Donitas wint stadsderby van Veracles

VoV, 10-10-2018. 16:20 uur. Afgelopen week was een bewogen week voor de dames van Donitas. Tijdens onze zware trainingen als voorbereiding voor de kraker tegen Veracles vertelde onze trainer doodleuk dat we in ons team echte passers hebben en neppe passers. Het omgaan met deze FAKE-PASSERS was voor onze spelverdelers een mooie uitdaging. Maar wat een teleurstelling voor onze drie hoofdblokkeerders en diagonalen.. Wij vinden het FAKE NEWS. Wij kunnen alles.

Toen we dit te boven gekomen waren konden we ons focussen op de tegenstander, Veracles Dames 1. Los van het spel niveau, altijd een moeilijke wedstrijd. Al jaren is dit dé clash tussen de twee studentenvolleybalverenigingen van Groningen die allang niet meer gaat om wie er beter kan volleyballen. Het publiek van de twee teams probeert ook op de tribune van elkaar te winnen en eigenlijk staat de derby daardoor meer in het teken van de toeschouwers. Dit snappen wij als speelsters ook, mede daarom werd het publiek de grote winnaar afgelopen zaterdag. En was Donitas wederom de leukste studentenvolleybalvereniging natuurlijk maar dat stond nooit ter discussie.

De eerste set begonnen we voortvarend en we stonden al snel op 7-1 voorsprong, tot we bij de 12 waren en Veracles ineens goed begon te serveren. Dit resulteerde in een 12-16 achterstand die we helaas niet meer te boven zijn gekomen. De spanning kwam nog even terug bij 20-24 maar helaas was de eindstand 22-25 voor Veracles.

Na deze eerste set waarin we ons een beetje hadden laten verrassen moesten we scherp beginnen aan de tweede set. Dit lukte aardig en al snel kwamen we op een comfortabele voorsprong. Dit gaven we niet meer uit handen en we wonnen de set dan ook met 25-12.

Set 3 was vergelijkbaar met de tweede set, we kwamen al snel op een 8-1 voorsprong en we hebben vervolgens bijna de hele set met 9 punten voorgestaan, de eindstand van de derde set was dan ook 25-16.

Tot nu toe een prima wedstrijd verloop wat ons betreft, beetje stroef begin maar daarna scherp en vol overtuiging de betere partij. Hoe anders was dat in de vierde set, hier begon het vanaf punt 1 al anders en bleven we in de stand bij elkaar in de buurt. Tot 15-15 ging het gelijk op en was er niks aan de hand. Toen was er weer die service die we niet onder controle kregen, 15-20 was het resultaat. Ineens keken we weer tegen een achterstand van vijf  punten aan, zaak om dat weer om te buigen.

Onze coach Erwin dacht na twee dubbele wissels en de heen en weer wissel van een passer-loper dat hij nog een wissel had, tellen is nooit zijn sterkste punt geweest ;). Hierdoor was er even wat consternatie, we kregen een kaart voor speloponthoud en ook ineens kreeg Erwin een rode kaart, waarom dit was weten we nog steeds niet. Want voor hetzelfde ding twee keer gestraft worden is vreemd. Hiermee waren we wel weer even wakker geschud want die rode kaart sloeg natuurlijk nergens op, dit moesten we rechtzetten. Langzaam kropen we dichterbij en bij een 23-23 stand begon het echt spannend te worden. Het ene setpoint na het andere matchpoint volgde elkaar op. Helaas trokken die groenen aan het langste eind en waren we na een slopende set tot 30-32 veroordeeld tot een vijfde set.

Deze vijfde set begonnen we wat zwakjes, onze inhaalrace in de vierde set leek even zijn tol te eisen. Bij een achterstand van 2-6 leek het even mis te gaan. Pas na de kantwissel trokken we de stand gelijk en werd het 9-9, vervolgens ging het tot 11-11 gelijk op en konden we daarna de wedstrijd over de streep trekken. We wonnen set 5 met 15-11 en konden het feestje gaan vieren met ons geweldige publiek.

Aanstaande zaterdag mogen wij naar een nieuwkomer in de Topdivisie, WSV, wij hebben nog niet tegen hen gespeeld maar wel de wegwerkers-kleuren van de inspeelshirts gespot. Wij hopen dat ze zaterdag niet op het enige kruispunt in Warnsveld aan het werk hoeven want we hebben wel zin in een potje volleybal! Voor de fans uit het midden van het land, we spelen om 19:00 uur in De Kei in Warnsveld. Tot dan!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.