Vizier op volleybal

 

EK: Turkije, Polen en Bulgarije naar kwartfinale

VoV, 28-08-2025. 5:48 uur. In Brussel werden gisteren de eerste twee wedstrijden in de achtste finale van het EK gespeeld. Daar kwamen zowel gastland België als onze Oosterburen in actie. Voor beide teams betekende het einde toernooi. Turkije en Duitsland waren te sterk.

Polen schakelde Duitsland uit. Onze Oosterburen verloren met 0-3 via de setstanden 22-25, 20-25 en 24-26. Nadat eerder in het toernooi Hanna Orthmann met een blessure niet verder kon werd gisteren ook haar vervangster Anne Hölzig met een blessure van het veld gedragen. In de derde set bij de stand van 17-18 moest zij de strijd staken.  De 0-3 nederlaag was einde toernooi voor Duitsland.

Polen had met 63 om 49 punten de duidelijk betere eigen score, hun diagonaal Magdalena Stysiak werd met 22 punten topscorer van de partij.

Turkije vs. België Het duel werd vooraf gedefinieerd als een ‘mission impossible’ voor de Yellow Tigers. “Ze zullen de wedstrijd van hun leven moeten spelen om een kans te maken tegen de huizenhoge favoriet Turkije. Bij voorbaat de witte vlag hijsen is echter niet van toepassing. België heeft een plannetje, ook voor dit duel. Chaos creëren, maar wel gecontroleerde chaos”

Dat plannetje werkte bijna. In de tweede set speelde België een prima partij en won met 16-25, daarvoor en daarna gingen de sets met 25-22 en 25-15 verloren. De vierde doorgang was een nagelbijter van het zuiverste soort, waarin onze Zuiderburen de tiebreak een paar keer voor het grijpen hadden en ze Turkije het volleyballeven knap lastig maakten. Maar uiteindelijk moesten ze met 32-20 toch de meerdere in Turkije erkennen. De 3-1 nederlaag betekende uitschakeling.

Melissa Vargas scoorde de meeste punten. Zij maakte er 27 voor Turkije. Ook Ebrar Karakurt (20 punten) en Hande Baladin (14 punten) leverden hun bijdrage. Bij België kwam Britt Herbots niet in actie.

De tweede wedstrijd in Florence was gisteren, na de 3-0 winst van Oranje tegen Zwitserland, Bulgarije vs. Slowakije. De winnaar van dat duel is de volgende tegenstander voor Oranje. Lang leek het erop dat dit Slowakije zou worden, want zij kwamen met ruime setstanden met 0-2 voor, maar het werd een vijfsetter, waarin de Bulgaarse ploeg die 0-2 achterstand kon veranderen in een 3-2 zege.

Slowakije kwam via 16-25 en 17-25 met 0-2 voor. De Bulgaarse ploeg had met 25-19 en 25-20 een antwoord klaar op die verloren sets en knokte zich zo naar een beslissende vijfde set. Daarin bleven ze met 15-9 ruim voor. Marinova van Bulgarije werd met 22 punten de topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.