Vizier op volleybal

 

VNL-mannen: Goud voor Brazilië!

VoV, 27-06-2021. 17:30 uur. Wat wil je als Oranjefan en volleybalvolger nog meer? Een zondagmiddag, waaraan voor degenen waarop deze kwalificaties van toepassing zijn moeten zich wel heel erg in hun sas hebben gevoeld. Eerst de crème de la crème op het gebied van mannenvolleybal (Brazilië vs. Polen) en dan de wedstijd Oranje vs. Tsjechië. Mooier kan het toch niet, maar dat gold overigens ok voor de Grand Prix liefhebbers en de fans van Max, die Grand Prix van Oostenrijk volgden (Max won) en ook de wedstrijd in Budapest gingen kijken. En wat te denken van de wielerfanaten, de Tour en Oranje.

Het kan allemaal niet op, het aanbod was overweldigend, vooral voor degenen die en het volleybal, de autoraces, het wielrennen en de voetballen een warm hart toedragen. Het kon niet op. En dan moesten in Den Haag, na een lange en vermoeiende week Continental Cup, Katja Stam/ Raïsa Schoon ook nog de play-off tegen Marleen van Iersel/ Pleun Ypma om het Olympische ticket beachvolleybal spelen. (Stam/ Schoon wonnen met 2-0 en gaan naar Tokyo)

Zoals al gezegd, het kon niet op. En het liefst alles tegelijk zodat je aan drie laptops nog niet genoeg had om het allemaal te volgen. Maar omdat we nu eenmaal een volleybalsite zijn beperken we ons tot het volleybal van de VNL-finale in Rimini en in een apart verslag tot de play-off beachvolleybal.

Brazilië en Polen speelden om het VNL-goud en de daarbij behorende cheque. Brazilië schakelde gisteren Frankrijk uit, Polen was te sterk voor Slovenië. Met aan beide kanten van het net de nodige wereldtoppers, die stuk voor stuk in de afgelopen weken hadden laten zien waarom ze de kwalificatie wereldtopper verdienden. Om 15:00 uur begon de clash om het goud. Een voorproefje voor volgende maand in Tokyo?

 

In de openingsset bleven de teams elkaar met de score lang in evenwicht houden. De stand gaf echter vaker een voordeeltje voor Polen aan dan voor Brazilië. Zoals bij 6-8, en 14-16, de tussenstanden bij de technische time-outs. Bij Polen eisten Kurek en Kubiak alle aandacht van de Braziliaanse defensie, omgekeerd waren het Lucarelli en Wallace die de Poolse verdediging onder vuur namen. Polen kon de 20-19 achterstand ombuigen naar 20-23 en besliste daarna de set met 22-25.

In de tweede set leek Brazilië bij 18-13 op een 1-1 in sets af te koersen, maar geweldenaar Kurek stak daar hoogstpersoonlijk een stokje voor door de ene na de andere rake smash vanaf positie twee. Bij 18-18 wist Brazilië het tij te keren en de score over te nemen. Ze liepen uit naar 22-18, deze tussenstand werd door de video challenge gecorrigeerd naar 21-19. Na 24-22 serveerden Leal en Leon de laatste twee punten op het scorebord voor de 25-23 setstand.

In de derde set scoorde spelverdeler Bruno Rezende, een van de geweldenaars aan de kant van Brazilië, met een ace de 7-5 volgens het concept keihard tussen de twee passer/ lopers door, zodat ze in een fractie van een seconde twee beslissingen moesten nemen, namelijk ‘jij of ik en in of uit’. Met als resultaat dat geen van beide actie ondernam en de bal in was. Bij de tweede technische time out stond Brazilië met 16-12 voor, op 17-12 haalde Vital Heynen Polen alweer naar de kant. Wallace scoorde met een ace 21-15 en Souza blokkeerde even later de 24-16 op het scorebord. De cross court uitgeslagen aanval van Polen maakte 25-16 en 2-1 in sets.

Brazilië etaleerde in de vierde set nog meer overmacht dan in de vorige. Wat een team, wat een team!  En wat een individuele klasse! Dat kwam na de 8-7 tussenstand bij de eerste technische time out opnieuw tot uitdrukking. Ze liepen uit naar 13-9 en 16-12, waarna het in TGV vaart naar de winst ging. Lucarelli, Wallace en een ace van Lucas voor de 24-14 maakten het verschil wel heel erg groot. De 25-14 leverde Brazilië de VNL-titel op. Wallace werd met 22 punten de topscorer van de finale.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto’s FIVB.

Noot: Als voorafje, opwarmertje, werd er in Rimini om het brons gestreden door Frankrijk en Slovenië. Dat duel werd met 3-0 gewonnen door Frankrijk. Via de setstanden 25-20, 25-19 en 25-18. Topscorer werd Ngapeth met 18 punten.

In de eerste set verdubbelde Frankrijk de twee punten voorspong na 15-13 bij 19-15 en hield dat tot het einde vast. In de volgende set waren ze na 9-9, 12-9, 15-11 en 20-14 de bovenliggende partij. En in de derde set maakten ze van een 18-19 achterstand met een serie naar 25-19 de winst in drie sets perfect.