Vizier op volleybal

 

Sliedrecht Sport kansloos tegen Schwerin

VoV, 05-12-2019. 6:01 uur. In de eerste ronde voor de Europese CEV Cup heeft landskampioen Sliedrecht Sport een kansloze nederlaag geleden tegen de veelvoudige Duitse kampioen SSC Schwerin, dat de Oranje internationals Nicole Oude Luttikhuis drie sets een basisplaats gaf (ze scoorde 9 keer) en Britt Bongaerts twee sets via invalbeurten speeltijd liet maken.

Dat het sportief een moeilijk avondje zou worden om een basis te leggen voor een succesvol vervolg in dit toernooi was wel bekend bij de thuisploeg en de 900 toeschouwers. Schwerin staat net als Sliedrecht op dit moment tweede in de nationale competitie, die in Duitsland toch wel van een hoger niveau is dan in Nederland. Sliedrecht zou een topavond moeten hebben en Schwerin een beetje een off day om het spannend te maken. Geen van beide was van toepassing.

In de openingsset waren de verschillen aanvankelijk maar minimaal in het voordeel van de gasten. De 8-7 werd 13-16 en het grote verschil kon Schwerin pas maken na de 17-19 stand. Denise Hanke scoorde met haar befaamde 2de bal met de linker de 17-21, waarna alle pogingen van Sliedrecht op de side out via een blokpunt van Schwerin werden verijdeld. Vier op rij maakten er 17-25 van.

Christie Wolt begon in de tweede set in de basis. Schwerin liep meteen uit naar 0-3 en bouwde het verschil via Nicole Oude Luttikhuis en een volgende pegel van Denis Hanke uit naar 2-6 en 3-8. Wolt scoorde, Hanke sloeg nog een tweede bal hard tegen de vloer en het verschil was bij 7-13 (time out Sliedrecht) al opgelopen tot zes punten. Bij 15-18, na twee aces van Christie Wolt, moest Schwerin de time out in, en vervolgens waren ze weer bij de les en maakten de set via 16-22 met 17-25 af.

In de derde set was het spelbeeld niet veel anders. Sliedrecht werkte hard, maar al dat harde werken was niet voldoende om het Schwerin echt lastig te maken. Brechtje Kraaijvanger kwam Jolijn de Haan vervangen, maar kon het verschil ook niet maken. Een vlotte 2-5 achterstand werd 5-7, maar die duivelse linkse van Hanke had op de 5-9 stand weer succes.

Schwerin liep heel ver uit (7-16), Sliedrecht wilde zich echter niet zomaar gewonnen geven en kwam met Carlijn Ghijssen – Jans aan serve terug naar 14-18, waarop een time out volgde. Dat betekende meteen het einde van de inhaalrace, de stand ging naar 14-20, 18-23 en 19-25. De twintig puntengrens werd net niet gehaald.

De eigen score beliep 34 om 52 punten, de foutenlast 23 om 19. Bij Sliedrecht kregen Christie Wolt en Carlijn Ghijssen – Jans ieder 7 punten achter hun naam, Jolijn de Haan bleef er daar ééntje bij achter. Schwerin had in Gréta Szakmáry (11 punten) en Nicole Oude Luttikhuis de meest scorende speelsters. Spelverdeelster Hanke maakte er totaal 8.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.