Vizier op volleybal

 

Het lange wachten gaat ten einde!

VoV, 23-07-2021. 5:34 uur. Het lange wachten op het begin van de Olympische Spelen is voor de indoor volleyballers bijna voorbij. Vijf jaar na de Spelen in Rio is het dan eindelijk zover, op 24 juli, morgen, gaat het toernooi dan toch eindelijk van start.

In Poule A speelt tweevoudig VNL-winnaar Polen tegen Italië, Iran, Japan, Canada en Venezuela.  In de ijzersterke poule B komen Brazilië, Rusland, Frankrijk, USA, Argentinië en Tunesië uit. Brazilië zal in Tokyo hun goud van Rio 2016 verdedigen en zal daarvoor menig uitdager van zich af moeten slaan. Tunesië was er in Rio niet bij, de laatste deelname van Japan en Venezuela gaat terug naar 2008 in Peking.

Met Italië vs. Canada gaat het Robin Round toernooi, in de poule speelt ieder teams tegen elkaar, van start. Om 2:00 uur Nederlandse tijd wordt er in de Ariake Arena voor het eerst opgeslagen. In de VNL-competitie in Rimini won Italië, zonder veel van hun Olympiërs, met 3-2.

Italië wil zich t.o.v. Rio, waar ze zilver haalden, verbeteren. Zij wonnen nooit goud, wel drie keer zilver (Atlanta 1996, Athene 2004, Rio 2016). Hun routiniers Ivan Zaytsev, Luca Vettori, Osmany Juantorena, Simone Giannelli, Matteo Piano en Massimo Colaci zijn weer van de partij. Canada heeft ook een aantal ervaren spelers in de ploeg zoals teamcaptain John Gordon Perrin, Tyler Sanders, Steven Marshall, Nicholas Hoag, Jay Blankenau, Graham Vigrass en Blair Cameron Bann.

Drievoudig Olympisch kampioen Brazilië (foto boven) zal zijn heerschappij op de Spelen met vier jaar willen verlengen. Zij spelen de tweede wedstrijd tegen Tunesië, dat al voor de zevende keer present is op de Spelen. Brazilië, dat met hun sterke VNL-selectie onder aanvoering van spelverdeler Bruno Rezende present, is won bij het WK 2019 met 3-0 van de vertegenwoordiger uit Afrika, daarna troffen ze elkaar niet meer.

Rusland, dat vier keer de halve finale haalde bij hun laatste zes deelnames en in Londen de titel pakte, heeft in diagonaal Maxim Mikhaylov een wereldtopper in de ploeg. Rusland speelt als eerste tegen Argentinië, dat in Facundo Conte en Luciano de Cecco belangrijke steunpilaren heeft. Bij de VNL 2021 won Rusland in vier sets.

Gastland Japan speelt 13 jaar na hun laatste deelname in Peking (2008) tegen Venezuela. Bij Japan zullen Yuki Ishikawa en Yuji Nishida de kar gaan trekken, Venezuela komt met twaalf Olympische debutanten naar Tokyo.

Bij de laatste twee wedstrijden van de eerste dag zal het er een stuk heftiger aan toegaan, tenminste dat wordt verwacht. Polen speelt tegen Iran en USA heeft Frankrijk als tegenstander.

Polen (foto boven) gaat voor goud, zoals het een regerend wereldkampioen betaamt. Hun bondscoach Vital Heynen wil met zijn ploeg op het hoogste treetje komen, maar dan zullen ze het beter moeten doen als in de VNL-finale dit jaar, toen Brazilië hen naar het zilver verwees. Polen hoopt voor het eerst sedert Montreal 1976 weer een Olympische medaille te bemachtigen, en dan kun je ook maar het beste meteen voor goud gaan.

Routiniers Michal Kubiak en Bartosz Kurek alsmede Wilfredo Leon, die van geboorte Cubaan is, zijn de dragende spelers in het team. Ongetwijfeld zullen ze forse weerstand ondervinden van de Iraanse ploeg van spelverdeler Saeid Marouf en de talentvolle nieuwe generatie Meisam Salehi, Saber Kazemi en Aliasghar Mojarad.

Als afsluiter van de openingsdag speelt Frankrijk, brons in Rio, tegen de USA. Bij de Fransen zijn met de libero Jenia Grebennikov, Trevor Clevenot, spelverdeler Benjamin Toniutti, Kevin Tillie, passer loper Earvin Ngapeth en mid Nicolas Le Goff zes spelers van de Rio opnieuw aanwezig. USA kent ook een groot arsenaal aan (meervoudige) Olympiërs met Matt Anderson, David Smith. Micah Christenson, Kawika Shoji, Max Holt, Thomas Jaeschke, Taylor Sander en Erik Shoji.

Zouden er ook Olympische volleybalrecords sneuvelen?

Tijdens voorgaande Olympische Spelen lukte het negen spelers om in één wedstrijd 30 punten of meer te scoren. Niemand slaagde daarin twee keer, maar dat zou in Tokyo zomaar wel kunnen gebeuren want de Pool Bartosz Kurek en de Rus Maxim Mikhaylov staan op die lijst, en zijn nu ook present. Gyorgy Grozer heeft met 39 punten het record, gescoord in de vijfsetter tegen Servië tijdens de poulefase in Londen.

De lijst ziet er verder als volgt uit:

  • 02> 36 punten Bartosz Kurek, Rio 2016, Polen vs. Rusland (3-2)
  • 03> 34 punten Shin Jin-Sik, Sidney 2000, Korea vs. Rusland (2-3)
  • 04> 31 punten Rafael Pascual, Sidney 2000. Spanje vs. Nederland (1-3). Hetzelfde aantal scoorden Marcos Milinkovic, Athene 2004, Argentinië vs. Polen (2-3). En Maxim Mikhaylov, Peking 2008, Rusland vs. USA (3-2), Dmitriy Muserskiy, Londen 2012, bij Rusland vs. Brazilië (3-2)
  • 05> 30 punten Richard Schuil, Athene 2004, Nederland vs. Brazilië (1-3) en Piotr Gruszka, Athene 2004, Polen vs. Argentinië (3-2).

Ondanks zijn 39 punten in één wedstrijd werd Gyorgy Grozer geen topscorer in Londen. Die eer ging naar Maxim Mikhaylov met totaal 148 punten, waarmee hij net enkele punten tekortkwam om Olympisch topscorer aller tijden te worden. Dat is nog steeds de Argentijn Marcos Milinkovic met 150 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.