Vizier op volleybal

 

Lycurgus vs Dynamo sluit SUPER SUNDAY af

VoV, 08-11-2018. 6:18 uur. Zonder alle andere ontmoetingen tekort te willen doen, is Abiant Lycurgus vs Draisma Dynamo (foto boven) toch wel de meest aansprekender partij van dit weekend. Op zondag in de namiddag om 18:00 uur staan de teams klaar voor de eerste opslag. Beide ploegen maakten bij Sliedrecht Sport in de Basis niet zo’n beste beurt. Dynamo kon na een 0-2 voorsprong in sets nog een keer alles geven in de vijfde set en de winst meenemen, voor landskampioen Lycurgus was het over en uit na drie sets.

Overigens is het een SUPER SUNDAY in Groningen. Drie Groningse topclubs spelen achter elkaar (uiteraard op verschillende accommodaties) zodat de sportfan de gelegenheid heeft om die alle drie achter elkaar te bezoeken. FC Groningen (vs SC Heerenveen) begint om 12:15 uur. Donar speelt in MartiniPlaza tegen Apollo Amsterdam om 15:00 uur en Lycurgus daarna om 18:00 uur tegen Dynamo.

Van de misstap bij Sliedrecht profiteerden Dynamo en Orion volop in de stand. Zij maakten afgelopen weekend geen fout en pakten drie punten. Al keken ze allebei na een set wel tegen een achterstand aan, maar die werd daarna alsnog weer weggepoetst. De vraag blijft natuurlijk welke uitwerking de 3-0 nederlaag op Lycurgus zal hebben. Meest logisch, motiverend!

Dynamo staat op de tweede plaats met 6-14, Lycurgus is derde met 5-12.  In feite is de inzet van deze partij geen drie maar vier, vijf of zes punten. Want het kan, ondanks dat we nog lang niet in de eindfase van het reguliere seizoen zitten, al wel het verschil maken tussen de startbonus in de kampioenspoule, want daar komen deze teams straks ongetwijfeld in uit. En om niet de druk voor de uitwedstrijd te hoeven voelen zal de thuiswedstrijd gewonnen moeten worden.

Koploper Achterhoek Orion, dat niet zonder moeite drie punten bij Zaanstad ophaalde, krijgt TTP op bezoek. Waarbij waarschijnlijk de belangrijkste opdracht zal zijn om Martijn Brilhuis, de topscorer van de Eredivisie,  af te stoppen en zelf hun aanvalskanon Joris Marcelis goed in stelling te brengen. Orion is nog ongeslagen, won uit met 2-3 bij Dynamo en had in de overige duels eigenlijk niet al te veel moeite om de volle buit binnen te halen, al vond Zaanstad dat ze zich afgelopen weekend met nul punten te kort hadden gedaan. Orion verdedigt de koppositie en weet dat één van de directe belagers niet ongeschonden uit de strijd zal komen. Zaterdagavond om 20:30 wordt er aangefloten in Doetinchem.

Sliedrecht Sport gaat op bezoek bij Advisie / SSS. De debutant presteert prima met 12 punten uit vijf wedstrijden. En gaat als favoriet naar Barneveld, want om er maar een gevleugelde uitspraak tegen aan te gooien. “Als je Lycurgus in Nederland kan verslaan, kan je iedereen aan.” Het is aan rode lantaarndrager SSS om de uitzondering  op die regel te worden. Wellicht wordt het dan “Gewonnen van Lycurgus in stijl, maar bij SSS voor de bijl.” Nou ja, rijmelarij in de aanloop naar Sinter de Sint. Moet kunnen, ben benieuwd of er iemand de zwarte piet krijgt toegeschoven. Of is de roetveegpiet in dit geval beter.

Zaanstad deed zich volgens henzelf tekort tegen Achterhoek Orion, misschien ook wel volgens Orion, maar dat is makkelijk zeggen als je de drie punten al in de binnenzak hebt. Zaterdag gaat Zaanstad naar VoCASA, dat zich de laatste twee wedstrijden niet weet te belonen voor alle trainingsinspanningen. Met 3-1 verloren ze bij Dynamo en met 0-3 thuis van Sliedrecht Sport. Met name die laatste uitslag was een keiharde afgang. Nu komt dus Zaanstad naar Nijmegen, met uiteraard niets goeds in de zin. In Oktober was winnen in Nijmegen niet makkelijk, dat ondervonden Taurus en TTP, of dat in November tegen Zaanstad een vervolg krijgt?

Bij SV Land Taurus en Coniche Topvolleybal Zwolle zijn de verschillen klein. Beide teams hebben 5 punten uit zes wedstrijden. Taurus speelde 22 sets in zes wedstrijden, waarvan er 8 werden gewonnen, Zwolle speelde 23 sets waarvan er 7 werden gewonnen. Taurus maakte totaal acht punten meer in die sets en kreeg er ééntje meer tegen. Al met al lijkt het erop dat deze teams behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn, volgens de ranglijst. Hoe dat in de praktijk uitpakt?  Kan Zwolle de serie nederlagen doorbreken? Zaterdagavond om 20:00 uur wordt er aangefloten in Houten en dan zal dat blijken.

We houden u natuurlijk op de hoogte hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal.