen Alterno Apeldoorn, al werd met 28-26 in de vierde set wel op het nippertje een tiebreak voorkomen. In zekere zin is de Dinkelland derby dus ook een topper, want omdat er geen andere wedstrijden in de Topdivisie A op het programma staan kan de winnaar zomaar de nieuwe koploper worden.

Is er een favoriet? Jazeker, er is altijd een favoriet. En ondanks het thuisvoordeel is dat niet DeVoKo. Waarom dan? Vorig seizoen speelde DeVoKo in de Eerste Divisie tegen de tweede selectie van Set-Up en verloor twee keer. Dat tweede van de Ootmarsumse club heeft nu versterking gekregen van oud Eredivisiespeelsters uit het eerste, dus normaal zou je zeggen dat ze alleen maar sterker zijn geworden. Okay, ik weet het, DeVoKo heeft ook versterking gekregen, maar die dames hebben een Eerste Divisie verleden. En dat scheelt nogal, Eredivisie of Eerste Divisie.

Maar, het is een derby, en dan is een voorspelling moeilijk. Wanneer een volle Dorper Esch achter de thuisploeg gaat staan kunnen er zomaar gekke dingen gebeuren. Hetzelfde kan uiteraard gebeuren als Set-Up haar legioen supporters meeneemt en het voor de dames uit Ootmarsum lijkt of ze een thuiswedstrijd spelen.

Enfin, om 13:00 uur wordt er aangefloten, Martin Schuurman en Herman Titahena zijn de officials die de derby in goede banen zullen gaan leiden. We gaan het zien en laten u weten hoe het afloopt. Tot in detail.

gh @ Vizier op Volleybal. Twee juichfoto’s, voor wie zal dat zaterdag gelden?