De kop is eraf voor Zaanstad in play-outs

VoV, 07-03-2018.  5:55 uur. Doordat we in de reguliere competitie op de achtste plaats zijn geëindigd zijn we terecht gekomen in een spannende strijd om handhaving in de eredivisie af te dwingen. Samen met Inter Rijswijk en Vallei Volleybal Prins gaan we bepalen welke twee ploegen erin blijven en welke eruit gaat. Vorige week speelden onze beide tegenstanders al tegen elkaar, een wedstrijd die enigszins verrassend met 3-1 naar VVP ging.

We waren dus gewaarschuwd toen we zondagmiddag in onze thuishal VVP ontvingen. We begonnen, met Ferdy, Erwin, Lars, Lesley, Daniël, Marijn en Frank in de basis, met een sterke serie. Onze servicedruk was in orde en blok – verdediging fel. We liepen snel uit en VVP leek niet zo sterk. Dat was echter maar schijn, want in de loop van de set kroop VVP langzaam dichterbij en aan het einde stond er met 25-21 niet eens zo’n groot verschil op het scorebord.

In de tweede set waren de rollen omgekeerd. VVP pakte de voorsprong, al moet gezegd worden dat ze daar ook wel een beetje bij werden geholpen door de arbitrage. Met de stand in hun voordeel speelde VVP erg netjes, terwijl bij ons pass en service duidelijk van een minder niveau waren dan in de eerste set. Verderop in de set slaagden we er wel in om weer bij te komen en het leek er even op dat we de set toch nog zouden kunnen winnen. We waren echter niet scherp genoeg en VVP pakte de 24-26 winst.

Niets aan de hand, want als we een tandje bij zouden schakelen dan zouden de rollen weer omgekeerd zijn. Ferdy serveerde meteen de eerste punten binnen en we liepen net als in de eerste set uit op VVP. Het verschil werd echter niet groot en het was duidelijk dat VVP vastbesloten was om het geen moment op te geven (iets wat ze in de reguliere competitie wel zo nu en dan overkwam). Wij besloten wat vers bloed in te brengen in de vorm van Ronald en Kjeld. Het was voldoende om door middel van 25-22 op 2-1 voorsprong te komen.

De vierde set ging gelijk op. Wij haalden op alle onderdelen een voldoende, behalve de service die te vaak fout was. Bij VVP ging buitenaanvaller Peter Ogink in deze set helemaal los. Hij scoorde veel en erg gemakkelijk. Wij dachten er in de eindfase iets tegen te kunnen doen door een dubbele wissel toe te passen, waardoor Daniël in de plaats van Ferdy een beter blok zou kunnen brengen. Door slordigheden in de set en pass kwamen we daar echter niet meer aan toe. Het werd 23-25 voor VVP.

In de vijfde set keerde Lesley weer terug voor Kjeld. Het verschil bleef minimaal, totdat VVP na enkele punten op rij op 9-12 voorsprong kwam. Dit leek het beslissende gat te zijn. Het werd daarna 11-13 toen Lars aan service kwam. Hij wist (voor het eerst deze wedstrijd?) Ogink als aanvaller uit te schakelen met een slimme korte service. VVP speelde daardoor naar hun diagonaal die eerst uit sloeg en daarna snoeihard in het blok van Lesley. We stonden ineens weer gelijk en dit gaf de impuls om het ook af te maken. Met een snoeiharde pipe – aanval was het Lars die de trekker definitief overhaalde. 15-13.

gh @ VoV, bericht: VV Zaanstad, verslag Vincent Pirovano,  foto Eric Visch