Vizier op volleybal

 

Duo Stam/ Schoon naar OS in Tokyo

VoV, 27-06-2021. 15:55 uur. Samen gestreden, samen de ‘Road to Tokyo’ bewandeld en dan op het moment dat er op het ticket met sierletters ‘Netherlands’ staat en definitief is geworden dat de weg naar Tokyo geen doodlopende straat, geen rotonde zonder afslag ‘Tokyo’ maar een ‘highway to the beachvolleybal heaven on earth’ is geworden, komt het moment dat partners tegenstanders worden.

Dat het gezamenlijke doel een target voor ieder afzonderlijk wordt, dat het gezamenlijk belang een eigen belang is. Dat ‘wij’ veel en veel zwaarder weegt dan ‘zij’, ‘ik’ en ‘jij’ het moeten winnen van ‘zij’ en het ‘wij’ van vandaag niet meer het ‘wij’ van gisteren is. De knop moet om. Het is topsport en daar worden geen kadootjes gegeven.

Een play-off, een shoot-out, een golden match, een beslissingsduel, na al de nodige tiebreaksets en golden matches in de afgelopen dagen moest bepalen wie er naar Tokyo zou gaan. Geen ‘sisters in arms’ meer, maar eerder ‘use it or lose it’

Dus geen ‘getal onder de tien’, geen ‘kop of munt’, geen strootje trekken, geen briefje met ‘ja’ of ‘neen’ uit de beker pakken, niet het tweetal dat het hoogst op de FIVB World Ranking staat, niet het duo dat dit (korte) seizoen het beste heeft gepresteerd, de meeste World Tour punten heeft gepakt, niet het duo dat de grootste bijdrage aan kwalificatie had geleverd (de meeste sets had gewonnen bij het OKT).

Niet het team met het beste toekomstperspectief en zo Olympische ervaring kan opdoen, niet het team met de meeste Olympische ervaring, niet zoals bij de mannen de nominatie vooraf bepaald, neen niets van dat alles, maar een play-off. Het is maar wat je afspreekt. Een play-off dus, waarbij altijd wel een van de twee partijen met voordeel aan de strijd begint! Het is nooit 50/50!

Opnieuw opladen, opnieuw maximaal presteren, voor die ene droom die precies twee setwinsten verwijderd is, te realiseren in twee of drie sets. ‘Use it or lose it.’ Om 15:00 uur vanmiddag begonnen van Iersel/ Ypma en Stam/ Schoon aan hun olympische tweestrijd. ‘No pain, no gain’. No guts, no glory’. ‘No losses, without wins’. ‘No downs, without ups’. ‘No lows, without highs.’ ‘All or Nothing.’ ‘Nothing else matters’.

Van Iersel/ Ypma hadden niet hun topvorm meegenomen naar de play-off. Dat bleek al meteen in het begin van de eerste set, waarin ze met 5-2 achterkwamen en het leek alsof ze met lood in de benen speelden. Terwijl de BTN-talenten lichtvoetig over het veld dartelden. Van Iersel/ Ypma scoorden alleen side out punten tot aan 16-7, terwijl Schoon/ Stam na de 5-3 uitliepen naar 10-4 en 16-7. Het kon dan ook niet uitblijven dat de jeugdige Schoon met partner Stam de set met overmacht pakten, na de 16-9, liepen ze uit naar 20-11, een blokpunt van Katja Stam. De uitgeslagen aanval van Pleun Ypma betekende 21-11.

Wie had verwacht dat de wind in de tweede set uit een andere hoek zou waaien werd teleurgesteld. De vlaggen wapperden nog steeds in dezelfde richting aan de vlaggenmasten en op het speelveld woei dezelfde bries als in de eerste set. Even ging van Iersel/ Ypma aan de leiding (3-4) met de serie naar 7-4 en 11-6 stelden Schoon/ Stam orde op zaken.

Het leek er heel veel op dat een duo heel graag wilde winnen en het andere duo aan graag winnen genoeg had. Met 12-9 werd er gerust, na de 14-11 gingen zowel van Iersel als Ypma in de fout, waarna er bij 17-11 weer van speelhelft werd gewisseld. Stam maakte met een ace de 19-12 en toen was het nog maar even voordat Raïsa Schoon (20-12) en Katja Stam (21-13) de strijd voor zich beslisten. Zij gaan naar Tokyo, samen met Keizer/ Meppelink.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto’s CEV.

Noot: Excuus voor het gebruik van al die Engelse termen, maar die vonden we bij wijze van uitzondering deze keer wel passen bij Road to Tokyo, play-off, golden match en tiebreak die over het algemeen al meer ingeburgerd zijn in het gebruik van ‘sporttaal’