Drie zeges voor NL-duo’s (m) bij EK

VoV, 12-08-2021. 13:00 uur. Drie Nederlandse mannen duo’s begonnen vandaag met de groepsfase aan het EK-Beachtoernooi in Wenen. Alle drie NL-duo’s spelen twee wedstrijden. De eerste staan vast, de tweede is afhankelijk van het daarin behaalde resultaat.

Stefan Boermans/ Yorick de Groot en Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen komen in dezelfde poule uit en de mogelijkheid dat in de winnaarsronde een Nederlands onderonsje gespeeld kon worden kwam uit. Verder is vandaag ook om 14:00 uur de eerste ronde in de knock-out fase bij de dames, de ‘Round of 24’. Daarover berichten we separaat.

Om 09.45 uur op veld 1 speelden Boermans/De Groot vs. Huber/ Dressler uit Oostenrijk. De winnaars van Gstaad pakten vlot een 7-4 voorsprong, maar moesten bij 8-8 een ‘Auszeit’ nemen om de Oostenrijkers in hun serie te stoppen. Na de pauze liepen ze uit naar 12-9, in de tweede helft van de set, na de technische time out op die stand, werd het verschil uitgebouwd naar vijf punten bij 16-11. Beide NL-spelers hadden met hun aanvallen succes, vaak met een doortikbal of een rainbowshot, zoals Yorick de Groot bij 19-13. Hij nam ook de 21-15 voor zijn rekening.

In de tweede set had Oostenrijk, dat enthousiast werd aangemoedigd door de fans, bij 6-6 een vroeg opgelopen achterstand (5-2) ingehaald en had tot aan de technische time out (bij 10-11) ook de 8-6 ongedaan gemaakt. Na de pauze werd 10-11 veranderd in 13-11 en weer terug veranderd in 13-14. Het golfde op en neer, Oranje kwam op 16-14 door een blokpunt van Stefan Boermans, was echter die voorsprong bij 17-17 ook weer kwijt. Na de 18-18 sloeg Oostenrijk een millimeter uit, scoorde Boermans set- en matchpoint dat bij eerste gelegenheid werd verzilverd.

Om 10.00 uur op veld 3 stond Varenhorst/Van de Velde tegenover Windisch/ Cottafava uit Italië.  De eerste set wonnen de Nederlanders met 21-18 na de 11-10 bij de technische time out en de 18-15 bij de Italiaanse time out. In de tweede set had Italië in de eindfase van de set net dat beetje efficiency meer dan Nederland. Ze maakten een 20-18 ongedaan en liepen op de side out vervolgens mee tot 23-23, waarna een blokpunt van hen precies op de lijn viel. Bij 24-25 en 25-26 kwamen ze op setpoint, het laatste werd met een kill-block voor de 25-27 benut.

In de derde set maakten de Nederlanders van 6-8 achter met veel scorende inbreng van Christiaan Varenhorst een 13-9 voorsprong. Het eerste matchpoint op 14-10 ging nog verloren, maar na de 14-12 was het wel raak, Italië serveerde zich met een opslagfout naar de nederlaag.

Om 11.00 uur kwamen op veld 4 Brouwer/Meeuwsen in actie tegen Ehlers/ Pfretzschner uit Duitsland. Het BTN-duo had een prima start, de Duitsers gingen bij 3-0 achter al de time out in, en konden na 5-0 pas hun eerste punt bijschrijven. Na 6-2 volgde een fase met vele aces en foutserves, die bij 11-8 stopte.

Na de technische time out (12-9) konden de Duitsers via kill-blocks bij 15-13 en 16-15 het verschil tot één puntje terugbrengen. Maar ernaast kwamen ze niet, Brouwer/ Meeuwsen namen op 20-19 nog even een rustpauze voor ze de set met 21-19 afmaakten.

In de tweede set liep het verschil aan het eind van de eerste helft op naar 11-5, na de pauze denderden Brouwer/ Meeuwsen door naar 15-7 en 17-8. Duitsland kon daarna nog wat punten bijschrijven, maar de spanning was eruit en Brouwer/ Meeuwsen lieten zich geen moment meer in de problemen brengen. Met 21-12 pakten ze de set en de 2-0 winst.

Resumé: Alle drie NL-duo’s spelen vanmiddag in de winnaarsronde voor rechtstreekse plaatsing bij de laatste zestien. Lukt dat onverhoopt niet, omdat Boermans/ de Groot en Brouwer/ Meeuwsen tegen elkaar spelen,  dan gaat de verliezer van die partij naar de knock- out tussenronde, de ‘Round of 24’.