Dynamo kan niet stunten in Lissabon

VoV, 13-10-2022. 6:20 uur. Draisma Dynamo speelde gisteravond de return in de tweede voorronde van de Champions League tegen Benfica Lissabon. Na de 1-3 nederlaag in Apeldoorn moest de ploeg van coach Redbad Strikwerda een 0-3 of 1-3 zege laten noteren om een golden set af te dwingen. In Apeldoorn was Benfica de duidelijk betere ploeg. Bij hun setwinsten kreeg Dynamo 12, 18 en 12 punten mee, in de door de Apeldoorners gewonnen set werd het 25-20.

In Lissabon moest Dynamo gisteravond opnieuw capituleren, deze keer in drie sets. Echter deden de Nederlanders dat pas na veel weerstand te hebben geboden en veel setpoints te hebben gemist in de eerste set. Met 31-29, 25-16 en 25-21 trok de thuisploeg aan het langste eind.

In de eerste set had Dynamo de betere start en bouwde een 10-14 voorsprong op, die echter met een serie van vijf punten door de thuisploeg in een ruk werd veranderd in een 15-14 achterstand. Na 20-19 pakte Dynamo drie punten op rij en leek een beslissend gaatje te hebben geslagen naar 20-22. Helemaal toen bij 21-24 er een aantal setpoints te verzilveren lagen. Dat lukte niet, ook op 24-25 was er nog kans op winst. Voor Dynamo deed zich de laatste kans op setwinst voor op 28-29, maar toen ook dat setpoint door Benfica onschadelijk was gemaakt pakten ze zelf de 31-29 setwinst.

In set twee kon Dynamo tot 11-10 aanhaken, vervolgens sloeg Benfica het gaatje naar 13-10 en maakte het verschil vijf punten bij de 18-13 tussenstand. Met dat verschil werd er ook aan de big points begonnen (20-15), echter slaagde Dynamo er niet in om enige spanning in de set terug te brengen. Op 24-15 scoorden ze pas weer de side out, dat deed Benfica ook meteen daarna voor de 25-16 setwinst.

In de derde set, toen Benfica dus het ticket voor de derde voorronde op zak had, leek het verloop veel op de voorgaande. Tussenstand 13-10, 15-12 en 17-13. Echter   kon Dynamo nu nog wel iets terugdoen, waar dat in de vorige set niet lukte. Ze vochten zich terug naar één punt verschil bij 20-19 en 22-21, maar opnieuw bleek Benfica de betere finish te hebben. Met een serie van drie punten maakten ze de set met 25-21 uit.

De cijfers van het duel laten in de eigen score twee teams zien die aan elkaar gewaagd waren. Beide scoorden 35 aanvalspunten, Benfica had een 10 om 4 voordeel met blokpunten en Dynamo een 4 om 7 voordeel via aces. De foutenlast lag echter bij de Apeldoorners een stukje hoger met 19 om 28 gescoorde punten voor de tegenstander. Yannick Bak werd met 9 punten topscorer, Ramon Martinez-Gion scoorde 8 keer en Martijn Brilhuis zag de teller op 7 blijven staan.

Nu de uitschakeling voor het Champions League toernooi een feit is gaat het Europese avontuur van Dynamo verder in de CEV Cup. De eerstvolgende Europese wedstrijd is op 19 oktober in Apeldoorn met als tegenstander het Poolse SKRA Belchatow, een ploeg die op de Europese ladder een paar treetjes hoger moet worden ingeschat dat het Portugese Benfica.