Drie NL-duo’s naar KO-fase in Ostrava.

VoV, 07-06-2024. 21:20 uur. Bij het FIVB Elite 16 toernooi in Ostrava kende het duo Stam/ Schoon op de openingsdag een nipte overwinning in drie sets tegen het Zwitserse duo Vergé-Dépré/ Mäder. Op dag twee waren Melissa/ Brandie uit Canada en Hermannova/ Stochlova uit Tsjechië de tegenstanders.

Vs. Melissa/ Brandie werd een 0-2 nederlaag geleden. Na veel scores van Katja Stam in het begin van de set kon Canada bij 6-7 voor het eerst op voorsprong komen. Met een blokpunt en een ace liepen ze uit naar 8-11, na knap verdedigen van Raïsa Schoon en twee scores van Katja Stam was er bij 12-13 aansluiting voor het BTN-duo. Brandie blokkeerde Canada daarna naar 14-17, Nederland kon nog terugkomen tot 18-19 en 19-20 voordat Canada de set voor zich besliste.

In de tweede set maakte Canada het verschil na 12-13 (naar 12-15) en even later naar 14-19. Aanvallende fouten van zowel Stam als Schoon bepaalden de eindstand op 15-21.

Hermannova/ Stochlova uit Tsjechië hadden de steun van het thuispubliek, maar dat betaalde zich in de eerste set niet uit. Stam/ Schoon nam meteen een 4-1 voorsprong en bleef gedurende de hele eerste set een beslissend verschil vasthouden. Bij 11-8 en 15-12 bedroeg het steeds drie punten. Met een ace via de netband kwam Tsjechië op een verschil van twee bij 15-13, maar het NL-duo reageerde meteen en liep uit naar 16-13 en 20-15 om met een ruime 21-16 de set te beslissen.

Het Tsjechische duo kon het Nederland in de tweede set niet lastig maken. Stam (aanvallend) en Schoon (verdedigend) gaven niets meer weg en speelden een prima partij, die ze na 10-3 en 15-6 met groot verschil gingen beëindigen. Raïsa Schoon sloeg de winnende bal voor 21-11 in het hoekje.

Stam/ Schoon worden tweede in de poule en gaan door naar de tussenronde voor de kwartfinale. Daarin spelen ze tegen Carol / Barbara uit Brazilië

Bij de herenduo’s was er gisteren wisselend succes te melden met één zege in vier wedstrijden. En die zege was een logisch gevolg in het Nederlandse onderonsje.

Boermans/ de Groot leden een (onverwachte) nederlaag tegen een Tsjechisch duo en moesten vandaag tegen George/ Andre uit Brazilië en Pfretzschner/ Winter uit Duitsland beter presteren om in het toernooi te blijven.

Vs. George/ André was er in de eerste set een spannende ontknoping. In een gelijk opgaand duel deden de teams tot 18-19 voor Nederland niets voor elkaar onder, blijkens ook de 7-7, 14-14 en 17-18 tussenstanden. Na 19-20 sloeg Yorick de Groot de winnende treffer binnen.

In de tweede set maakten Boermans/ de Groot een verschil van twee punten in hun voordeel bij 11-13, nadat ze met 8-5 hadden achtergestaan. Bij de vierde veldwissel bedroeg de marge 4 punten (12-16) en dat verschil werd tot 16-20 vastgehouden. Met 17-21 ging de set naar de Nederlanders, die dus met 0-2 wonnen.

Vs.  Pfretzschner/ Winter moest de tiebreak de beslissing brengen nadat Boermans/ de Groot de eerste set met 21-18 hadden gewonnen en de Duitsers daarna met 27-29 de winst naar zich toehaalden.

In de eerste set kwamen de Nederlanders na 19-18 op setpoint bij 20-18, de Groot verzilverde het met een ace. Duitsland kreeg in de tweede set het eerste setpoint na 19-20 maar het duurde nog tot 27-28 voordat ze de beslissing konden forceren.

In de tiebreak namen Boermans de Groot bij 7-5 een beslissende voorsprong die ze gedurende de hele set op de side out vasthielden. Op 9-8 werd er even gepauzeerd, daarna ging het via 12-10 en 14-12 naar de 15-13 setwinst.

Door dit resultaat worden Boermans/ de Groot poulewinnaar en gaan ze door naar de kwartfinale.

Immers/ van de Velde en Luini Varenhorst waren in dezelfde poule ingedeeld. Beide duo’s speelden gisteren twee keer, waarbij Immers/ van de Velde een duel won en Luini/ Varenhorst beide verloren.

Vs. Cottafava/ Nicolai waren Immers/ van de Velde de bovenliggende partij. Twee keer werd met 18-21 gewonnen. In de eerste set konden ze na 17-19 het beslissende verschil naar de finish brengen. In de tweede set deden ze dat na een 16-19 voorsprong.

Immers/ van de Velde eindigden als tweede in de poule en gaan door naar de KO-fase van het toernooi, de tussenronde voor de kwartfinale. Daarin spelen ze tggen Sepka/ Sedlak.

Vs. Perusic/ Schweiner stonden Luini/ Varenhorst voor de loodzware opgave op via winst tegen de huidige wereldkampioen mogelijk in het toernooi te blijven. Dit Tsjechische duo had in de afgelopen week eerder Brouwer/ Meeuwsen, Boermans/ de Groot en Immers/ van de Velde al verslagen.

Tot een confrontatie kwam het echter niet, de Nederlanders moesten zich zonder te spelen met 2-0 gewonnen geven. Waarschijnlijk wegens een blessure. Dit betekende einde toernooi voor Luini/ Varenhorst.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.