Doordeweekse competitieronde in Turkije

VoV, 30-10-2019. 18:17 uur. Het grote VakifBank Istanbul leed dinsdagavond een nederlaag tegen Fenerbahce. De ploeg van Guidetti werd met 3-0 aan de kant gezet, via de setstanden 25-18, 25-20 en 25-22. Brankica Mihajlovic (17 punten) was met haar ploeggenoten Kelsey Robinson, Eda Erdem en Vargas (alle drie 10 punten) een maatje te groot voor Haak en Gabi, die genoegen moesten nemen met een score van 14 en 8 punten.

Alleen op het eind van de tweede set (bij 20-19) en de derde set (bij 23-22) kwam VakifBank in de setfinale in de buurt van Fenerbahce. De 20-19 werd 24-19 en 25-20 in de tweede en de 23-22 werd 25-22 in de derde. In de eerste set koerste Fenerbahce via 6-1, 11-6 en 18-13 regelrecht op de winst af. Met 51 om 40 eigen scores was de winst ook volkomen terecht.

Bij Ihtisas vs Yesilyurt, de ploeg van Nicole Koolhaas, was de vierde set wel heel erg bijzonder. Via de tussenstanden 0-7, 1-11, 2-17 en 3-20 werd het 4-25. Niet eens alle Yesilyurt speelsters kregen een servebeurt. De set ervoor was met 23-25 naar de ploeg van Koolhaas gegaan. Via 25-23 en 20-25 was de setstand op 1-1 gekomen. Nicole Koolhaas scoorde 11 punten.

Anne Buijs verloor met THY met 3-2 bij Nilüfer. De 1-2 voorsprong kon niet in wedstrijdwinst worden omgezet. Via 25-16 en 15-11 ging de zege alsnog naar de thuisploeg, dat in de Belgische Helene Rousseaux en in Katerina Zhidkova, beide scoorden 20 keer, de belangrijkste puntenmakers had, bij THY nam Anne Buijs 17 scores voor haar rekening, haar ploeggenote Aneta Havlickova maakte er 23.

Galatasaray van Yvon Beliën leed thuis een 1-3 nederlaag tegen Eczacibasi van Boskovic en co., van Boskovic en Kim bedoelen we. De derde set was voor Galatasaray (25-20), in de andere drie waren ze met 18-25, 12-25 en 21-25 de mindere. Boskovic, die afgelopen weekend bij het CEV gala in Sofia voor de tweede achtereenvolgende keer tot Europees speelster van het jaar werd gekozen, scoorde 16 keer. Kim kwam tot hetzelfde aantal. Yvon Beliën maakte er 6.

Vanmiddag werd nog gespeeld Besiktas tegen Aydin BSB, de ploeg van Celeste Plak en Maret Balkestein – Grothues.  Celeste Plak en haar ploeg waren in deopeningsset goed op dreef. Ze waren snel buiten bereik van Besiktas bij 4-11 en kwamen na 10-18 op een 17-25 zege uit. Plak scoorde 7 keer in deze set. Daarna waren de rollen in de tweede set omgedraaid, met 25-15 ging de set naar Besiktas, .Plak scoorde 3 keer, Maret Balkestein – Grothues bleef op de twee treffers uit de eerste set staan.

De derde set was weer voor Aydin. Ze kwamen vlot op 3-9, waren hun vooorsprong bij 9-10 bijna weer kwijt, maar liepen daarna ver uit (naar 14-20). Het 4de punt in de wedstrijd van Maret Balkestein – Grothues maakte 15-23, waarna de set met 16-25 werd gewonnen. Voor Celeste Plak stond de teller toen op 13 scores.

Aydin besliste de wedstrijd voor zich middels 19-25 in de vierde set. Celeste Plak moest teamgenote Boz in de totaal score met 17 punten voor laten gaan, zijzelf kwam tot 15. Balkestein – Grothues sloot met 7 punten af. Zij maakte het laatste punt.

De top 5 in Turkije is na vijf wedstrijden Eczacibasi Vitra (15), Galatasaray, Aydin en VakifBank (12), Fenerbahce (11). Yesilyurt is zevende (7) en THY achtste (6). Met tussen haakjes het aantal punten.

Bij de mannen speelde Wouter ter Maat vanmiddag met Fenerbahce tegen Tokat Belediye Plevne en won deze uitwedstrijd met 1-3. De eerste set was met 9-25 een walk over, de tweede bood de thuisploeg wat meer weerstand naar ging toch ruim met 17-25 ten onder. In beide sets maakte ter Maat het laatste punt. De derde set ging verloren voor Fenerbahce. De 23-21 achterstand kon niet meer goedgemaakt worden en werd een 25-21 eindstand. In de laatste set ging de zege naar Fenerbahce. Wouter ter Maat scoorde 26 keer en haalde het hoge scoringspercentage van 70% op de aanval.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto  FIVB / Fenerbahce.