Dynamo naar CEV Cup na 3-1 verlies in Finland.

VoV, 14-10-2021. 6:04 uur.  Dynamo heeft na de 2-3 thuisnederlaag tegen Sastamala in de eerste voorronde van de Champions League ook de uitwedstrijd verloren. In Finland werd het 3-1, waarmee dus de uitschakeling definitief is. Dynamo bekert Europees verder in de CEV Cup, daarin is het Franse Tours nu de eerste tegenstander.

Trainer/ coach Redbad Strikwerda liet de volgende mannen aan de wedstrijd beginnen: Op sperverdeling Joris Berkhout en als libero Jeffrey Klok en verder Jeroen Rauwerdink, Nico Manenschijn, Frits van Gestel, Robin Boekhoudt en Martin Brilhuis op de diagonaal. Na twee sets was er speeltijd voor Yannick Bak, Duco Krook en Ricardo Hofman en spelverdeler Daan Haanappel.  De derde set sleepte Dynamo nog uit het vuur met een zwaar bevochten 27-29, daarna nam Sastamala de regie van de wedstrijd weer over.

In de eerste set bleven de teams tot 7-6 bij elkaar. Vervolgens nam de thuisploeg afstand naar 12-7, waarop Strikwerda zijn ploeg voor de tweede keer naar de zijlijn haalde “We kunnen beter, laat dat dan ook zien.” Dynamo kwam terug naar 15-12 maar verloor vervolgens, mede door de forse foutenlast weer de aansluiting en eigenlijk onbedreigd koerste de thuisploeg op een zege af. Na 22-16 werd het nog eventjes ietsje spannend toen de ingevallen mid Duco Krook twee snelle mid aanvallen scoorde en voor 22-18 zorgde. Een netfout, een servefout en Jiri Hänninen maakten er 25-20 van.

In de tweede set kon Sastamala de twee punten verschil bij 8-6 uitbouwen naar het dubbele bij 10-6, waarop de Dynamo time out volgde. Zonder succes, het verschil bleef door scores van Annti Mäkinen en Alberto Casavin op een punt of vier staan, ook na de tweede time out op 15-11 veranderde dat niet. Met een ace vergrootte de thuisploeg het naar zeven punten bij 21-14, de serveserie van Daan Haanappel met daarin o.a. scores van Jeroen Rauwerdink bracht een opleving, Dynamo haalde in naar 21-18. Maar de gastheren lieten zich daarna niet meer in de problemen brengen. Ricardo Hofman en Jeroen Rauwerdink scoorden nog side out punten, de set ging via opnieuw de laatste score van Jiri Hänninen met 25-21 naar de thuisploeg.

In de derde doorgang nam Sastamala meteen een 2-0 voorsprong, Nico Manenschijn scoorde daarna twee keer en via de side out ging het vervolgens naar 4-3, waarop Annti Mäkinen op eigen serve scoorde. Dat verschil van twee punten kon Dynamo via een Finse gestolen bal bij 11-10 wegwerken. Het eerste verschil stond bij 16-13 op de borden, twee scores van Martijn Brilhuis en een Finse aanvallende fout herstelden bij 16-16 het evenwicht.

Er volgde weer een ‘hattrick’ van Sastamala (20-17), een ace van Martijn Brilhuis maakte even later 20-19. Bij de big points kwam Sastamala op 23-20 en 24-23. Ricardo Hofman zorgde ervoor dat het eerste matchpoint onbenut bleef en via een blokpunt van Nico Manenschijn en een prima midaanval kwam Dynamo op setpoint bij 24-25. Match- en setpoints waren er daarna op 26-25 en 26-27 voordat na 27-27 Jeroen Rauwerdink en een ace van Nico Manenschijn de 27-29 zege voor Dynamo binnenhaalden.

Na de 2-0 achter had Dynamo twee gewonnen sets nodig voor de tiebreak en daarna nog winst in de tiebreak en de golden set voor de volgende ronde. De eerste setwinst was na 27-29 binnen.

De vierde set ging heel lang gelijk op met afwisselend beide team op een kleine voorsprong. (8-6, 12-14). Na de 14-15 ging het voordeel naar de thuisploeg. (17-15, 22-18) Opnieuw kwam Dynamo in de setfinale nog weer sterk opzetten (22-21), deze keer lieten de gastheren het echter niet afweten. Op de side out ging de stand naar 24-23, de aansluiting kwam van Ricardo Hofman met een drie meter aanval. Voormalig Lycurgus’ aanvaller Jerome Cross kreeg in de eindfase een invalbeurt en hij sloeg na een mislukte eerste poging de stand naar 25-23 en 3-1.

Bij Dynamo werd Jeroen Rauwerdink met 19 punten de topscorer. Nico Manenschijn, 12 punten, en Martijn Brilhuis, 10 punten, kwamen ook nog in de dubbele cijfers. Annti Mäkinen werd de topscorer van de match met 25 punten.

Dynamo speelt in de CEV Cup nu tegen de veelvoudige Franse landskampioen en bekerwinnaar Tours Volley.