Dynamo illusie armer, zege Lycurgus

VoV, 08-03-2018, 5:21 uur. De strijd om het tweede ticket voor de play – offs is (voorlopig) in het voordeel van Seesing Personeel Orion beslist. Gisteravond kon Draisma Dynamo in Apeldoorn hun ambitie om te stunten niet in daden omzetten en ze verloren met 0-3 van de Doetinchemmers. Abiant Lycurgus nam tegen SV Land Taurus revanche voor de verloren bekerfinale. In Houten behaalden de Groningers een 1-3 zege. Door deze resultaten zijn Lycurgus en Orion een stukje steviger aan de kop van de kampioenspoule gekomen. Daar is de stand nu Lycurgus 3-14, Orion 4-13, Dynamo 3-9, Advisie 4-6, Taurus 4-5 en Zwolle 4-1.

Dynamo, zonder hun topscorer Nico Manenschijn,  verloor de eerste set met 18-25 en was dus vanaf dat moment gedwongen om drie sets achter elkaar te winnen om in de stand ten opzichte van Orion goede zaken te doen.

In de tweede set bleven ze heel lang aanklampen. Geen van beide teams was beduidend beter in een groot deel van deze set.  Dynamo moest wel steeds, met uitzondering van de beginperiode tot pakweg 7-7,  via de side out de achterstand tot één of een paar puntjes terugbrengen. Zo waren 7-10 en 12-15 bij 14-15 bijna ongedaan gemaakt. Orion kon het verschil maken na 18-19. Ze liepen uit naar 18-21 en gaven daarna niets meer weg. Via 23-25 werd het 0-2, Dynamo had een probleem.

In de derde set leek Dynamo de wedstrijd te kunnen verlengen, minimaal met één set,  toen ze na de 10-10 tussenstand eerst met 17-14 en later met 21-17 de beste papieren hadden voor setwinst. Orion knokte zich echter in een spannende finale naast en voorbij hen.  Met 24-26 ging de winst met de gasten mee.

Bij Dynamo werd Wessel Blom met 15 punten de topscorer, bij Orion was dat Joris Marcelis, die er 19 voor zijn rekening nam. Serverend had Dynamo drie punten voordeel (6 om 3), blokkerend vier punten nadeel (7 om 11) en aanvallend twee punten nadeel (36 om 38). Per saldo dus op de eigens score drie punten nadeel, En aangezien de foutenlast bij Dynamo ook wat hoger was, vier punten, bleef de totaalscore met 69 om 76 punten in het voordeel van Orion.

Met een 1-3 zege op SV land Taurus blijft Abiant Lycurgus stevig op koers voor de koppositie en de beste play – off plek. De setstanden waren 18-25, 20-25, 25-19 en 19-25. Op  de voorhand was deze wedstrijd een bijzonder affiche voor de Groningers, tegen de ploeg waar voor een paar weken gelden zo dramatisch met 3-2 van verloren werd in de bekerfinale.

In de eerste twee sets was er weinig aan de hand voor de koploper. De landskampioen had steeds een paar punten voorsprong. In set twee stond het op een gegeven moment zelfs 9-15, 11-18 en 13-22. Beide sets werden soepel richting de eindstreep geloodst. In termen van coach Taaij was de eerste set clean en steady en de volgende set goed.

Het werd in de derde set onrustig aan de kant van Lycurgus. Jelle van Jaarsveld scoorde in deze set ontzettend veel voor Taurus en maakte het verschil. Na de 11-11 ging via een 18-13 en 23-17 de derde set met 25-19 naar de bekerwinnaar.  Vervolgens stond Abiant Lycurgus er weer om vanaf 13-12 in de vierde set een gaatje te slaan naar 16-12. Kooistra tekende voor 20-15 en toen was duidelijk dat een 3-1 overwinning mee de bus in zou gaan.

Jelle van Jaarsveld werd met 22 punten topscorer van de partij, Wytze Kooistra kwam tot 19 treffers voor Lycurgus. In de eigen score had Lycurgus een voordeel van vijftien punten (53 om 68). Hun foutenlast was iets hoger, mede door een 10 om 16 negatieve score voor foutserves.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.