Dynamo, Lycurgus en Sliedrecht winnen!

VoV, 05-12-2019. 6:15 uur. Dynamo boekte gisteravond alweer de vijfde zege zonder setverlies op rij. Deze keer was plaaggeest Active Living Orion, dat bij seizoenbegin nog twee keer sterker was geweest, het slachtoffer van de Apeldoornse dadendrang. Dynamo verdedigde de koppositie met verve en stapte met een 25-22, 25-23 en 25-17 van het veld.

Draisma Dynamo nam in de eerste set meteen het heft in handen en gaf het niet meer af. Via de tussenstanden 9-5, 15-12 en 22-19 werd de eerste set bijgeschreven. In de tweede knokte Orion zich na een 18-15 achterstand terug naar 22-20, maar in de finale benutte Dynamo het setpoint voor de 25-23. En in de derde set was het verschil na een aanvankelijke voorsprong van Orion snel gemaakt. Bij 13-7 keek Orion tegen een schier onmogelijke klus aan om er nog een set uit te slepen, dat gebeurde dan ook niet. Via 17-10 en 23-16 ging deze set ook naar Dynamo.

Dezelfde zege zonder setverlies liet SAMEN. Lycurgus noteren. Al ging dat bij Taurus wel een stukje moeilijker. In Houten werd het voor de derde keer dit seizoen 3-0, maar het ging niet vanzelf getuige de setstanden 19-25, 25-27 en 25-27.

‘De drie punten zijn het belangrijkste. Volleyballend was het niet goed, maar we hebben wel weer karakter getoond’, was de eerste conclusie van coach Arjan Taaij. ‘We waren in set twee en drie in staat om het om te draaien. De wissels hadden een positief effect. Dat is dan wel de kracht. We blijven rouleren. Ook vandaag weer met vier andere spelers begonnen dan zaterdag. Ons probleem was vooral dat we het niet goed deden met de hogere bal situaties van het net af. Daar gingen we als geheel niet goed mee om.’ In het midden speelden Sander Scheper en Hossein Ghanbari een prima partij.

De eerste set was via 6-8, 12-16 eb 14-20 nog vlot naar de bezoekers uit Groningen gegaan. Daarna werd het een stuk lastiger met Taurus bijvoorbeeld in de tweede set op 18-15, 23-21 en setpoint bij 24-23. Lycurgus ontsnapte. Frits van Gestel bewees zijn waarde, met een klap en een blok lukte het alsnog de set met 25-27 binnen te slepen.

In de derde set leek aanvankelijk weinig aan de hand. SAMEN. Lycurgus had de controle tot 15-15. Daarna kantelde het richting Taurus. Als altijd met veel energie en enthousiasme spelend. Deze keer ook de beschikking over Tom van den Boogaard, die met tien punten een behoorlijk aandeel had.

Bij 20-17 dreigde een vierde set, maar de Groningers hielden het hoofd koel en vanaf 21-21 was er weer controle. Mahan zette het eerste matchpoint op het scorebord. Tuinstra en Scheper maakten de laatste punten voor de 25-27 zege.

RECO/ ZVH boekte gisteren een belangrijke 3-1 zege op Advisie/ SSS. Opnieuw verlies dus voor de Barnevelders, die naar de achtste plaats in de stand wegzakken. De bezoekers hadden in de eerste twee sets weinig in te brengen. Via de tussenstanden 14-11 en 20-14 werd het 25-18 in de eerste set, in de tweede kwam dezelfde eindstand op het scorebord na de 14-11 en 20-15.

Vanaf de derde set gaven de gasten een stuk beter partij. Een klein verschil in hun voordeel (6-8) werd uitgebouwd tot 14-19 bij het begin van de big points. ZVH kwam nog terug tot 18-20, maar moest in de finale capituleren en verloor de set met 20-25. SSS maakte in de vierde set een 18-15 achterstand goed en kwam na 21-21 bij 23-24 op setpoint, kreeg de mogelijkheid om er met één puntje één puntje en een tiebreak uit te slepen. ZVH maakte van 23-24 vervolgens 27-25 en won dus met 3-1.

Trainer/ coach Olaf Ratterman in de Barneveldse Krant: “We zitten in een heel belangrijke week, dat beseffen we allemaal, maar het is allemaal nog niet beslissend. Vanaf de eerste speeldag zeggen we al dat ieder punt dat we kunnen pakken er één is. Vandaag hadden we er minimaal één kunnen pakken. Daarom is het zo zonde dat het niet gelukt is. Ik heb bewust weinig gewisseld. Deze jongens moesten het doen. Het was heel knap hoe we het om hebben gedraaid. Uiteindelijk staan we weer met lege handen.”

Beide teams scoorden 62 eigen punten. Aanvallend en serverend was er voordeel voor SSS, blokkerend (13 om 4) maakte ZVH dat verschil ongedaan. Arjan Roelofs van SSS werd met 19 punten topscorer, Ricardo Hofman van ZVH maakte er 16.

Sliedrecht Sport boekte een vlotte 0-3 zege bij VoCASA. Eigenlijk was VoCASA zo ongeveer de hele wedstrijd in de achtervolging. In de eerste set ging het via 7-10, 13-17 en 18-22 naar een 20-25 setwinst. In de tweede set kwam VoCASA er helemaal niet aan te pas. Na 8-11 maakten de gasten het verschil. Eerst naar 11-17 en via 12-22 kwam de winst met 15-25 op het scorebord. In set drie haalde VoCASA alles uit de kast om er nog een set meer uit te halen. De 14-20 werd 22-24, verder kwamen ze niet.

Zaanstad behaalde een hele belangrijke 3-0 zege op TTPA, waardoor ze de aansluiting met de nummer twee en drie van onderen weer hebben gemaakt. De eerste set ging met 25-20 naar de thuisploeg. In het middendeel ervan namen ze afstand (17-14), TTPA kwam terug naar 19-19 maar kon in de finale niet bijblijven. In de tweede en derde set waren de verschillen minimaal. Met 26-24 en 25-22 sloot Zaanstad echter wel twee keer winnend af. In de tweede kwam TTPA na 22-20 nog op 23-23 en in de derde benutte Zaanstad het matchpoint bij 24-22 bij eerste gelegenheid.

In de stand gaat Dynamo aan kop met 10-27, Lycurgus is tweede met 9-24 en Sliedrecht Sport derde (9-23). Orion heeft door de twee nederlagen op rij terrein verloren en staat nu op 9-17. ZVH komt op 9-13 en het Talenten Team staat met 10-9 op de zesde plaats. Dan volgen Taurus (9-8), SSS (9-6), VoCASA (9-6) en Zaanstad (9-5)