Vizier op volleybal

 

Dol carnavalsweekend in Eredivisie (v)

VoV, 8-11-2018. 6:10  uur. In het weekend van de 11de van de 11de , de dag waarop het carnavalsseizoen wordt geopend, heeft de Eredivisie bij de dames een aansprekend programma met allemaal prachtige duels. Tenminste als we heel dol en dwaas voor deze keer de ranglijstjournalistiek hanteren.

Want, ja waarom eigenlijk? Want na zo’n zeven wedstrijden,  met uitzondering voor Alterno en Sliedrecht Sport, die er eentje minder speelden wordt wel een beetje meer duidelijk wie er nu wel en wie er nu niet in de bovenste helft gaat eindigen. Want laten we eerlijk zijn, elke ploeg is met als doel de kampioenspoule (KP) aan het seizoen begonnen. Dat lijkt me logisch en niets meer dan terecht. Maar hoe hangt de vlag er nu bij?

De stand is nu: Eurosped 6-17, FAST 6-14, Zwolle 6-13, Sliedrecht 5-12, Set-Up 6-9, Sneek 6-9, Apollo 6-6, TTP 6-4, Alterno 6-3 en US 6-0. Dus het stippellijntje is getrokken na Sneek, want TTP doet straks niet meer mee.

Eurosped is tot nu de sterkste gebleken, uit winnen bij Sneek (op 13-10) en Sliedrecht Sport (20-10), dus in één week, is jaren niet meer voorgekomen, als het úberhaupt al eerder is voorgekomen.  Eurosped heeft dus wel aangetoond dat zij terecht een claim op een KP ticket kunnen leggen. Met zondag de Overijsselse derby tegen Regio Zwolle Topvolleybal voor de boeg, waartegen in de voorbereiding met wisselende resultaten werd geoefend, wacht hen een derde test om dat te bewijzen.

FAST, de huidige nummer twee in de stand, had blijkbaar een wake up nederlaag bij Sliedrecht Sport nodig om wakker te worden en bij de les te komen. Na dat 3-0 verlies volgden zeges tegen TTP, Set-Up, Zwolle en US, hetgeen mooie 12 punten opleverde. Met name de 3-0 (20, 14, 21) thuis tegen Zwolle maakte indruk, maar ook de uitzege bij Set – Up mocht er wezen.

Zondag krijgen ze VC Sneek op bezoek. Sneek won met 2-3 bij Zwolle en met 0-3 bij US en verloor ook met 0-3 van Sliedrecht, terwijl ze bij Set-Up met 3-1 verloren. Met het thuisvoordeel in de Activia hal in Sint Anthonis aan hun zijde lijkt FAST lichtelijk favoriet.  Zou het 3-0 worden zoals de Nevobo voorspelt? Dat denken we niet! Voor FAST is het een mooie graadmeter hoe de vlag erbij hangt op dit moment, al zou dat ook zomaar voor Sneek kunnen opgaan.

 

Een bijzonder duel is ook Dros – Alterno tegen Pharmafilter US op zaterdagavond om 20:00 uur in Apeldoorn. De nummer voorlaatst vs de nummer laatst. Makkelijker krijgt Alterno het voorlopig niet, de laatste in de stand in eigen huis is op papier de makkelijkste wedstrijd van het seizoen. Voor US geldt dat het de op één na makkelijkste zou moeten zijn, de nummer voorlaatst uit, alleen thuis zou etc. maar dat is een doelredenatie, die Alterno in principe tot de favoriet van het duel maakt.

Maar ook het thuisvoordeel, ze staan dus een plaats hoger en ze hebben al vier sets gewonnen en US nog maar één. TTP is eigenlijk de verbindende schakel tussen de beide teams, Alterno won er met 1-3, US verloor er met 0-3.  Misschien zegt dat ook iets over de afloop.

De derde Twentse derby van het seizoen gaat tussen de verliezers van de eerste twee. Eurosped is voorlopig de ongekroonde volleybalkoningin in Twente. Zij versloegen zowel Apollo 8 als Set – Up ’65. Om het voorlopige zilver staan zondag deze twee ploegen in Borne om 14:30 uur tegenover elkaar. Voor het eerst op Eredivisieniveau in competitieverband. Set-  Up heeft drie punten meer (6-9) en kan een gaatje slaan, Apollo kan op gelijke hoogte komen.

Apollo pakte een puntje tegen FAST, daartegen bleef Set – Up met lege handen. Beide teams wonnen van Dros – Alterno en verloren van Eurosped. Set-Up hield Sneek eronder in Ootmarsum, Apollo moest in Sneek de meerdere erkennen in de thuisploeg.

Er zijn nog wat kruisverbanden uit het verleden, zo speelde Apollo 8 spelverdeelster Manon van ’t Rood al voor Set – Up, net als Antoinette Posthuma. Maar dat is alweer even geleden. Apollo staat onder de streep die Kampioenspoule van de Degradatiepoule scheidt, en daar willen ze zo snel mogelijk weg. Set-Up staat erboven en dat willen ze tot aan het eind vasthouden. Twee botsende belangen dus.

En als laatste partij, eigenlijk als eerste partij van het weekend staat Sliedrecht Sport op zaterdagavond om 19:30 uur in de Basis tegenover TTP.  Dat zou eigenlijk geen problemen voor de thuisploeg moeten opleveren.

Natuurlijk houden we u op de hoogte hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.