3-0 zege voor Sliedrecht in Challenge Cup

VoV, 23-11-2022. 21:27 uur. Nadat eergisteravond Apollo 8 in Portugal de eerste wedstrijd in de Challenge Cup van dit seizoen speelde (3-0 verlies), was het vanavond de beurt aan Sliedrecht Sport. De landskampioen en huidige nummer één van de Eredivisie had als tegenstander in De Basis Odbojkaski Klub Galeb Bar. De landskampioen en bekerhouder van Montenegro. Galeb heeft net als Sliedrecht een (zeer) jonge ploeg, waarvan tien van de dertien selectiespeelsters 20 jaar of jonger zijn. Zes zijn er zelfs 17 jaar of jonger.

In de eerste set serveerde Noa Rahangmetan Sliedrecht van 1-1 naar 7-2, Lana Lijkendijk en Iris Vos zorgden voor 9-2, waarna de gasten iets terug konden doen (9-5). Tot 16-9 kreeg Sliedrecht vijf punten als kadootjes, daarna volgde een tweede serie van Noa Rahangmetan met o.a. drie aces naar de 21-10 stand. Teodora Cavic haalde de serve terug, Galeb scoorde een breakpoint voor 21-11, daarna maakten Jolijn de Haan, Louise Bijlsma en Iris Vos de punten naar de 25-12 setwinst.

In de tweede set moest Galeb bij 4-0, opnieuw een serveserie van Noa Rahangmetan, al de time out in. Via gevarieerde scores van Louise Bijlsma, Jolijn de Haan en Mille Solvik Kjosas werd het 10-4. Galeb kon het verschil terugbrengen naar twee punten bij 13-11, moest echter bij 16-11 naar de zijlijn voor advies.

Het verschil van vijf punten stond er bij 20-15 nog, werd terug gebracht tot twee punten bij 20-18 en 21-19 na een tweede bal score, echter een aanvallende fout van de gasten en Iris Vos maakten er 23-19 van. Via de side out pakte Sliedrecht Sport de set met 25-21.

Sliedrecht begon in de derde set met Eline de Haan op spelverdelingen en ook Dagmar Mourits en Julia Joosten begonnen in de basis. Later werd Ellemijn Stevens er ook nog ingewisseld.

Het was even zoeken en wennen in het begin van de set en daar profiteerde Galeb van door een 3-5 voorsprong te nemen. Met een serie van vijf punten veranderde Sliedrecht dat in 8-5. De 11-7 achterstand kon Galeb via o.a. drie aces van Slasa Krivokapic veranderen in een 11-12 voorsprong, waarna de teams tot aan 15-16 aan elkaar gewaagd bleven.

Iris Vos serveerde Sliedrecht naar 19-16, bij 21-21 (time out Sliedrecht Sport) had Galeb de schade hersteld en brak een spannende setfinale set aan. Iris Vos en Julia Joosten sloegen Sliedrecht naar matchpoint op 24-22, twee fouten van de thuisploeg maakten 24-24. Julia Joosten zette Sliedrecht weer op matchpoint, dat met een kill-block werd verzilverd (26-24)

De eigen score bedroeg 62 om 37 punten, die kwam tot stand via 50 om 27 aanvallende punten, 5 om 3 blokpunten en 7 om 7 aces. De foutenlast bedroeg 21 om 13 directe punten voor de tegenpartij. Topscorer van de avond werd Iris Vos met 24 punten. Julia Joosten en Jolijn de Haan maakten er ieder 8, Mille Kjosa 6, Lana Lijkendijk en Louise Bijlsma ieder 5, Noa Rahangmetan 4 en Eline de Haan en Dagmar Mourits 1.

Sliedrecht Sport heeft bij de return 2 setwinsten nodig om door te gaan naar de achtste finale.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Rudy van  ’t Rood.