Servië naar WK-finale

VoV, 12-10-2022. 22:40 uur.  Vanavond werd in Gliwice in Polen de eerste halve finale van het WK dames gespeeld. Tegenover elkaar stonden Olympisch kampioen USA en titelverdediger Servië. Beide teams speelden in poule F ook al tegen elkaar, toen was er een 3-0 zege voor Servië (20, 23, 13), met een ruim aandeel in de score (25 punten) voor Boskovic. Servië maakte het verschil toen met 1 om 13 blokpunten en 30 om 38 aanvallende scores.

Blijkbaar had USA toen zijn dag niet, want hun topscorer in die match kwam niet verder dan 6 punten en trainer/ coach Kiraly zette totaal 11 speelsters in om zijn team aan de praat te krijgen. Servië is de enige ploeg op dit WK die nog geen wedstrijd verloren heeft.

In de openingsset waren de eerste twee punten voor USA via scores van Drews en Frantti. Boskovic nam Servië bij de hand en zorgde voor de gelijke stand. Na de 3-4 maakten beide teams een aantal punten voor de tegenstander, waardoor het 6-8 werd, toen Drews aanvallend in de fout ging. Het verschil bleef twee punten tot aan 12-14, de mini break door een score van Mihajlovic maakte 12-15.

Vervolgens scoorde Mihajlovic ook de 12-16 en 13-17, het verschil werd vijf punten toen USA de bal niet in drie keer over het net kreeg. Boskovic was vervolgens steeds de scorende keuze van de Servische spelverdeelster, zij scoorde tot aan 18-22 vier keer en zorgde ook voor setpoint op 19-24. Robinson en Frantti konden het verlies nog uitstellen, voordat Stevanovic de 21-25 op de borden zette.

In de tweede set nam Servië voor de eerste keer afstand na de 8-8 gelijke stand. Na de score van Mihajlovic en de uitgeslagen aanval van USA scoorde Stevanovic eerst met een snelle midaanval en daarna blokkeerde ze Servië naar 8-12. Bij 15-14 nam USA de leiding voor even over, Boskovic maakte gelijk, waarna twee aces van Stevanovic haar team naar 15-17 tilde.

Na de side out pakte Servië via o.a. Amerikaanse kadootjes en twee rake klappen van Boskovic een 16-21 voorsprong. Na de 19-22 bezorgde Boskovic met drie punten, het laatste was haar 20ste punt in de wedstrijd, Servië de 20-25 winst en de 0-2 voorsprong.

USA  moest de derde set winnen om in de wedstrijd te blijven. Een 5-7 achterstand   veranderden ze in 10-8, na de 11-10 konden ze het verschil maken. Bajema serveerde met scorende hulp van o.a. Robinson en kadootjes van Servië haar team in een ruk naar 18-11, waarmee het verschil gemaakt was. USA hield de marge op meer dan een handvol punten en via 19-13 en 22-15 pakten ze de set met 25-17, waarmee de setstand op 1-2 kwam.

In de vierde set nam Servië al vroeg een ruime voorsprong (4-8) en het duurde 10-10, na een drietal punten van de Amerikaanse Ogbogu, voordat het gelijk werd. De teams wisselden elkaar tot aan 19-19 aan de leiding af, één puntje voorsprong was daarbij het maximum. Na 19-19 werd Boskovic de afmaker voor Servië.

Na de 19-20 side out door Popovic scoorde ze drie keer achter elkaar (19-23), ze scoorde vervolgens 21-24, waarna USA twee matchpoints kon wegwerken. Bij 23-24 ging de bal uiteraard naar Boskovic, die met haar 33ste punt van de wedstrijd de strijd besliste in het voordeel van de huidige wereldkampioen.

De twee teams reizen nu naar Nederland voor de strijd om goud en brons, die zaterdag 15 oktober in Omnisport Apeldoorn worden gespeeld. Servië verdedigt dan de titel tegen of Italië of Brazilië, USA speelt tegen een van deze teams om het brons.