Dynamo D1 verliest enerverend duel tegen koploper nipt.

VoV. 27-11-2022. 13:21 uur. Na de teleurstellende wedstrijd in Utrecht hadden de dames van Draisma Dynamo zich goed voorbereid op de komst van de koploper in de Eredivisie. Helaas kwam er nauwelijks geluid uit de boxen, maar dat mocht de pret niet drukken. Onder toeziend oog van een aardig aantal Apeldoornse én Sliedrechtse fans werd exact om 17.00 uur door mini van de week (Fatima Firoozi uit N6.1) bovenhands geserveerd en het eerste punt gescoord. Wat het publiek niet wist, was dat ze een prachtig spektakelstuk voorgeschoteld kregen.

Scherp uit de startblokken: In de eerste set stoomde Draisma Dynamo vanaf de eerste side-out in sneltreinvaart naar een voorsprong. De passlijn van Sliedrecht stond enorm onder druk en op alle fronten was de thuisploeg de sterkste. Janne Koops (libero) haalde een onwaarschijnlijk hoog passpercentage, waarbij de spelverdeling het makkelijk had om scorende speelsters te vinden. Op 16-6 leek Sliedrecht even een kans te krijgen. In één servicebeurt haalde Sliedrecht vijf punten op rij, maar Dynamo stelde orde op zaken en met 25-13 was de eerste set wel heel duidelijk voor de Apeldoornse (thuis)ploeg.

De clubkleuren aan kaarten: In de tweede set begon de thuisploeg opnieuw heel sterk. Spelverdeelster Carlijn Radstake legde veel druk vanuit haar service neer bij de tegenstander. Dynamo leek aanvankelijk als eerste bij de tien punten te zijn, maar de Noorse midden van Sliedrecht bracht de passlijn aan het wankelen (van 9-5 naar 9-11). Voor het eerst in de wedstrijd keken de rood-gelen tegen een kleine achterstand aan.

Veel onnodige fouten en weinig servicedruk resulteerden in een 13-16 voorsprong voor de bezoekers. Lisanne Samsom kwam Carlijn aflossen op de stand 16-18 en Dynamo vond met twee scores weer de aansluiting. Het geloof in een ‘stunt’ was weer terug. Door terug te gaan naar de eigen taak kreeg de ploeg het eigen spel weer op orde en rond de twintig punten had Dynamo zelfs weer een kleine voorsprong (20-18, 21-19 en 23-21). Dynamo kreeg op 24-22 de eerste twee setpunten, waarbij de eerste door een eigen servicefout de time-out inleidde.

De spanning was om te snijden. Was het deze spanning, het niet naar de praktijk vertalen van waar regels voor bedoeld zijn (namelijk om voordeel te voorkomen) of gewoon zwart-wit fluiten voor een opstellingsfout door de tweede scheidsrechter. Gelijk had hij zeker, maar de reacties (en een eerste gele kaart) een logisch gevolg. Beide teams slaagden erin de side-out te scoren en het was op 26-26 opnieuw een scheidsrechterlijke beslissing die tot verbazing bij het publiek en bij emoties van staf en speelsters leidde.

Iedereen in de zaal zag een buitenaanval van Sliedrecht keihard op de antenne belanden, maar de beslissing van de tweede man (netfout door de blokkering) wees opnieuw anders uit. De lijnrechter werd overruled (hij zag het juist) en de eerste scheidsrechter steunde zijn ‘maatje’. Het ongeloof en de frustratie de reden van het luidkeelse protest aan Apeldoornse zijde. In de emotie van het spel (iets wat sport zo mooi maakt) sloeg aanvoerster Anna Zijl tegen de scheidsrechterstoel en moest zij met een rode en gele kaart, getoond in één hand, de zaal voor de restant van deze set verlaten.

Mila Konink werd ingebracht als zgn. onrechtmatige wissel (Anna werd in set 2 al eens voor de service gewisseld). Hoewel Mila die taak uitstekend vervulde, was het de thuisploeg niet meer bij machte om de set binnen te slepen. Met 29-27 werd de tweede set verloren. Zelfs onze zeer ervaren telsters en het digitale telsysteem hadden tijd nodig om alles wat er gebeurd was te verwerken. Deze lange pauze werd ingevuld met een potje tennis tussen Dynamo en Sliedrecht.

Tijd nodig om te herstellen: De volgende set kostte het de Apeldoornsen moeite om hun niveau vast te houden. Veel foutservices en wat pass- en verdedigingsmissers brachten de bezoekers steeds meer in hun spel. Vooral de tussensprint van 9-10 naar 10-16 door Sliedrecht werd de thuisploeg te machtig. De time-out van Dynamo leverde een foutservice bij Sliedrecht, achteraf had die time out eerder genomen kunnen worden. Naar het eind van de set werd het niveau wel weer wat beter, maar de thuisploeg wist niet dichterbij te komen. Met 19-25 moesten ze de set opnieuw aan Sliedrecht laten.

In de vierde set lukte juist weer heel veel bij Dynamo. Op een mindere pass werd niet alleen een goede set achterover gegeven, maar vooral ook de ballen op Lotte Bruinsma en Anna Zijl werden steeds beter. De steek die Suus Gerritsen op eenzame hoogte er in sloeg was indrukwekkend, maar de mooiste bal kwam van Benthe Wismans. Een mindere pass kwam bij haar. Waar iedereen een onderarmse overname set-up verwachtte, legde ze ineens de bal onderarms over het net in het rechterhoekje. Met 25-14 was deze set weer heel duidelijk voor de gelen.

Uiteindelijk leek in de laatste set de koek een beetje op. Bij 3-8 werd er van kant gewisseld. Goede klappen van Sliedrecht en iets minder spel van Dynamo maakte duidelijk waarom de bezoekers bovenaan staan. Draisma Dynamo knokte zich terug, maar dat was te laat. Met 9-15 en dus 2 – 3 eindstand was dit de eerste thuiswedstrijd die Dynamo niet winnend wist af te sluiten.

Komende week: Na twee verliespartijen in de laatste twee duels tegen de nummer 1 en 2 van de competitie speelt Draisma Dynamo D1 komende donderdagavond om 20.00 uur een midweeks duel. De tegenstander in Meijel is dan Peelpush, de huidige nummer 9. Daarmee treft Dynamo een team dat wel van Sliedrecht wist te winnen.

Twee dagen later wordt er weer in Omnisport in Apeldoorn gespeeld. Voltena is op de tweede Super Saturday vanaf 17.30 uur de tegenstander in de Draisma Dynamo Arena. De eerste competitiehelft nadert haar einde en na deze twee belangrijke duels kan de balans opgemaakt worden.

gh @ VoV, Fotografie: Wout van Zoeren, verslag van/  via  Arjan de Frens, PR-Communicatie Draisma Dynamo