Vizier op volleybal

 

Driepunter voor Zwolle tegen VC Sneek

VoV, 15-04-2018. 7:55 uur. Regio Zwolle Volleybal heeft gisteravond  gedaan wat het moest doen om een kans op het laatste ticket voor de play – offs om de landstitel te behouden. Zij moesten een driepunter scoren tegen het bezoekende VC Sneek, en dat gebeurde ook. De thuisploeg was in de finale van de openingsset nog net niet succesvol (26-28), daarna hielden ze de gasten twee keer onder de twintig (25-18 en 25-16) om in de laatste set de rollen bij de big points om te draaien ten opzichte van de eerste set. Ze bleven met 25-22 nipt voor in de race naar de streep en de benodigde minimale 3-1 zege.

Trainer coach Wilfried Groothuis na afloop tegen Stg. Sportief Zwolle:  “Dit is echt heel erg knap. We hadden ‘no escape’ en moesten met 3-0 of 3-1 winnen en dat hebben we gedaan. Op dit niveau en in deze fase van de strijd is dat echt indrukwekkend.  We hebben gewoon een zeer goede wedstrijd gespeeld. Sneek behoort al jaren tot de absolute top van Nederland, dus dat geeft deze zege extra glans. Onze aanval was degelijk en goed. En blokkerend waren wij uitmuntend. Zeventien kill – blocks is gewoon heel erg veel.”

Aanvankelijk ging het in de eerste set tot aan 5-5 gelijk op, Sneek wist zich naar drie punten verschil te slaan bij 6-9, hetgeen Zwolle bij 13-13 weer ongedaan had gemaakt.  Op 20-19 scoorde Zwolle op eigen serve de 21-19, daarop volgde echter een sterke serie van Sneek waarin ze afstand namen tot aan 21-23, het mogelijk winnend verschil was er ook bij 22-24 nog, maar bij 25-25 en 26-26 waren de kansen op de zege weer helemaal fifty / fifty. Sneek sloeg zich daarna naar de winst. Met name hun diagonaal Paula Boonstra was scorend op dreef met 8 punten in deze set.

Vanaf de 3-3 in de tweede set nam Zwolle het heft in handen en bouwde aan een voorsprong van een punt op vier à vijf. Bij de tussenstanden 8-4, 11-7 en 13-8. Zwolle domineerde en dicteerde in deze fase van de strijd, liep uit naar 18-12 en sloot met 25-18 af, waarmee ze de kansen voor zichzelf weer in eigen handen hadden genomen. In de derde set hield Zwolle het initiatief. Na in het midden van de set met 13-9 voor te hebben gestaan stoomden ze naar 25-16 en een 2-1 voorsprong, waarmee VC Sneek behoorlijk in de problemen kwam.

Zou het de gewenste driepunten voor de thuisploeg worden of kon Sneek er nog een verlenging uitslepen en met het gewonnen puntje Zwolle in de verlenging duwen?

Het werd bij de big points c.q na de virtuele technische tweede time out bij 16-15 een gelijkopgaand duel. Aanvankelijk had Sneek veel voordeel (5-10), kon dit echter niet vasthouden, bij 14-14 was er weer evenwicht. Sneek kon op de side out tot 18-17 mee, en kwam toen op twee punten achter (19-17) een verschil dat Zwolle tot aan 24-22 vasthield. Met de 25-22 hadden ze hun target, drie punten halen, waargemaakt.

Topscorer van de partij werd Ester de Vries met 19 punten, maar Anneke Ykema leverde met 10 blokpunten een geweldige prestatie en vormde een bijna ondoordringbare muur boven het net. Totaal maakte ze 15 punten, evenveel als de Friese Paula Boonstra. Zwolle had op alle scorende onderdelen van het spel voordeel, aanvallend werd het 49/43, blokkerend 17/8 en qua aces hadden ze een 9/4 betere score. Hun foutenlast was iets hoger, maar dat mag dan ook.

Met nog één wedstrijd te gaan staat Sneek nu nog één puntje voor op Zwolle en drie op Coolen Alterno, dat vandaag tegen Sliedrecht Sport speelt. In de laatste speelronde gaat Zwolle op bezoek bij Eurosped en speelt Sneek thuis tegen Alterno.

“Het is nu afwachten geblazen”, stelde Groothuis, Sneek moet woensdag een puntje laten liggen en dus twee sets verliezen.” Als dat scenario zich voordoet, dan krijgt Regio Zwolle Volleybal zelf op zondag 22 april de kans om een ticket voor de finale om het landskampioenschap af te dwingen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Chris Overkleeft. FotoOverkleeft.nl