Doordeweekse zege VVH op Lycurgus H3

VoV, 18-01-2018. 12:38 uur.  Afgelopen dinsdag speelde het eerste herenteam van VVH in de eigen Waddenhal een inhaalwedstrijd tegen Lycurgus heren 3 uit Groningen. Dit team, met oud-eredivisionist Peter Barla, stond slechts één puntje achter de Harlingers op de ranglijst, dus er moest gewonnen worden.

Coach Richard Kumbangsila gaf zijn starting seven (Meindert Paul Kwast, Stefan de Jong, Koen Sikkema, Johannes Bult, Reinier Kwast, Marnik Agema en Ewout Schat) veel instructies mee hoe in tactisch opzicht met Barla omgegaan moest worden. Op de bank zaten Rik Sijtsma, Sjoerd Tekstra en Rients Leijenaar. Vanaf het begin van de set golfde het spel op en neer. VVH speelde organisatorisch netjes, maar liet zich wat veel onnodige persoonlijke foutjes ontvallen. In het tweede deel wisten ze echter wat servepuntjes te scoren en vervolgens de side-outs via de buitenkanten weer terug te pakken, waardoor set 1 naar Harlingen ging (25-22).

Set 2 was waarschijnlijk de beste set van Harlinger zijde. De serve-pass was perfect en de blokkering en verdediging waren goed op elkaar ingespeeld. Met name Reinier en Marnik scoorden hun punten makkelijk, terwijl de Groningers er op één speler na te weinig tegenover stelden. Met 25-16 was de set eenvoudig voor de thuisploeg.

Het beeld veranderde helaas in set 3. VVH oogde in de beginfase tam en vermoeid en moest toestaan dat Groningen uitliep naar een 3-8 voorsprong. Meindert Paul moest zich even voor Sjoerd laten wisselen vanwege fysieke mankementen en Rik betrad het veld voor Koen, maar VVH bleef achter de feiten aanlopen. Aanvallen werden niet afgemaakt en serverend werd te weinig druk gezet. Lycurgus pakte zo set 3 met 16-25.

Coach Richard draaide de beginopstelling voor set 4 drie plekken door, waardoor de aanvallers met andere blokkeerders te maken kregen. Dit bleek een gouden zet. Na met 5-8 achter te hebben gestaan, begon de Harlinger machine te lopen. Met name via de services en aanvallen van Marnik vloog VVH over de bezoekers heen en al snel was er een ruime voorsprong behaald (18-11). Hierna was het zakelijk uitspelen geblazen doordat de side-outs goed liepen met dan aan de passlinie. Met een keihard kill – block op Barla van Meindert Paul werd de set en daarmee de wedstrijd gewonnen!

Vier belangrijke punten voor de Harlingers om afstand te nemen van de onderste plaatsen in de Tweede divisie. Komende zaterdag mag VVH opnieuw thuis spelen. Om 19.00 uur wordt dan het veld betreden tegen hekkensluiter Donitas.

gh @ VoV, verslag van Reinier Kwast, VV Harlingen Heren 1. Foto Jan van den Noort.