Vizier op volleybal

 

Drie (simpele) NL-zeges bij WK Beach.

VoV, 10-06-2022. 19:15 uur. Bij het WK beachvolleybal, dat van 10 tot en met 19 juni in Rome plaatsvindt, kwamen vandaag drie Nederlandse duo’s in actie. Stam/Schoon, Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde speelden hun eerste poulewedstrijd, voor Immers/Boermans en Luini/Penninga begint het toernooi morgen.

Totaal zijn in Rome 96 duo’s present voor de strijd om de medailles, 48 per gender strijden in 12 poules van 4 teams om een plaatsje in de volgende ronde. De eerste 2 per poule gaan direct door, net als de 4 beste nummers 3. De andere als derde geëindigde teams in de poule spelen een ‘lucky-losers’ ronde voor de resterende 4 plaatsen

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen beten vanmorgen om 9:00 uur het spits af tegen het Marokkaanse duo Abicha/El Gharouti. De krachten in dat duel waren zeer ongelijk verdeeld. Nederland won met groot verschil beide sets. Met 21-11 werd het 1-0 en de vlotte 21-9 daarna betekende de 2-0 voor Brouwer/ Meeuwsen. In de poulefase spelen ze verder tegen Nõlvak/Tiisaar uit Estland en het Mexicaanse duo Virgen/Sarabia

Katja Stam en Raïsa Schoon speelden zich tegen Williams/ Núñez uit Costa Rica naar een zeer imposante 2-0 zege. Raïsa Schoon serveerde het BTN-duo in de eerste set naar een 0-8 voorsprong, het werd 2-17 en omdat het Oranje duo nog een paar puntjes weggaf kwamen de dames uit Costa Rica op een totaal van 5 punten bij de 5-21 nederlaag.

In de tweede deden ze het wel iets beter, maar lang niet goed genoeg om het Stam/ Schoon dan ook maar heel iets moeilijk te maken. Veldwissels waren er bij 2-5 en 4-10. Stam/ Schoon bouwden steeds meer voorsprong op en sloten uiteindelijk met 8-21 winst af.

In poule A nemen ze het verder op tegen Gallay/ Pereyra uit Argentinië en het Chileense duo Rivas Zapata/ Chris.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde werden als ‘eerste reserve’ van dit toernooi alsnog ingeloot. In poule B speelden ze als eerste tegen het Poolse duo Bryl/ Losiak.

De duo’s waren tot aan 5-6 voor Nederland aan elkaar gewaagd, daarna gingen zes van de volgende zeven punten naar Polen, waardoor de tussenstand op 11-7 voor Polen kwam. Bij 13-8 werd er verplicht gepauzeerd,  en daarna maakten Varenhorst/ van de Velde de achterstand, mede door de nodige aanvallende fouten van Polen, bij 15-15 ongedaan.  Twee Poolse missers gaven de Nederlanders een 18-19 voorsprong en tot 21-21 bleef de spanning volop aanwezig. Varenhorst zette Oranje voor de derde keer op setpoint, van de Velde verzilverde het met een blokpunt (21-23)

In set twee was het een stuk minder spannend. Het BTN-duo maakte van 6-7 voor een 9-12 stand bij de verplichte time out, Polen scoorde met een ace via de netband de 10-12, waarop onder andere een ace door van de Velde en twee blokpunten van Varenhorst Nederland op een 10-17 voorsprong zetten. Dat gaf Oranje niet meer prijs. Na de 13-18 werd de set met een driepunter afgemaakt voor de 13-21 en 0-2 winst.

Voor Varenhorst/ van de Velde staan verder nog de poulewedstrijden tegen de Italianen Lupo/Ranghieri en de Canadezen Schachter/Dearing op het programma.

Stefan Boermans speelt het WK samen met Matthew Immers, reden is een blessure van vaste partner Yorick de Groot, die hen ook noodzaakte om van deelname in Ostrava en Jurmala af te zien. Immers/Boermans komt morgen voor het eerst in actie, ze spelen in de poulefase tegen Ermacora/Pristauz uit Oostenrijk, het Chinese duo Wu Jiaxin/HA Likejiang en de ervaren Herrera/Gavira uit Spanje.

Leon Luini en Ruben Penninga treffen in hun WK-poule de olympisch kampioen Mol/ Sørum uit Noorwegen, de Chileense Aravena/Droguett en het Italiaanse duo Benzi/Bonifazi.

We houden u op de hoogte hoe e.e.a. afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.