Drie vierde plaatsen voor NL-duo’s in Madrid en Brno.

VoV, 28-08-2023. 6:38 uur. Het was gisteren een belangrijke dag voor Nederlandse beachduo’s in Madrid en Brno. Zij waren doorgedrongen tot de halve finales van respectievelijk het EK U18 en het FIVB  Future toernooi aldaar. In Madrid gingen Bram van der Wel/ Tom Sonneville en Trijntje Veerbeek/ Floor Hogenhout voor een EK U18 medaille. In Brno was het duo Wies Bekhuis/ Desy Poiesz in de race voor het podium.

Van der Wel/ Tom Sonneville speelden de halve finale tegen Hannes Nilsson Hölting en Elmer Andersson uit Zweden. De eerste set ging ruim met 21-15 verloren, de tweede werd met 18-21 gewonnen, waarna de tiebreak de beslissing moest brengen. Zweden profiteerde volop van de hogere Nederlandse foutenlast en won die derde set met 15-11

In de strijd om het brons waren Bence Tari en Ákos Veress uit Hongarije de tegenstanders. Beide duo’s waren heel erg aan elkaar gewaagd in de eerste set die tot na de normale lengte duurde. Met 23-25 ging de winst naar Hongarije. In set twee kon Oranje geen vuist meer maken en ging met 14-21 onderuit, resulterend in een 0-2 nederlaag en een vierde plaats op dit EK voor van der Wel/ Sonneville.

Trijntje Veerbeek en Floor Hogenhout speelden ook voor een medaille. In de halve finale maakten Lia Berger en Lilli Hohenhauer uit Oostenrijk hun favorietenrol echter waar en versloegen het NL-duo met ruim verschil. Via 21-16 en 21-11 verwezen ze het Oranje duo naar de strijd om het brons.

Nederland begon goed aan de kleine finale. Ze kwamen met 9-15 voor maar moesten vervolgens met 12 om 1 punt een hele zure nederlaag lijden. De 21-16 kwam hard aan. In set twee pakte het Franse duo Duval/Sobezalz een 21-10 setzege en daarmee de bronzen medaille.

In Brno was er geen eremetaal voor Wies Bekhuis en Desy Poiesz. In de halve finale verloren ze met 1-2 van het Amerikaanse duo van Gunst/ Hildreth. Dat duel begon heel goed voor de Nederlandse dames. Via o.a. een paar aces van Desy Poiesz kwam Nederland op een 12-5 voorsprong. USA  kon tot 15-10 terugkomen, de serveserie van Wies Bekhuis maakte in een beurt de set uit. (21-10)

In set twee maakte USA na 15-16 het verschil. Via 16-19 wonnen ze met 17-21 en moest de tiebreak de beslissing brengen. In die beslissende derde set kwamen Bekhuis/ Poiesz van een 5-8 achterstand terug naar 8-8, waarop USA de time out inging. Daarna blokkeerden ze zich naar 9-12 en pakten met 11-15 het finaleticket.

In de strijd om de bronzen medaille verloren Bekhuis/ Poiesz met 0-2 van het Franse duo Vieira/ Chamereau, dat eerder in het toernooi Konink/ Sonneville had uitgeschakeld.

In de eerste set kon Oranje een 16-19 achterstand bij 19-19 ongedaan maken, Frankrijk kwam als eerste op setpoint (19-20) maar slaagde er niet in dat en de volgende acht kansen te benutten. Inmiddels was het 27-28, bij 29-28 kreeg Nederland setpoint en ook de 30-29 werd niet verzilverd. Frankrijk slaagde na 31-32 wel en kwam met 31-33 op 0-1.

Bij 16-13 in de tweede set leken Bekhuis/ Poiesz op weg naar de tiebreak, bij 17-18 gingen ze de time out in en bij 19-19 was het weer gelijk. Een uitgeslagen Nederlandse aanval en een ace beslisten daarna de strijd met 19-21 in het voordeel van Frankrijk. Dus een vierde plaats voor Bekhuis/ Poiesz.