VNL-heren: Eerste zege voor Oranje. 0-3 vs. Iran

VoV, 11-06-2022. 1:24 uur. Na de verloren duels tegen Japan en USA was Iran de derde ploeg waartegen Oranje het moest opnemen bij de VNL 2022 in Brasilia. Iran had hun enige tot nu gespeelde wedstrijd met 1-3 van China gewonnen. Iran is de nummer 10 van FIVB World Ranking, Nederland de nummer 16.

Coach Piazza had na de verrassende basiszeven tegen USA, waaruit misschien wel bij voorbaat de verwachting sprak dat er toch verloren zou worden, geen nieuwe surprises in petto. Immers als we dan toch gaan verliezen kan dat beter met de selectie die speelde dan met de eerdere keus die tegen Japan in actie kwam. Dan heeft dat zestal in ieder geval rust gehad, was wellicht de gedachte erachter.

Tegen Iran begonnen:

• Spelverdeling: Wessel Keemink.
  • Libero Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Bennie Tuinstra en Thijs ter Horst
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg

In de loop van de wedstrijd kregen Gijs Jorna en Luuc van der Ent nog invalbeurten voor een kortere of langere periode. Er zat in ieder geval één Oranjefan op de tribune getuige het bordje “Free hugs for Netherlands” dat ze omhooghield.

Oranje speelde een prima partij en was onherkenbaar ten opzichte van de twee eerdere wedstrijden. Dit resulteerde in een 0-3 overwinning via de setstanden 24-26, 21-25 en nogmaals 21-25.

Oranje begon mede door veel servefouten nou niet bepaald sterk aan de eerste set. Na de 5-5 liep Iran uit naar 9-6 en 12-9 bij de technische time out. Tuinstra, Plak en ter Horst scoorden de punten naar de 12-13 tussenstand, waarop Iran naar de kant ging. Op 20-18 was het de beurt aan Piazza om de mannen rond zich te verzamelen voor de laatste aanwijzingen, die na 21-19 resulteerden in een gelijke stand bij 22-22.

Nimir Abdel-Aziz was in de eindfase van de set de ‘to go to’ man, hij scoorde de 23-24 en de 24-25. De ingevallen Luuc van der Ent verzilverde het setpoint met een prima kill-block voor 24-26 en 0-1.

In de tweede set had Fabian Plak blokkerend en via de snelle midaanval een belangrijk aandeel in de totale score. De combinaties met Wessel Keemink liepen prima en hadden keer op keer succes. Plak en ter Horst scoorden de punten naar de 2-5 voorsprong. Iran had de schade bij 9-9 ongedaan gemaakt, maar keek bij de technische time out toch tegen een 9-12 achterstand aan. Het verschil van zo’n drie punten bleef Oranje op de side out tot 15-18, een score van Plak, vasthouden. Zijn breakpoint zorgde voor 15-19 en even later maakte hij ook de 16-21.

Abdel-Aziz leverde in de eindfase van de set de punten als het ware op bestelling. De 16-22 en 19-23 kwamen van hem, dat het ook wel eens mis kan gaan liet Fabian Plak met zijn foutserve voor 20-23 zien. Thijs ter Horst sloeg Oranje met de 20-24 en 21-25 naar de zege en de 0-2 voorsprong.

Iran had in de derde set lang voordeel, aanvankelijk was dat bij 8-5 ruim, maar o.a. rake klappen van Thijs ter Horst en een ace van Abdel – Aziz verkleinden het verschil naar één puntje bij de 12-11 tussenstand bij de technische time out. Na de 14-13 liet Oranje de side out en drie breakpoint noteren voor de 14-17 stand, Iran kwam met twee aces achter elkaar via de netrand terug op gelijke hoogte bij 17-17.

Opnieuw was het Nimir Abdel-Aziz die Oranje aan de hand meenam naar een voorsprong. De set ups van Wessel Keemink werden door hem veranderd in punten bij 17-18, 18-20, 18-22 en 19-24. Nadat Iran twee matchpoints had overleefd sloeg Abdel-Aziz via het blok de 21-25 voor de 0-3 winst op het scorebord.

Nimir Abdel-Aziz werd met 20 punten topscorer, Thijs ter Horst kwam tot 14 punten en Fabian Plak liet er 11 noteren. Zondagavond speelt de equipe van bondscoach Roberto Piazza de vierde wedstrijd van de VNL, tegen Australië.