Verlies U19 team bij zeslandentoernooi

VoV, 13-08-2021. 5:23 uur. Bij het WEVZA-zeslandentoernooi in Frankrijk heeft de Oranje U19 jongensploeg na eerdere zeges tegen Spanje en Portugal tegen Frankrijk de eerste nederlaag geleden. Het werd 3-0 verlies via de setstanden 25-22, 25-17 en 25-19.

Bondscoach Arne Hendriks begon met Kees Merkx op spelverdeling, Kian Macnack op diagonaal en Alek Aleksov op de liberopositie. Verder in de basis op mid Jelle Bosma en Sjoerd Zegwaard en op de passer loper Thomas van Bladel en Guus Boer.

In de openingsset was er heel lang sprake van twee aan elkaar gewaagde tegenstanders, waarbij Nederland tot aan 7-8 middels scores van Jelle Bosma, een blokpunt van Sjoerd Zegwaard en punten van Kian Macnack het initiatief hield. Nadat Frankrijk de leiding overnam (12-9) kwam Oranje sterk terug (12-12) en vervolgens wisselden beide teams tot aan 20-20 nog diverse keren aan de leiding.

Met op 13-14 een Franse en op 18-16 een Nederlandse time out. Toen Thomas van Bladel en Kian Macnack de 20-18 achterstand ongedaan maakten ging Frankrijk weer naar de zijlijn. Dat ritueel volgde Oranje nadat Nathan Canovas de 22-20 had gescoord. Nadat beide teams hun time-outs hadden opgebruikt maakte Frankrijk met een snelle midaanval en een daaropvolgend blokpunt 24-21. De ingevallen Thomas Sleurink kon verlies één keer uitstellen, waarna Nederland met een foutserve Frankrijk aan de 25-22 winst hielp.

Oranje begon met dezelfde basis aan de tweede set, wel werd tijdens de set (bij 18-13) via de dubbele wissel Ilja van der Pijl en Thomas Sleurink erin gewisseld voor Kian Macnack en Kees Merkx.

Beide teams waren tot aan 12-11 gul voor elkaar, waarbij een breed scala aan fouten voorbijkwam. Foutserves, aanvallende fouten, voetfouten en technische fouten wisselden lange rally’s, mooie aanvallen en sterke verdedigingsacties af. Bij 14-11, na twee Franse eigen punten, ging Oranje naar de zijlijn, Kian Macnack scoorde 14-12, waarop Nederland na enkele mislukte aanvallen, een foutserve en twee Franse succesvolle acties op een 19-13 achterstand kwam. De kloof was te groot om nog enig perspectief te bieden op een positief vervolg, Frankrijk bleef dominant spelen en haalde de 2-0 in sets via 25-17 binnen.

In de derde set, met Youri Ebbelaar in de basis, moest Oranje al bij 4-1 achter de time out in, ze maakten het verschil ongedaan (5-5) maar kwamen vervolgens na een Frans lobje, een blokpunt en twee aces van Nathan Canovas op een 9-5 achterstand. En in het verdere verloop van de set keek Oranje constant tegen een in te halen verschil van een handvol punten aan. Frankrijk bouwde dat na 13-8 en 17-12 in de tweede helft van de set uit naar 22-13.

Het forse verschil kon Oranje met een serie naar 22-17 nog een beter aanzien geven, maar het verlies kon er niet mee voorkomen worden. Frankrijk was gisteren gewoon een maatje te groot voor Oranje en won de derde set na 24-19 via een Oranje foutserve. In de setfinale was er nog een invalbeurt voor Beau Wortelboer.

Verder won België gisteren met 3-2 van Duitsland en was Portugal met 3-0 te sterk voor Spanje, hetgeen na drie wedstrijden de volgende tussenstand oplevert, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

• 1> België 3-8
  • 2> Frankrijk 2-6
  • 3> Nederland 2-5
  • 4> Duitsland 1-4
  • 5> Portugal 1-3
  • 6> Spanje 0-1

Vandaag speelt Oranje om 14:00 uur tegen Duitsland.