Vizier op volleybal

 

Dynamo en Sliedrecht favoriet voor de beker

VoV, 14-02-2020. 6:21 uur. Aanstaande zondag is er voor vier teams een prijs in dit seizoen te verdienen. Bij de dames heeft Sliedrecht Sport er al een in de prijzenkast staan (de Supercup), de andere drie teams gaan allemaal voor de eerste van het seizoen.

Met name bij de mannen wordt een hevige strijd verwacht tussen het in Nederland dit seizoen nagenoeg ongenaakbare Draisma Dynamo en SAMEN. Lycurgus. Dat ongenaakbare mag je wel zeggen, want de ploeg uit Apeldoorn won in het reguliere seizoen totaal vijftien keer zonder setverlies, twee keer moesten ze een setje afgeven (o.a. tegen Lycurgus) en vroeg in het seizoen was er bij Orion een 3-1 nederlaag.

De CV van Lycurgus van het reguliere seizoen blijft daar iets bij achter, Ze verloren twee keer van Dynamo en boekten bij Sliedrecht Sport een 2-3 zege. Verder waren het ook allemaal zeges zonder setverlies (9) of met één verloren setje (6).

Op grond van deze statistieken is Dynamo uiteraard favoriet voor het winnen van de beker, zoals Jeroen Rauwerdink in het interview op de Nevobo site liet optekenen “Op het moment dat wij hun side-out kunnen ontregelen door A) de service, maar B) door onze blok en verdediging, hebben wij een grote kans om de wedstrijd te pakken.” Toch denkt hij niet dat Lycurgus zondag gemakkelijk verslagen wordt. “Hun gevaar komt van hun twee Amerikanen en van de passer/lopers. Als die het op hun heupen krijgen, zijn ze enorm gevaarlijk. Ze hebben met Stijn Held een stabiele spelverdeler met ervaring. Het is een allround team, dat op de buitenkant enorm gevaarlijk kan zijn.”

En daar kunnen we nog aan toevoegen, “Het is de beker, het gaat om één wedstrijd, de vorm van de dag kan bepalend zijn en gegevens uit het verleden, nou ja u kent dat wel.”

Bij de dames gaat de finale tussen Sliedrecht Sport en Laudame Financials VCN, de stuntploeg bij de dames van dit bekerseizoen. Via hun zeges op de Eredivisionisten Eurosped en VC Sneek verdienen ze die titel dubbel en dwars.

In de halve finale overleefde Sliedrecht drie matchpoints bij Apollo 8. “We hadden een lastige halve finale, waarbij we echt door het oog van de naald zijn gegaan. Voor ons is deze bekerstrijd ook een hele mooie”, zegt coach Vera Koenen. “Ik vind het de charme van het bekervolleybal”.

VCN is een ploeg die weet dat ze op het juiste moment het allerbeste uit zichzelf kunnen halen. Met dat allerbeste overtroefden ze eerst in Capelle Eurosped en later VC Sneek. Ze stegen boven zichzelf en boven hun tegenstanders uit om aan het eind van die duels het rondedansje te kunnen maken.

Zeker is wel dat VCN nog een keer het allerbeste naar boven moeten halen, nog meer dan ze al eerder deden, want in het seizoen bewees Sliedrecht Sport dat ze een maatje groter waren dan Eurosped en VC Sneek. En ook omdat er na de bekersuccessen bij VCN toch wel een Topdivisie dipje volgde met nederlagen tegen VoCASA (2-3), nipte winst tegen Dynamo (3-2) en vorige week een nederlaag in Assen (3-1) tegen Sudosa – Desto.

Maar u weet wat ze ervan zeggen: “” Het is de beker, het gaat om één wedstrijd, de vorm van de dag kan bepalend zijn en gegevens uit het verleden, nou ja u kent dat wel. En daar kan nog wel bij dat een slechte generale vaak borg staat voor een goede uitvoering.

We zullen zien wat de zondag ons brengt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Sliedrecht Sport.