Duo Stam/ Schoon naar laatste zestien EK.

VoV, 12-08-2021. 15:35 uur. Het beachduo Katja Stam/ Raïsa Schoon moest na de nederlaag en winst in de poule via de tussenronde in het EK-toernooi zien te blijven en proberen zich met een zege naar de laatste zestien spelen. Die tussenronde werd vanmiddag gespeeld, tegenstander daarin was het Italiaanse tweetal Menegatti/ Orsi Toth.

Het werd een enerverend duel, met lange en uitputtende rally’s en met aan weerskanten van het net met regelmaat van die slimme korte tikjes, als de tegenstander al in de achteruit bezig was. Aan het eind trokken Stam/ Schoon met 13-15 aan het langste eind, maar de weg naar die zege was er een met vele hobbels.

In de eerste set werd er bij 3-4 en 6-8 van speelhelft gewisseld, beide keren was het voordeel aan Nederlandse kant. Het werd helemaal rooskleurig toen Katja Stam met een paar aces de stand op 8-12 brachten zij ook in de tweede helft van de set vele rake klappen bleef uitdelen, terwijl Raïsa in het achterveld druk was met de Italiaanse aanvallen onschadelijk te maken. Oranje kwam op 12-16, toen kantelde de set naar Italiaans voordeel. Met een serie van vier punten maakten Menegatti/ Orsi Toth eerst gelijk en na even met elkaar gelijk op te zijn gelopen beslisten ze de set na 17-18 met een driepunter. De 20-18 kreeg met twee foutserve een vervolg voor de 21-19 stand.

In de tweede set waren Stam/ Schoon opnieuw al vroeg in de set in het voordeel. Na 5-5 liepen ze uit naar 8-13 bij de technische time out. Deze keer gaven ze geen krimp, ook niet toen er 12-16 op het scorebord stond, de tussenstand waarop het in de vorige set misging. Raïsa serveerde een ace (12-17) en daarna maakte ze ook de 14-19 en 14-20. Met een geplaatste eerste bal naar het Italiaanse achterveld na een enerverende rally pakten Stam/ Schoon de 14-21 zege en dwongen daarmee de tiebreak af.

In de derde set kwamen Stam/ Schoon niet goed uit de startblokken, bij 4-0 achter moesten ze al de time out opnemen. Raïsa haalde de serve terug, waarop Italië de 5-1 via de side out scoorde. En vervolgens kantelde de set als een dozijn bladeren aan de boom. Na een sterke serie, wat Italiaanse kadootjes en een blessurebehandeling bij een van de Italiaanse dames (5-6) na een lange rally kwamen Stam/ Schoon met 5-7 voor. Dat verschil van twee punten hielden ze vast en na de 11-13 kwamen ze na een uitbal van Italië bij 11-14 op matchpoint. Italië scoorde nog twee keer, maar op het juiste moment sloeg Raïsa Schoon hard door het midden raak voor de 13-15 en 1-2.