Vizier op volleybal

 

Donitas wipt Dynamo uit de Beker

VoV, 21-01-2022. 4:31 uur. Volgens de Facebookpagina’s van zowel Donitas als SV Dynamo stonden beide teams te popelen en te trappelen om aan de bekerwedstrijd tegen elkaar te beginnen.

Bij Donitas lazen we “Het aftellen is begonnen, nog 3 nachtjes slapen en dan is het spektakel, vechten, beuken, stofzuigen en zweten! Achter de schermen hebben wij de afgelopen weken hard getraind en om weer wat wedstrijdritme te ervaren. Na een veel te lange competitiestop hebben we afgelopen zaterdag nog geoefend tegen Veracles! Zeg het voort, we trekken alles uit de kast!

En bij SV Dynamo “We mogen weer! Vanavond scheuren we richting Groningen, want we mogen weer. We spelen de bekerwedstrijd tegen Donitas Dames 1. We laten de hectische periode met positieve testjes en ballon volleybal achter ons en zetten dit om naar positieve energie met negatieve testjes natuurlijk om vanavond te knallen vanavond. Wij staan aan!”

Als dat niet een spetterende en knisperende introductie voor het bekerduel is, dan weten we het niet meer. Dat schept verwachtingen en die werden met een fel gestreden partij in vijf sets ook beantwoord.

De wedstrijd begon het beste voor Dynamo (4-7) na een periode met veel scores via de opslag, voor zowel foutserves als aces.  Donitas wist de achterstand naar een 10-7 voorsprong om te buigen en bouwde uit naar 15-10 via o.a. twee aces, waarop de wedstrijd geruime tijd werd stilgelegd.

Voor ons om onduidelijke redenen, veel overleg tussen tweede scheids en de staf van Dynamo, terwijl de speelsters zich met ritmische bewegingen probeerden warm te houden.

Na de stop liep Donitas uit naar 18-11, er volgde een dubbele wissel bij Dynamo, Donitas ging bij 18-13 de time uit en paste op 18-15 ook de dubbele wissel toe en liep uit naar 21-15. Op de side out ging het naar 24-19, bij 24-20 nam Donitas de tweede time out op, waarop de 25-20 voor de 1-0 volgde.

In set twee nam Donitas vlot een 5-1 voorsprong, de achtervolging van Dynamo leverde bij 13-13 de gelijke stand op, die de thuisploeg ook meteen via een serie van vier punten ongedaan maakte. Van 18-16 sloeg Dynamo zich naar 18-19, bij 22-21 scoorde Donitas het beslissende breakpoint, waarop Dynamo de tweede time out opnam. Ze maakten de aansluitende 23-22, maar een foutserve en een rake klap via het midden van Donitas zorgden voor de 25-22 en 2-0.

In de derde set moest Dynamo tot winst komen, anders was het bekersprookje waar zo naar was uitgezien over en uit. Team bleven fanatiek voor elk punt knokken en in een heel lang gelijk opgaande strijd wist Dynamo aan het eind de winst naar zich toe te trekken. Met 23-25 verlengden ze hun verblijf in het bekertoernooi. Daar knoopten ze in de vierde set met veel overtuiging nog een gewonnen set aan vast. In die set waren ze duidelijk de betere ploeg en met 15-25 dwongen ze de tiebreak af. Na de 2-0 achterstand hadden ze op basis van de ruime winst in de vierde set daarvoor ineens de beste papieren voor winst.

In de tiebreak kwam Donitas met 4-3 voor en met 4-6 achter, nadat Caya van Cooten op de serve van Lisanne de Krosse een paar keer raaksloeg. Bij 5-7 ging Donitas naar de zijlijn en bij 5-8 werd er van speelhelft gewisseld. De serveserie van Donitas van 6-8 naar 11-8 met daarin twee kadootjes van Dynamo en twee aces van de thuisploeg draaide het voordeel naar Donitas kant en dat lieten de Groningers zich niet meer afpakken. Op matchpoint bij 14-10 volgde een foutserve voor 14-11 en Dynamo kon daarna ook nog de 14-12 laten noteren, een simpel blokpuntje op een prikbal besliste vervolgens de wedstrijd.

In de achtste finale neemt Donitas het op tegen Sliedrecht Sport dames 1.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Elise Goossen-Haarhuis.