Doha: BTN – duo’s uitgeschakeld.

VoV, 11-03-2020. 16:57 uur. Twee Nederlandse beachduo’s hadden gisteren de poulefase overleefd en streden vandaag om nog langer in het toernooi te blijven. Voor Bouter/ Penninga kwam er een eind aan deelname na twee nederlagen in de poule.

Varenhorst/ van de Velde wonnen en verloren gisteren en speelden in de KO-ronde voor een plaatsje bij de laatste zestien. Tegenstander was een duo uit Oostenrijk.

In de eerste set waren de teams tot aan de 17-17 tussenstand aan elkaar gewaagd, waarbij ze met enige regelmaat afwissend een puntje voorsprong hadden. Na een Oostenrijkse foutserve en een Nederlands ace werd het 17-19.

Op 18-20 volgde er een medical time out omdat een speler van Oostenrijk nogal hard aan het hoofd getroffen werd door een Nederlandse smash, pet en bril vlogen in het rond. Het werd 20-20 en daarna ging het opnieuw gelijk op tot 25-25. De laatste twee punten waren vervolgens voor Nederland.

In de tweede set was het Oostenrijks verzet vlot gebroken. Op 6-10 gingen ze de time out in, zonder succes. Bij de technische time out stond het al 8-13 en het BTN- duo knalde vervolgens in volle vaart door naar 9-19. Set en wedstrijd gespeeld bij 13-21, na een Oostenrijkse foutserve.

In de achtste finale troffen Varenhorst/ van de Velde de Russische wereldkampioenen Krasilnikov en Stoyanovskiy. Dat werd een buitengewoon spannend duel, waarbij Nederland zijn huid heel erg duur verkocht en een aantal keren in de eerste set uit achterstand knap terug in de wedstrijd kwam. Na de 10-6, 14-9 en 18-13 kwamen ze terug naar 18-16 via een prachtig kill – block van Varenhorst en een ace van Steven van de Velde. Het werd 20-19, waarop Nederland de laatste bal van de set uitsloeg en dus met 21-19 verloor.

In de tweede set was het nog spannender in de eindfase. Een 17-13 achterstand werkte het BTN-duo via scores van Varenhorst weg, bij 18-18 waren ze op gelijke hoogte en na de 20-20 kregen ze een keer of vier de kans om de setstand gelijk te trekken, voor het laatste op 25-26. Met drie punten op rij pakte Rusland echter de set en won dus met 2-0.

Varenhorst/ van de Velde sluiten het toernooi als negende af.

Brouwer/ Meeuwsen hadden via twee zeges in de poule rechtstreekse plaatsing in de achtste finale afgedwongen. Tegenstanders waren Nicolai/ Lupo uit Italië.
Al vlot in de eerste set grepen Brouwer/ Meeuwsen naar de noodrem middels een time out toen ze met 4-7 achter kwamen, het verschil bleef drie punten bij de technische time out (9-12). Waarna het BTN-duo via onder andere een sterk blok voor 16-17 terug in de wedstrijd kwam. Na de 16-18 beslisten vier foutserves en twee uitgeslagen ballen de set met 19-21 voor Italië. Nederland had op 18-18 en 19-19 nog de gelijke stand op het scorebord.

In de tweede set liep Italië van 6-6 uit naar 6-10. Met name Nicolai stond geweldig te blokkeren in die beginfase en scoorde daarna ook nog een paar keer blokkerend. Italië liep uit naar 10-16, Nederland kwam nog terug naar 13-16, dichterbij lukte niet. Het matchpoint was weer een scorend blok van Nicolai, met 16-21 ging de set daarna naar Italië.

Brouwer/ Meeuwsen sluiten dus ook als negende af, ze waren als tweede geplaatst.