Dynamo en Lycurgus op play off koers.

VoV, 08-03-2020. 5:20 uur. De topduels in de Kampioenspoule werden gisteren gewonnen door de ploegen die op de bovenste twee plaatsen staan. Draisma Dynamo nam ‘echt’ revanche voor twee eerdere nederlagen in Doetinchem door er met een 1-3 zege vandoor te gaan en SAMEN. Lycurgus boekte een hele makkelijke zege op bezoek bij Sliedrecht Sport.

Voor Active Living Orion was er niet opnieuw succes tegen Dynamo. Het werd een 1-3 nederlaag in Doetinchem via de setstanden 22-25, 25-23, 18-25 en 20-25. Orion staat nu vijf punten achter op een play – off plaats, een volgende misstap zou de kansen op  verlenging van het kampioenschap weleens aanzienlijk kunnen reduceren.

Het ging in de eerste set gelijk op met een uitschieter in de score voor Orion bij 14-11. De 20-22 achterstand werd nog weggewerkt, maar vervolgens gingen de laatste drie punten naar de bezoekers. In de tweede doorgang nam Orion bij 18-11 heel ver afstand, hield in de spannende finale één puntje verschil over bij 24-23 voordat het de stand gelijk kon trekken via 25-23.

In set drie en vier besliste Dynamo de wedstrijd voor zich. Na een 11-15 voorsprong in de derde stoomden ze keihard door naar een dikke zege en in de vierde en laatste set was het beeld niet veel anders. De 20-25 liet de thuisploeg voor het eerst dit seizoen in eigen hal tegen Dynamo zonder punten.

Lycurgus was vlot klaar in Sliedrecht. Het ging de Groningers erg gemakkelijk af om een dikke zege te laten noteren. In een uur tijd was het klaar via de setstanden 15-25, 16-25 en 15-25. De thuisploeg kwam er niet aan te pas.

Vanaf het begin zat er veel schwung in de ploeg van coach Arjan Taaij. Daar waar het regelmatig kan spoken in sporthal De Basis was daar nu geen enkele sprake van. Alleen aan het begin van de derde set stond Sliedrecht twee keer een puntje voor. Van een wedstrijd was totaal geen sprake. Daarvoor was het klasse verschil veel en veel te groot.

Taaij was na afloop helder. ‘We hebben gewoon goed gespeeld met veel servedruk, een lage foutenlast en verdedigend prima spel. Alle zeven spelers hebben het vanaf het begin prima gedaan en dan kun je een wedstrijd spelen, zoals we vanavond gedaan hebben. Het was een belangrijke pot om afstand te nemen van Sliedrecht op de ranglijst en om onze positie goed te houden los van de uitslag in Doetinchem bij Orion Dynamo.’

De toon werd aan het begin van de eerste set met een 4-12 voorsprong al gezet. Een aanval van Perinar via het blok betekende een snel einde van de eerste set; 15-25.

Het spelbeeld in de tweede set was niet anders. Twee aces van Tuinstra zorgden direct voor een kloofje aan het begin; 1-4. Toen een geslaagde pipe van Mahan de stand op 5-12 bracht was de vraag of Sliedrecht nog ergens een sleutel kon vinden om in de wedstrijd te komen. Dat gebeurde niet. Via 11-22 werd het 16-25.

Het ging in de derde set tot 6-6 gelijk op, waarna de 6-9 nog in 9-9 werd veranderd, maar Sliedrecht op de volgende demarrage geen antwoord meer had. Via 10-15 en 13-20 werd de comfortabele 15-25 zege genoteerd.

In de derde wedstrijd van de kampioenspoule boekte Taurus zijn eerste zege. Uit bij RECO/ ZVH werd met 1-3 gewonnen. Drie sets waren de ploegen elkaar gelijke, maar na de 24-26, 26-24 en 23-25 kon Taurus de beslissing in de vierde set forceren. De 8-8 werd via 10-14 een 14-18 tussenstand. Taurus kon vervolgens met een 2 om 7 score de set met 16-25 voor zich beslissen.

De stand na vier wedstrijden is nu: Dynamo 16, Lycurgus 14, Orion 9, Sliedrecht Sport 8, Taurus 3 en ZVH 1. De statistieken van de wedstrijden had de Nevobo nog niet beschikbaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Hans van Dijk en CEV.