Donitas H2 wint door zandstrooitactiek

VoV, 08-02-2018. 5:15 uur. Beste helden van het eerste uur, Excuses voor het verlate wedstrijd bericht. Maar na een wedstrijd als deze horen allerlei verplichten. We moesten verplicht langs de sponsoren, handtekeningen uitdelen, pers te woord staan en niet te vergeten een welverdiend pilsje nuttigen.

Zaterdag, de spanning was vooraf voelbaar. In de voorbeschouwing werd al gerefereerd aan de legendarische 4-0 zege van drie jaar geleden. Dat we het met alleen Auke niet gingen redden was wel duidelijk. We moesten een nog grotere heren twee vedette binnenboord halen. Wie groter dan mister heren twee himself, Jelmer “de naakteberenkiller” Daniels. Niet als speler, maar als meesterbrein. We hadden een coach nodig die als geen ander wist hoe je een blik knakworsten open zou trekken en ze stuk voor stuk zou knakken. Iemand die de kleur groen meer haat dan Donald J. Trump een hekel heeft aan de media.

Eenmaal in de zaal aangekomen met onze veel te glimmende trainingspakken, mochten we eindelijk los. Het inslaan werd gewonnen, de eerste woorden werden onder het net door gesproken en ook de toss was in ons voordeel. Het was van te voren allemaal duidelijk, de tactiek was als volgt. We gaan ze slopen met de “zandstrooitactiek”. Voor de mensen die niet weten wat de zandstrooitactiek is, hier een korte uitleg. Jelmer Daniels himself heeft deze tactiek bedacht. Je strooit zand in de ogen van de tegenstander door de eerste set bewust te laten lopen. Daarna laat je je ware klasse zien en trek je de wedstrijd over de streep. De eerste set ging goed, we gingen gelijk op en wisten dat we op het laatst de touwtjes moesten laten vieren. Essentieel bij de zandstrooitactiek is namelijk dat je je tegenstander wel het gevoel geeft dat je je best doet. Eerste set perfect uitgevoerd: 23-25 verloren.

Bij deze tactiek is het voor de coach een essentiële zaak om zijn spelers wel ready te krijgen voor de tweede set. Want mocht je deze verliezen is het zonde als je de eerste set weg hebt gegeven. Hoe kan je de mannen van heren twee beter motiveren dan met vrouwen. Jelmer Daniels zette zijn dames 1 truc in. Hij liet dames 1 tijdens de tweede set op de tribune zitten. De mannen werden een beetje bronstig en sprongen gelijk 20cm hoger. Dit in combinatie met het verlies van de eerste set, resulteerde in een perfect uitgevoerde eerste een tweede set. We wonnen namelijk met 13-25.

Nu zijn er twee mogelijkheden om deze tactiek tot een goed einde te brengen. Optie 1: alles geven en de wedstrijd met 3-1 winnen. Optie 2: het kunstje nog een keer flikken, zodat ze geen idee hebben in wat voor film ze zijn beland. We gingen voor optie 2. Een belangrijke kanttekening bij optie 2 is: blijf altijd zo arrogant en stoer mogelijk doen tegen je tegenstander. Dit is voor de vierde en vijfde set namelijk belangrijk. Als wij ze laten winnen en ze toch mentaal weten te knakken, dan ben je in de vierde en vijfde set gegarandeerd de winnaar. Mede dankzij de coaching van Jelmer lukte dit dan ook. We lieten ons met 25-11 van het veld meppen. Maar wij waren hier al de morele winnaar.

De vierde set is dan eigenlijk de makkelijkste set. Veracles denkt dat ze met 2-1 voor staan en dat ze de wedstrijd binnen kunnen halen. Helemaal na die 25-11 overwinning in set 3. Maar niks is minder waar. Het mentale spel dat in set 3 plaats vond, laat je in set 4 twee keer zo veel zien. Dat in combinatie met een goed potje volleybal is een nekschot voor elke tegenstander. Een mooi voorbeeld van mentale vernedering: iemand doodleggen met 1 hand en hem dan een schouderklopje geven. Voor een extra impuls spreek nog lieve woorden in zijn oor zoals: “jij komt er wel jongen, je bent echt niet zo heel slecht.” Al met al, we winnen de set overtuigend met 20-25.

De vijfde set hadden wij nog 1 truc achter de hand. We noemen dit de “tik op de bil tactiek”. Deze tactiek hoef je alleen toe te passen als je met 8-4 achterstaat in de vijfde set. Mocht dit het geval zijn en je wisselt van kant. Tik dan even kort op de bil van de vrouwelijke scheidsrechter. Zij zal dit doormiddel van een blosje op haar wangen laten merken aan de eerste scheidsrechter. Een blosje op de wangen bij een scheidsrechter betekend namelijk het volgende. “Als iemand een Pancake maakt op 16-15 en hij legt zijn hand 10cm naast de bal, dan doe je net alsof de bal op zijn hand valt”. Deze tactiek werd ook formidabel uitgevoerd en zo wonnen wij met 15-17 en doopten wij de groene hel wederom om tot groene hemel. IM HERZZZZ