Vizier op volleybal

 

Drieluik NL-beachers @ OS, deel 3.

VoV, 22-07-2021. 5:45 uur. Nederland heeft naast de twee dames duo’s (Stam/ Schoon en Keizer/ Meppelink) één mannen duo in Tokyo bij het Olympisch beachvolleybal toernooi.  Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen plaatsten zich via een notering in de Olympische Top 15.

We sluiten ons ‘Drieluik NL-beachers @ OS’ af met de vooruitblik naar ‘Pool D: Block Party’ zoals de FIVB de poule van het Nederlandse bronzen duo van Rio omschrijft. De poule waarin de nodige ‘blokkeer-giganten’ uitkomen en vele blokpunten worden verwacht, en wat ons betreft hopen we in ieder geval op die van Robert Meeuwsen.

In bijna elke poule spelen blokkeer-meesters, zoals in poule A Anders Mol uit Noorwegen en de 2.10 meter lange Rus Konstatin Semenov, die vele aanvallen van de tegenstander in een blokpunt zullen veranderen.  Maar in geen enkele poule heeft zoveel blok-grootheden als de Oranje poule. Bijvoorbeeld Alison Cerutti, de meest onderscheiden blokkeerder in de geschiedenis van het beachvolleybal en Phil Dalhausser, die als beste Amerikaanse blokkeerder aller tijden wordt beschouwd.

Brouwer/ Meeuwsen (7) zijn in dezelfde poule ingedeeld als Alison Cerutti/ Alvaro Filho (Brazilië, 5), Nick Lucena/ Phil Dalhausser (USA, 8) en Julian Azaad/ Nico Capogrosso (Argentinië, 39).  Tussen haakjes de positie van de duo’s op de World Ranking.

Brouwer/ Meeuwsen, die al sinds 2011 een duo vormen, werden in 2016 in Rio derde, nadat ze zich een jaar na de OS in Londen tot wereldkampioen hadden laten kronen in Polen. Geweldige successen voor de Nederlandse volleyballers en het Nederlandse volleybal.

In 2021 was er in de FIVB 4** toernooien tot aan Ostrava weinig reden tot juichen voor het BTN-duo. In Doha, waar ze in 2018 nog de Katara-Cup hadden gewonnen, werd als 9de afgesloten, eenzelfde resultaat was er in Cancun3. In de twee Cancun-toernooien daarvoor waren er 17de plaatsen, op die positie eindigden ze ook in Sochi.

Het bewijs dat Brouwer/ Meeuwsen het beachvolleybal niet verleerd waren en zich nog wel terdege met de wereldtop konden meten leverden ze met de hoofdprijs in Ostrava, al was het volgende toernooi (Gstaad, 17de) weer een voorzetting van de eerdere resultaten. Al snel doemt dan de vraag op of Ostrava een incidentele ‘uitschieter’ was, of er te vroeg ‘gepiekt’ was en of ze daarna een toernooi nogmaals naar hun hand kunnen zetten.

We denken dat de verschillen aan de top zo klein zijn en winnen of verliezen van vele minieme details afhangt, zoals bijvoorbeeld wie er het vaakst blokkerend een aanval van de tegenstander afremt of eruit blokkerend scoort. En dat onderdeel hebben Brouwer/ Meeuwsen zeker als een van de besten in hun repertoire zitten, dus we zien ze opnieuw hoog eindigen.

Van het Braziliaanse duo Alison Cerutti/ Alvaro Filho is Alison een beachvolleybal – grootheid bij uitstek. Zilver bij de OS in Londen met Emanuel, goud in Rio met Bruno Schmidt en in 2015 wereldkampioen. Na deze titel, in Den Haag behaald, zette hij en zijn partner een geweldige reeks neer met zeges in Gstaad, Yokohama, Long Beach, Olsztyn en Ford Lauerdale. Allemaal in hetzelfde jaar. Als beachvolleyballers, net als bijvoorbeeld atleten en voetballers worden beoordeeld aan hun behaalde trofeeën, staat Cerutti heel hoog in de top, hij won alle grote prijzen, hij is ‘outstanding’, van de buiten categorie.

In 2021 was er met Alvaro Filho, zij vormen sinds april 2019 een duo, een derde plaats bij Cancun2, 5de plaatsen bij Cancun 3 en Sochi en 17de plaatsen in Doha, Cancun 1 en Ostrava. Gaan ze opnieuw hoog eindigen?

Ook Phil Dalhausser van het duo Lucena/ Dalhausser, die in Tokyo aan zijn 4de Olympische Spelen begint, is ‘outstanding’. Met goud sloot hij in 2008 Peking af, werd in 2012 met Rodgers 9de in Londen en 4 jaar later 5de in Rio. En ook hij heeft een wereldtitel op naam, behaald in 2017 in Hamburg. In 2021 was er een 3de (Cancun3), 4de (Doha), 9de (Cancun 1 en 2, Sochi) en een 25ste plaats (Ostrava), hetgeen we dan maar als een ‘off-day’ beschouwen.

Het Argentijnse duo Julian Azaad/ Nico Capogrosso hebben qua resultaten wel de minste CV. De drie toernooien in Cancun werden als 33ste afgesloten, in Sochi werden ze 17de , daarna was Ostrava beslist ook geen succes met een 41ste plaats. En met deze prestaties zullen ze uitzonderlijk moeten presteren, een aantal keren boven zichzelf moeten uitstijgen om de poulefase goed af te sluiten.  Maar Capogrosso is wel iemand die zich aan het net laat gelden, met goede, niet bovenmatig goede, scores voor blokpunten per set.

Hoe het ook zij, na de poulefase zal de Top 2 in deze poule waarschijnlijk bestaan uit de duo’s die blokkerend de meeste punten lieten noteren.

Het wordt dus een zeer interessante poule, met het volgende wedstrijdschema:

 • 24/07, 03:00 uur. Alison/ Alvaro Filho vs. Azaad/ Capogrosso.
 • 24/07, 14:00 uur. Brouwer/ Meeuwsen vs. Lucena/ Dalhausser.
 • 27/07, 05:00 uur. Alison/ Alvaro Filho vs. Lucena/ Dalhausser.
 • 27/07, 14:00 uur. Brouwer/ Meeuwsen vs. Azaad/ Capogrosso.
 • 29/07, 04:00 uur. Lucena/ Dalhausser vs. Azaad/ Capogrosso.
 • 29/07, 15:00 uur. Alison/ Alvaro Filho vs. Brouwer/ Meeuwsen.

De top 2 van elke poule gaat rechtstreeks naar de laatste zestien, net als de beste twee nummers drie van alle poules.  De overige vier nummers drie uit elke poule spelen een ‘Lucky losers’ ronde, die uit twee wedstrijden zal bestaan. De twee winnende duo’s gaan ook door naar de finaleronde.

Alleen de zes nummers vier in de poules zijn direct uitgeschakeld, alsmede de twee verliezers van de ‘Lucky losers’ ronde. De 24 deelnemende duo’s worden zo teruggebracht naar 16. Daarna zijn de verliezers in de eliminatieronden uitgeschakeld, de laatste twee ongeslagen teams spelen de finale om Olympisch goud, de verliezers van de halve finale gaan voor brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.

Noot: Om in de agenda te noteren, het speelschema poulefase van de Nederlandse beachduo’s:

 • Zaterdag 24-07, 05.00 uur: Pavan/Melissa – Stam/Schoon
 • Zaterdag 24-07, 14.00 uur: Brouwer/Meeuwsen – Lucena/Dalhausser
 • Zondag 25-07, 14.00 uur: Keizer/Meppelink – Liliana/Elsa
 • Maandag 26-07, 14.00 uur: Vergé-Depré/Heidrich – Stam/Schoon
 • Dinsdag 27-07, 09.00 uur: Keizer/Meppelink – Xue/Wang X.X.
 • Dinsdag 27-07, 14.00 uur: Brouwer/Meeuwsen – Azaad/Capogrosso
 • Donderdag 29-07, 08.00 uur: Sude/Borger – Stam/Schoon
 • Donderdag 29-07, 15.00 uur: Alison/Álvaro Filho – Brouwer/Meeuwsen
 • Vrijdag 30-07, 02.00 uur: Alix/April – Keizer/Meppelink