Dynamo neemt koppositie van SSS over

VoV, 24-11-2022. 6:20 uur. Vier wedstrijden werden er gisteravond in de Eredivisie heren gespeeld, daarbij ontbrak koploper SSS Barneveld. Twee teams waren daardoor bij de volle buit in de gelegenheid om de koppositie over te nemen en op donderdag zou dat ook nog kunnen door VC Limax. Uiteraard als anderen een misstap maakten. In het slechtste geval zou SSS zich na donderdag zomaar op de derde positie terug kunnen vinden.

De kanshebbers voor de koppositie speelden tegen teams uit het rechter rijtje en waren dus in principe favoriet voor de winst, al zegt dat na verrassende uitslagen in de laatste weken ook weer niet al te vaak hardop. Deze keer bleef echter een stunt of een verrassing uit. Dynamo, Lycurgus, Orion en VoCASA wonnen.

PDK Huizen vs. Dynamo Apeldoorn was ook de wedstrijd van de broers Alex Meijs tegen Sil Meijs. Na twee nederlagen op rij wist Dynamo de winnende draad weer op te pakken en zegevierde met 1-3 via de setstanden 16-25, 25-23, 17-25 en 21-25. Eigenlijk probleemloze setwinsten.

In de eerste set maakt de serie van 11-14 naar 11-19 het verschil, in het set twee nam PDK na 10-10 het initiatief (15-11, 21-16) en hield een minimaal verschil over aan het eind. PDK kwam in de derde set na 6-9 op een 8-14 achterstand, kon nog tot 17-20 inlopen, kreeg toen een serie naar 17-25 tegen.  In de vierde set vocht PDK zich twee keer terug in de set. Van 5-10 werd het 13-13 en de 17-22 werd nog 21-22 voordat met 21-25 werd verloren.

Ramon Martinez Gion werd met 16 punten topscorer. Alex Meijs scoorde 13 keer voor PDK, Sil Meijs kwam tot 3 punten voor Dynamo.

Lycurgus vs. ZvH kende het eredivisiedebuut voor assistent-coach Mohamed Romdhane, die de wegens buikgriep afwezige Arjan Taaij verving. Lycurgus won eenvoudig met 3-0, via 25-19, 25-21 en 25-17 werden de gasten uit Zevenhuizen in ruim een uur verslagen.

In de eerste set maakten de Groningers na 17-15 het verschil, met een serie naar 21-15. In set twee liepen ze na 8-0, 14-4 uit naar 20-12. ZvH kwam nog terug naar 24-21 voordat de thuisploeg de set uitmaakte. En in de derde set stond er al vlot 7-1 op het scorebord en maakte de serie van 20-15 naar 24-15, waarna met 25-17 werd gewonnen, de winst definitief.

Orion vs. Taurus werd via 25-18, 25-22 en 25-13 een 3-0 zege voor de ploeg uit Doetinchem. Tot 18-18 ging de eerste set gelijk op waarbij Taurus een 7-10 voorsprong verloren zag gaan en een 17-14 achterstand ongedaan maakte. Met een serie van zeven punten pakte Orion na de 18-18 de setwinst.

In set twee was het stuivertje wisselen aan de leiding. De 2-5 werd 8-7 en 12-11, dat weer veranderde in 14-14 en 15-17. Taurus kwam van 22-19 nog terug naar 22-22, maar kwam in de finale tekort om succes te hebben. En in de derde set was de strijd om de punten bij 17-8 wel beslist in het voordeel van Orion, dat de set daarna met 25-13 won.

VoCASA vs. TTP eindigde in een 3-1 zege voor de thuisploeg. In de eigen score eindigde de strijd onbeslist met 60 om 60 punten, TTP had 4 punten aanvallend voordeel (44 om 48), VoCASA blokkeerde 4 punten meer op het scorebord (8 om 4) en beide ploegen scoorden 8 keer via de opslag. Mees Blom (VoCASA) werd met 17 punten de topscorer, bij TTP kreeg Guus Boer er eentje minder achter zijn naam.

In de eerste set beslisten de series van 12-11 naar 15-11 en van 20-16 naar 24-16 de strijd. VoCASA won met 25-17. In set twee kon VoCASA een 5-9 achterstand nog ombuigen naar 13-11, maar slaagde er daarna niet in het voordeel aan hun kant van het net te houden. Via 15-17 en 18-21 won TTP met 20-25 en bracht de stand op 1-1.

In de derde set nam VoCASA na 5-5 afstand (12-7, 18-10) en won met ruim verschil (25-18). En in set vier stond er aan het eind 25-16 op het scorebord. Van 14-13 naar 17-13 werd een gaatje geslagen, dat van 19-15 naar 24-15 tot een onoverbrugbare kloof werd verbreed.