Vizier op volleybal

 

Duo Stubbe-van Iersel onderweg naar Tokyo

VoV, 10-11-2017. 19:52 uur.  Donderdag 9 november heeft de Nevobo bekend gemaakt dat beachvolleybal coryfee Marleen van Iersel na ruim 10 jaar geen deel meer uitmaakt van Beachvolleybal Team Nederland (BTN ). En dat haar nieuwe partner in de weg naar de komende Olympische Spelen Joy Stubbe zal zijn. Niets van dit voor sommigen toch verrassende nieuws is onjuist, maar dat het hier en daar vragen doet rijzen is direct gebleken. Juist om die reden zullen we vanuit het Beach Team Stubbe – Van Iersel ook de zaak toelichten.

In september kwam het nieuws dat Marleen van Iersel, na het stoppen van Manon Nummerdor – Flier,  gekoppeld werd aan Jolien Sinnema. Op dat moment voor de insiders geen verrassing, omdat men ervan op de hoogte was dat Sophie van Gestel zou stoppen met haar professionele carrière als beachvolleybalster.

Van de vier overgebleven speelsters en uitgaande van hun huidige functie, blokkeerder of verdediger, leek een aankondiging van de match-up van Madelein Meppelink en Joy Stubbe een logisch vervolg. Vanuit de vrije keuze van Meppelink werd echter Sanne Keizer als haar partner toegevoegd door BTN en leek Joy Stubbe het vijfde wiel aan de wagen te worden.

Deze voor velen verrassende koppeling zorgde er bij Marleen van Iersel voor dat zij graag haar eerder gemaakte stap in een samenwerking met Sinnema zou willen omzetten naar een partnerschap met Stubbe. In haar keuze en de manier waarop zij dit kenbaar heeft gemaakt aan beide in het spel betrokken speelsters vond zij geen steun van bondscoach Richard de Kogel.

Dit voorval en eerdere verschillende inzichten in de te volgen route resulteerden in het opzeggen van het vertrouwen van BTN in de tweevoudig Olympiër en Europees Kampioen van 2012 en 2014. Voor de jonge Joy Stubbe (20) ontstond hiermee een behoorlijk dilemma waarbij een hernieuwde koppeling met Jolien Sinnema binnen BTN of een samenwerking met Marleen van Iersel buiten het opleidingsorgaan van de Nevobo de opties vormden.

De tweevoudig Europees Kampioen U20 koos uiteindelijk voor een traject buiten BTN. Joy Stubbe: “Wat een rare weken. Van partnerloos naar twee goede opties en mijn eerste goud winnen op een FIVB World Tour met een speelster die geen optie meer was. In mijn ogen was de samenwerking met Marleen en Richard binnen het bestaande programma de beste optie maar die was klaarblijkelijk onhaalbaar. Ontzettend jammer, maar ik wil vooruit en ga veel leren van een ervaren speelster zoals Marleen”.

Ook Marleen van Iersel is optimistisch over de toekomst met Stubbe. “Joy is een ontzettend talentvolle speelster met een enorme winnaarsmentaliteit. We hebben het afgelopen jaar veel samen getraind en in de jeugd heb ik Joy zien groeien tot de topspeelster die zij nu is. Ik ga samen met haar vol vertrouwen deze nieuwe uitdaging aan en sta te trappelen om in de eerste week van januari te laten zien wat we kunnen tijdens de World Tour in Den Haag.”

Hoe het kersverse team zijn weg gaat vervolgen is nog niet geheel ingevuld maar daar lijken beiden zich geen zorgen over te maken. “We kennen veel mensen en hebben een grote groep enthousiastelingen om ons heen. We bekijken nu het te bewandelen pad en hebben gistermiddag al voor de eerste keer als team in het zand gestaan. Wij gaan naar de Olympische Spelen in Tokyo en dat is voor ons een zekere zaak,” aldus een stralende Marleen van Iersel.

gh @ VoV, bron persbericht duo Stubbe-van Iersel. Foto Ruud Montagne.