Donitas H1 neemt horde op weg naar titel

VoV, 07-03-2018. 5:50 uur. Dit zijn de woorden van het Dagblad van het Noorden na de overwinning zaterdag op concurrent Set Up. (Daar stond nog ‘laatste’ tussen, maar dat paste ziet zo goed in de beschikbare ruimte voor de kopregel, dus hebben we dat even weggelaten. Red. VoV)  Volgens de krant zijn we er al. We waarderen uiteraard de mooie woorden van de verslaggever ter plaatse, maar zelf blijven we rustig en houden we de focus bij de komende wedstrijden. Desalniettemin is er inderdaad een belangrijke horde genomen, zoals alle 22 horden die de competitie telt. De maand maart zal een drukke maand worden met in totaal zes wedstrijden, waarvan er nu nog vijf te gaan.

Stefan ten Voorde is door kwetsuur aan de duim nog niet inzetbaar. Hij was daarom assistent trainer en lette op de details in het veld. Ook Willem de Wit, die normaal altijd bij Lycurgus moet zijn op zaterdag, was er deze keer ook bij. Met vier extra ogen was er dus nog meer tactisch inzicht dan normaal.

Echter was het Set Up dat in de eerste twee sets druk gaf op de thuisploeg. De diagonaal in Tukkerse dienst was vooral op dreef en scoorde relatief makkelijk. Mede door een serviceserie aan het einde van de eerste set, bleek de eerste set toch een prooi voor de Donitaters. Een trend valt te ontdekken dit seizoen. Waar de ploeg vorige jaren vaak sets weggaven boven de 20 punten, helemaal in de Topdivisie vorig seizoen, zijn de studenten nu opvallend koeltjes tijdens de zogenaamde ‘big points’. Er zijn dit seizoen al aardig wat setjes gered ondanks een achterstand van een aantal punten. Deze zakelijkheid is bijna on-studentikoos.

De tweede set ging vervolgens wel naar de gasten, omdat de scherpte ontbrak. Hoogtepuntje van deze set was het onwaarschijnlijk harde blok van spelverdeler Bart de Bruijn op jumper Hans ten Dam. Hans springt ongeveer een meter, en Bart is 1,60 meter lang, dus Hans, bij deze: ga je schamen! Er moest wel even wat veranderen in de derde set, zonder dat er al te veel wisselmogelijkheden waren. De beleving moest er weer inkomen. Jan Geert, na afloop lichtelijk schor, was hiervoor een belangrijke schakel. Het ging lopen en de derde set ging weer naar Donitas.

In het laatste bedrijf was het verzet van de gasten gebroken. Vanaf 2-1 werd er tot 10-1 geserveerd door Niek Schiphof, met tussendoor af en toe een monsterblock van middenman Mathijs Linders. Geoffrey van Gent liet zien nog steeds zeer gemakkelijk te kunnen scoren op achterover. De set eindigde in 25-9. Een monsterscore, die gezien het wedstrijdbeeld een beetje geflatteerd leek.

De horde is genomen, inderdaad. Maar het is zaak voor de mannen van Donitas om de koppen bij elkaar te houden. De eerstvolgende wedstrijd is komende zaterdag, en zal gespeeld worden in Schalkhaar tegen Avior. Thunder!

gh @ VoV, verslag van Sportsbar Donits Heren 1.