Vizier op volleybal

 

Overvloed aan wereldtoppers bij OS-dames

VoV, 23-07-2021. 5:45 uur. In 1964 ‘debuteerde’ het volleybal op de Olympische Spelen van Tokyo. Toen won Japan goud door Rusland in de finale te verslaan. Nu, veertien edities later, is het Olympische volleybal terug in Tokyo, maar zijn de mondiale verhoudingen in de top wel wat veranderd. Uiteraard dromen de Japanse speelsters van een medaille in eigen land, en uiteraard wil teamcaptain Zhu Ting met haar Chinese team het goud van Rio met succes verdedigen. Maar er zijn ook vele andere kandidaten.

De twaalf teams die zich hebben geplaatst zijn uiteraard niet allemaal kanshebber, voor een aantal is meedoen nog zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker dan winnen. Het dozijn teams is verdeeld in twee poule van zes, waarbij er in poule B een keihard gevecht zal plaatsvinden om zo hoog mogelijk maar in ieder geval bij de eerste vier te eindigen.

In principe zijn daar vijf kanshebbers voor te weten China, USA, Rusland, Italië en Turkije, met als outsider Argentinië. Poule A lijkt met Brazilië, Servië, Japan, Dominicaanse Republiek, Zuid-Korea en Kenya qua sterkte een stukje minder.

Gezien het vervolg na de poulefase is de koppositie van de poule B waarschijnlijk een 95% kans om verder te komen. B1 speelt nl. tegen A4, maar omgekeerd (A1 vs. B4) lijkt dat zeker geen garantie voor toernooivervolg. Ieder team speelt in de poule één keer tegen de andere ploegen (Robin Round systeem), de top vier gaan dan door naar de eliminatieronden.

Het damestoernooi begint op 25 juli met het duel tussen Rusland en Italië om 2:00 uur Nederlandse tijd. En vervolgens zijn USA vs. Argentinië, Servië vs. Dominicaanse Republiek, China vs. Turkije, Japan vs. Kenya, waarna Brazilië vs. Zuid-Korea de eerste dag afsluiten.

In Tokyo is een overvloed van wereldtoppers aanwezig. Bij de eerste wedstrijd meteen bij Rusland Nataliya Goncharova en supertalent Arina Fedorovtseva, terwijl bij Italië met Paola Egonu en mid Cristina Chirichella ook volleybalkanjers in de ploeg heeft. Rusland won zilver in Sidney (2000) en Athene (2004), Italië bezit nog geen Olympische medaille.

USA is met de Rio Olympiërs Jordan Larson (foto boven), Kimberly Hill, Foluke Akinradewo en Kelsey Robinson in Tokyo. Tegenstander Argentinië zal rekenen op een sterke wedstrijd van  Yamila Nizetich en ook van hun beste aanvalster Elina Rodriguez om het de winnaar van de VNL 2021 editie lastig te maken.

Sinds de zilveren medaille in Rio heeft Servië met een ijzersterk team aan dat succes kunnen aanknopen met de wereld- en Europese titel. Zeven speelsters van die succesvolle ploeg zijn in Tokyo met als steunpilaren spelverdeelster Maja Ognjenovic en diagonaal Tijana Boskovic. Tegenstander de Dominicaanse Republiek heeft in de 2021 editie van de VNL, waarin ze negen keer wonnen, bewezen een stabiel team te zijn en een stabiele prestatie te kunnen leveren. Door o.a. de aanwezigheid van Prisilla Rivera, Brayelin Martinez and Bethania De la Cruz.

China zal zeker op jacht gaan naar een gouden plak. Bondscoach Lang Ping heeft daarvoor nog steeds de beschikking over Zhu Ting en een groot deel van de gouden Olympische Rio selectie rond spelverdeelster Ding Xia aangevuld met o.a. de aanstormende ster in spé Li Yingying. Tegenstander Turkije heeft de laatste jaren menig keer verrast zoals bij de VNL toernooien. Zij hebben als leider de voortreffelijke mid Eda Erdem Dundar en verder de makkelijk scorende aanvalsters Hande Baladin, Meryem Boz en Ebrar Karakurt

Japan zal op een herhaling van het succes uit 1964 hopen, maar de kans daarop is met de aanwezigheid van de hele wereldtop niet zo erg groot. Erika Araki was al in 2012 in Londen van de partij, bij de VNL in Rimini dit jaar maakten Sarina Koga, Mayu Ishikwawa en Ai Kurogo en spelverdeelster Aki Momii indruk. Kenya is voor de derde keer bij de Olympische Spelen, maar zij zullen geen potten breken.

Brazilië, dat in 2008 en 2012 goud won en in 1996 en 2000 met brons naar huis terugging, is natuurlijk een medaillekandidaat. Zij hebben 12 speelsters van het VNL-team uit Rimini, waar ze na USA als tweede eindigden, in de ploeg. Met daarbij de speelsters uit het VNL-dreamteam Tandara Caixeta, Gabi Guimaraes en Carol Gattaz. Zuid-Korea rekent op hun superster Kim Yeon Koung, die voor de derde keer aan de Olympische Spelen deelneemt. Met haar zijn ook Kim Heejin en Kim Su Ji routiniers in de ploeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.