Vizier op volleybal

 

EK: Oranje simpel langs Zwitserland.

 

VoV, 27-08-2023. 19:40 uur. Je kunt niet zeggen dat Nederland het slecht getroffen heeft met de loting voor het EK, dat nu bij de achtste finales is aanbeland. In de poulefase in Estland waren er vijf overwinning, waarbij Frankrijk dat de hoogst genoteerde tegenstander op de CEV-ranking na Nederland was, het Oranje nog lastig maakte. Maar de overige teams hadden niet het niveau om Nederland in de problemen te brengen.

Nadat Frankrijk en Italië gisteren in Florence hun partijen wonnen, werd dat zeer zeker ook van Oranje verwacht. Zwitserland, dat voor het eerst in haar bestaan door is gedrongen tot de achtste finale van het EK, was de tegenstander van Oranje. Twee keer speelde Oranje tegen Zwitserland op het eerder EK, Twee keer kreeg Zwitserland geen setje mee.

Nederland moet het doen zonder Nova Marring, die met een enkelblessure is afgehaakt, maar wel bij de selectie blijft. Voor haar is Hester Jasper als vervangster naar Florence afgereisd. De selectie die Nederland naar de kwartfinale moet slaan was:

Op spelverdeling Sarah van Aalen, libero Florien Reesink, diagonaal Celeste Plak, passer lopers Nika Daalderop en Marrit Jasper en op de middenpositie Juliët Lohuis en Indy Baijens.

In de eerste set maakte Oranje op de serve van Celeste Plak het eerste verschil (van 6-4 naar 9-5) en bij 11-5 ging Zwitserland de time out in. Dat deed Oranje ook nadat de voorsprong naar 12-9 was geslonken. Even bleef het verschil drie punten (14-11), vervolgens scoorden Juliët Lohuis en Nika Daalderop de punten naar een marge van zeven bij 18-11. Zwitserland bleef op afstand volgen (19-14, 21-16) en kreeg in de finale twee scores van Nika Daalderop en een ace van Sarah van Aalen tegen tot aan 24-16. De foutserve besliste de set met 25-17

In set twee had Oranje vanaf de 3-0 in het begin van de set steeds het initiatief. De ploeg had bij 14-14 even een time out nodig om bij de les te blijven, na de 15-15 maakten ze het verschil. Eerst naar 18-15 en later naar 23-18. Juliët Lohuis, Nika Daalderop en Celeste Plak namen in die perioden punten voor hun rekening.  Indy Baijens scoorde het laatste punt voor de 25-19 setwinst.

Al bij 5-1 in de derde set had Oranje het verschil gemaakt en leverde daarop in het verdere verloop niets meer in. Zwitserland moest bij 9-3 en 16-7 de time out in. Inmiddels was Eline Timmerman voor Indy Baijens in het veld gekomen. Oranje was gewoon een maatje te groot en veel scores in deze set van Juliët Lohuis en Nika Daalderop hielden Zwitserland ver uit de buurt van Oranje.

Na 16-7 werd het 21-11 en in de eindfase van de set kwamen Britt Bongaerts, Elles Dambrink en Hester Jasper nog binnen de lijnen. Britt Bongaerts serveerde een ace met haar eerste balcontact, hetzelfde deed Hester Jasper toen ze er op 24-11 was ingekomen.

Via deze 3-0 zege is Nederland na Italië en Frankrijk het vierde land dat doorgaat naar de kwartfinale. In Brussel schakelde Turkije namelijk gastland België uit.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.